Nu se modifică indemnizațiile primite de medici pentru gărzi

14 martie 2024 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătăii transmite că ordonanța 19/2024 publicată în Monitorul Oficial, nu modifică indemnizațiile pentru gărzi ale medicilor specialiști, primari și rezidenți, ci acordă indemnizații și medicilor care nu au dobândit încă o specialitate, dar fac gărzi în UPU sau la Ambulanță.

 

Ordonanța de Urgență prin care Guvernul a aprobat, pe 7 martie, majorarea salariilor personalului din sănătate, asistență socială şi alte sectoare de activitate bugetară cu 20% pentru anul în curs, a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 202 din 11 martie 2024. 

Pe lângă faptul că majorarea este considerată „insuficientă” de una dintre federațiile sindicale reprezentative din sănătate, care amenință cu greva generală, ordonanța lasă nerezolvată problema acoperirii gărzilor în spitale, unde cei mai mulți medici refuză să mai facă gărzi suplimentare, iar în contextul în care multe secții se confruntă cu o criză acută de specialiști, liniile de gardă ale acestora nu sunt acoperite, medicii reclamând faptul că indemnizațiile care li se acordă pentru gărzi sunt la nivelul anului 2018.

Mai mult, deputatul USR Adrian Wiener scris, ieri, pe contul său de socializare, că, printre altele, prin noua ordonanță, Guvernul „SCADE indemnizația pentru gărzi, la medicii externi, cei care fac doar gărzi: de la 500 la 350 brut pentru o gardă și de la 1000 la 700 brut pentru două gărzi”, acuzându-l pe premierul Ciolacu de „ticăloșie” și pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, că „tace mâlc, ca de obicei”.

 

În replică, Ministerul Sănătății a venit astăzi cu precizarea că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 19/2024, privind „unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sănătate, asistenţă socială şi alte sectoare de activitate bugetară, act normativ prin care salariații din aceste domenii beneficiază de majorări salariale, începând cu luna martie a anului 2024”, prevede, de asemenea, „acordarea unei indemnizații de 350 de lei / 700 de lei pentru medicii de medicină generală (care nu au dobândit o specialitate) din cadrul serviciilor de ambulanță și al structurilor de primiri urgențe (UPU/CPU) care efectuează lunar o gardă, respectiv, cel puțin două gărzi, în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial”, subliniind că „această categorie nu beneficia de plata indemnizației pentru serviciul de gardă până la apariția OUG nr. 19/2024”, se arată într-un comunicat al MS.

În același document se menționează că „indemnizațiile pentru gărzi acordate medicilor specialiști, medicilor primari și medicilor rezidenți acordate în conformitate cu prevederile OUG nr. 63/2023, cu modificările și completările ulterioare, NU au fost modificate, cuantumul acestora rămânând același”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*