Noi dovezi că imunizarea naturală de grup nu este eficientă în oprirea pandemiei

21 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Experții belgieni apreciază că, apelând la o astfel de practică, numărul deceselor ar putea crește de cel puțin patru ori față de cel actual.

 

Autoritățile sanitare din Belgia au efectuat un studiu de seroprevalență în urma căruia au ajuns la concluzia că un procent de 10-20% din populația țării va dobândi imunitate după trecerea celui de-a doilea val pandemic. Acest fapt va duce la încetinirea ratei de transmitere a virusului, însă procentul este nesemnificativ, pentru a se putea vorbi de imunizarea de grup, în lipsa unui vaccin.

Yves van Laethem, purtătorul de cuvânt al comitetului tehnic belgian de combatere a pandemiei, a declarat că, în cazul în care se va merge pe varianta imunizării naturale de grup, numărul deceselor ar putea crește de cel puțin patru ori față de cel înregistrat la acest moment. „Mai multe modele estimează că, dacă ne-am îndrepta către o imunitate de grup doar pe cale naturală, am avea în ţara noastră cel puţin 60.000 de morţi, adică un număr al deceselor de 4,3 ori mai mare decât cele 13.891 înregistrate până în prezent în Belgia. Prin urmare, unica opţiune este să aşteptăm un vaccin bun, să limităm contactele şi să respectăm măsurile”, a declarat acesta.

 

Yves van Laethem

Expertul belgian a mai precizat că, pentru o imunitate naturală de grup, este necesar ca cel puțin 60-70% din populație să dezvolte anticorpi, iar acest prag este foarte greu de atins, mai ales în condițiile în care nu se ştie încă în ce măsură şi pentru cât timp persoanele vindecate de Covid-19 sunt protejate de anticorpii dobândiţi pe cale naturală.

Procentul persoanelor care au anticorpi variază de la o regiune la alta în funcţie de cât de mult au fost afectate de epidemie şi, în orice caz, imunitatea de grup nu înseamnă dispariţia virusului în sine. Eradicarea virusului necesită, în primul rând, ca unicul rezervor de infectare să fie cel uman, dar ştim că există şi un rezervor animal, aşadar vaccinul va fi oricum necesar. În concluzie, imunitatea naturală de grup nu poate fi obţinută fără vaccin decât dacă suntem dispuşi să plătim un preţ extrem de ridicat în vieţi omeneşti şi al distrugerii sistemului sanitar” a mai declarat Yves van Laethem.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*