Noua UPU va fi gata de inaugurare odată cu aniversarea a 50 de ani de existență a SJU Buzău

Noua clădire a Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău va fi inaugurată pe 29 mai, au anunțat astăzi, autoritățile locale, cu ocazia unei vizite oficiale a premierului Marcel Ciolacu la Buzău.

 

Aflat în vizită oficială la Buzău, premierul Marcel Ciolacu a vizitat mai multe obiective finalizate recent, prin investiții din fonduri europene, de la Guvern și din bugetul local, între care și noua clădire a Unității de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău, la inaugurarea căreia premierul a promis că va fi prezent, cel mai probabil, alături de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Investiția, de peste 35 de milioane de lei, din care 30% fonduri europene și 70% contribuția Consiliului Județean Buzău, în subordinea căruia funcționează SJU Buzău din punct de vedere administrativ, va fi inaugurată pe 29 mai, în preambulul Zilelor Spitalului Județean de Urgență Buzău, care anul acesta celebrează o jumătate de secol de existență, printr-o serie de manifestări științifice, omagiale.

 

După ce a vizitat noua Unitate de Primiri Urgențe, premierul a declarat că este încântat de ceea ce a văzut și a apreciat că „este peste așteptări” și că se cunoaşte atunci când se face o construcţie nouă, pentru că noua secţie va avea acum tot ceea ce îi trebuie.

Totodată, Ciolacu s-a declarat „ferm convins că domnul ministru Rafila va fi prezent la Buzău pe 29 mai, la inaugurare. Până atunci, am stabilit cu Claudiu (Damian, managerul SJU Buzău – n.r.), să-mi trimită ce modificări legislative consideră ei că sunt cele mai bune pentru a nu se mai ajunge în situații dificile, iar când va veni domnul ministru, împreuă cu autoritățile locale, să găsească cele mai bune soluții”, pentru a rezolva problema crizei de medici și alte probleme care vor fi semnalate de conducerea spitalului, inclusiv privind investițiile care mai sunt necesare, avansând chiar posibilitatea înființării, la Buzău, a unui centru regional de oncologie, care ar putea atrage medicii aici, la ora actuală, secția Oncologie având cel mai mare deficit de specialiști.

 

Premierul și-a exprimat însă convingerea că odată cu dezvoltările din municipiu și din județ, Buzăul va deveni mult mai atractiv și „medicii vor veni să se așeze aici sau se vor întoarce acasă”.      

Noua Unitate de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău a fost construită de la zero, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 2022, iar lucrările au început rapid. Pe parcurs, însă, au apărut mai multe probleme care au făcut ca termenul de finalizare să nu poată fi respectat.

Lucrările de construcție s-au încheiat în decembrie 2023, după care s-au achiziționat și montat mobilierul și o parte din aparatura medicală, dar inaugurarea unității medicale a fost amânată de mai multe ori, din cauza licitațiilor pentru anumite loturi de echipamente medicale. Acum mai sunt de obținut câteva avize de funcționare necesare, iar pe 29 mai, noua unitate medicală va putea fi inaugurată și dată în funcțiune, deschizând astfel seria evenimentelor pe care Spitalul Județean de Urgență le organizează cu prilejul împlinirii a 50 de ani de existență în spațiul medical buzoian.

 

Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Buzău, ec. Claudiu Damian, noul edificiu are „o suprafață de peste 1100 de metri pătrați construiți, pe două nivele, subsol și parter, și a fost amenajată şi o parcare. Compartimentarea spațiului a ținut cont de standardele în domeniu, iar pe lângă dotările cu aparatură medicală și echipamente de ultimă generație, avem un sistem modern de climatizare, de încălzire, ventilație, aer condiționat, precum și o instalație modernă pentru asigurarea securității la incendiu, astfel că va crește și calitatea serviciilor medicale. Noul spațiu va asigura o mai mare libertate de mișcare, eliminând aglomerația din actuala Unitate de Primire Urgențe”, a explicat managerul SJU, care a subliniat că timpul de așteptare al pacienților va fi considerabil scurtat, iar în același timp va crește confortul și siguranța acestora, atât în perioada de așteptare cât mai ales în acordarea serviciilor medicale.

 

Premierul a dat startul în campaniei electorale pentru alegerile de pe 9 iunie la Buzău, subliniind că acestea „sunt alegeri despre administrație, despre performanța în administrația locală și atragerea de fonduri europene”, subliniind că Buzăul „este un model de performanță” în atragerea de fonduri din bugetul de investiții al Uniunii Europene, aici fiind atrași, în ultimii 8 ani, aproape 1,8 miliarde de euro, din care peste 1 miliard, fonduri europene, care se regăsesc în sănătate, educație, eficiență energetică și alte obiective importante pentru cetățeni.

Nu doar noua Unitate de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean demonstrează acest lucru, dar și cum s-a schimbat orașul după un proiect amplu de modernizare inițiat și realizat de domnul primar Toma și alte obiective importante din municipiu și din județ”, a afirmat premierul.

 

Premierul Marcel Ciolacu a fost însoţit în vizita programată la Buzău de europarlamentarii Mihai Tudose și Victor Negrescu, de ministrul Fondurilor Europene Adrian Câciu, ministrul ministrul Economiei, antreprenoriatului și turismului Ștefan Radu Oprea şi de secretarul general al PSD Paul Stănescu.

Au fost prezenți, de asemenea, preşedintele CJ Buzău Petre Emanoil Neagu, primarul municipiului Buzău Constantin Toma, senatorul PSD Lucian Romaşcanu – candidat la şefia CJ la alegerile din 9 iunie, primarul municipiului Rm. Sărat Sorin Cîrjan, deputații PSD de Buzău Romeo Lungu, Laurențiu Țepeluș și Andi Cristea, precum și alți membri reprezentantivi ai partidului condus de Marcel Ciolacu, din administrația publică locală.

 

În afara vizitei obiectivelor cu investiții din fonduri europene, respectiv, UPU – Spitalul Județean de Urgență Buzău, Centrul Cultural Brătianu, Bulevardul Unirii și Piața Dacia, premierul a avut în agendă o conferinţă de presă, o conferinţă de promovare a formării profesionale iniţiale – Liceul Tehnologic Dimitrie Filipescu, un eveniment organizat în satul Maxenu – comuna Ţinteşti şi evenimentul „Sărbătoreşte româneşte” organizat în Parcul Crâng din municipiul Buzău unde a făcut baie de mulțime.

În conferința de presă, Ciolacu a lăudat reprezentanții Consiliului Județean și ai Primăriei Buzău, subliniind că „Românii au nevoie de lideri cu viziune, care să muncească pentru comunitățile lor, nu de oameni care, prinși în lupte cu mafii și dușmani imaginari, repetă la nesfârșit că NU SE POATE sau că nu sunt lăsați!”, subliniind că „echipa de la Buzău a demonstrat că știe ce trebuie făcut pentru buzoieni” și va ști în continuare, astfel încât „în următorii ani să reușim să atragem și mai multe fonduri pentru modernizarea întregului județ”.

 


Adaugati un comentariu


 

*