O farmacie din Buzău a primit 300 de cutii de Euthyrox din Spania

19 mai 2020 | 0 comentarii |

Santefarm Buzău se numără printre farmaciile românești care beneficiază de o donație a Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM).

 

Criza de Euthyrox de pe piața din România continuă, deși la începutul lunii trecute, Ministerul Sănătății anunța că în depozitele din România ajunseseră  peste 140.000 de cutii, urmând ca stocurile să fie completate cu alte zeci de mii de cutii, în urma discuțiilor purtate cu compania producătoare și cu distribuitorii.

La o lună de la acel anunț, pacienții continuau să reclame lipsa medicamentului din majoritatea farmaciilor, fapt pentru care Agenția Naționala a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a demarat o serie de verificări pentru a stabili care sunt motivele pentru care medicamentele aflate în stoc nu ajung la farmacii.

Autoritățile au demarat o serie de controale în depozitele distribuitorilor de medicamente și în farmacii și s-au purtat discuții cu compania deținătoare de autorizație de punere pe piață, cu Colegiul Farmaciștilor și cu distribuitorii, încercându-se să se găsească o remediere a problemei. Până atunci, pacienții cu afecțiuni tiroidiene sunt privați de accesul la tratament, din cauza lipsei medicamentului.

O soluție de moment a venit din partea distribuitorilor de medicamente reuniți în cadrul ADEM, care au decis să dea o mână de ajutor. Aceștia  au încheiat recent un acord  de donație cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), în scopul de a contracara criza de Euthyrox, acordul având și avizul ANMDMR.

 

Farm. Alina Mușat

În cadrul acestui acord, distribuitorii au donat către mai multe farmacii din țară 5.000 de cutii din acest medicament, importate din Spania, cu respectarea legislației și cu acordul agenției naționale a medicamentului. Produsul se numește Eutirox 100 mcg și este echivalentul spaniol al medicamentului Euthyrox 100 mcg, comercializat în România, singura diferență fiind denumirea.

Cel 5.000 de cutii importate din Spania au fost donate mai multor farmacii din Capitală și din orașele Iași, Constanța, Oradea, Buzău, Timișoara, Cluj-Napoca și Craiova.

În Buzău, medicamentul poate fi găsit, începând de astăzi, în farmacia Santefarm, care a și postat un anunț în acest sens pe pagina sa de Facebook.

Farm. Alina Mușat a precizat pentru SănătateaBuzoiană.ro că în această farmacie „am avut aproape tot timpul Euthyrox, pentru că așa cum fac multe dintre farmaciile mici, ne zbatem permanent să găsim toate medicamentele de care au nevoie pacienții noștri. Acum am primit 300 de cutii cu acest medicament, dintr-o donație mai mare, care a fost împărțită mai multor farmacii din țară, iar pentru a ajuta cât mai mulți pacienți să beneficieze de tratament, vom elibera doar câte două folii fiecărui pacient”.

 

Farmacia Santefarm este localizată pe strada Bistriței, la parterul blocului 3A, în spatele hotelului Pietroasa din municipiul Buzău și este deschisă de luni până vineri, în intervalele orare 8.00-13.00 și 16.00-19.00, iar sâmbăta, de la 8.00 la 12.00.

Buzoienii care au nevoie de acest tratament se pot prezenta la farmacie între orele 13.30-14.30, cu actul de identitate, rețeta, scrisoarea medicală sau orice alt document eliberat de un medic specialist, din care să reiasă că are recomandare pentru tratament cu Euthyrox. Totodată, pacienții care nu se pot deplasa, pot trimite un reprezentant la farmacie, cu o copie după documentele precizate mai sus. Reprezentanții farmaciei atrag atenția că accesul în farmacie se face doar cu mască și respectând distanța minimă obligatorie.

Inițiatorii proiectului menționează că valoarea totală a donației făcute este de 85.839 de lei și țin să mulțumească tuturor farmaciilor care s-au implicat voluntar pentru a veni în sprijinul pacienților care au nevoie de acest tratament.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*