Pacienții români vor putea beneficia de transplant pulmonar în Franța

5 februarie 2020 | 0 comentarii |

Este vorba de cazurile grave și foarte complexe, care nu pot fi operate în țara noastră, la singurul centru de transplant pulmonar de la  spitalul Sfânta Maria.

 

După cum Sanatateabuzoiană.ro a relatat ieri, ministrul Victor Costache se află zilele acestea în Franța, unde are întâlniri cu reprezentanții autorităților din sănătate și medicii români care profesează aici, urmând să susțină și o prelegere în cadrul unei conferințe pe tema chirurgiei cardiovasculare.

Ieri, la scurt timp după ce a ajuns în Franța, ministrul sănătății a vizitat Spitalul Universitar Foch, care este una din cele mai importante unități sanitare din Europa. În urma acestei vizite și a discuțiilor purtate cu medicii și reprezentanții conducerii spitalului, au fost încheiate două acorduri de cooperare între autoritățile sanitare din România și spitalul francez.

Primul dintre ele este în beneficiul pacienților români care suferă de afecțiuni grave și au nevoie de transplant pulmonar, aceștia putând beneficia de o astfel de intervenție la Spitalul Universitar Foch.

 

De câțiva ani, se efectuează transplant pulmonar și în România, existând doar un singur centru acreditat în acest sens – cel de la spitalul Sfânta Maia din Capitală. Deși au fost efectuate mai multe intervenții reușite, la centrul de transplant din București nu pot fi operate cazurile grave și foarte complexe, iar problema va fi rezolvată prin transferul acestor pacienți către clinica din Franța.

Al doilea acord încheiat ieri se referă la un program de pregătire a medicilor români în domeniul transplantului și al chirurgiei oncologice. Conform ministrului Victor Costache, aceștia vor efectua stagii de pregătire la spitalul Foch, sub îndrumarea specialiștilor francezi. „Ne-am înțeles cu specialiștii și conducerea unității medicale să preia cazurile grave, complexe, care necesită transplant pulmonar și care nu se pot rezolva în Romania. Mai mult, vom deschide cu medicii francezi un program de pregătire pentru specialiștii români în domeniul transplantului și al chirurgiei oncologice”, a declarat ministrul la finalul vizitei efectuate la spitalul Foch.

 

Tot în cursul zilei de ieri, o delegație a Ministerului Sănătății, condusă de secretarul de stat Horațiu Moldovan, a participat la Bruxelles la evenimentul de lansare a consultării publice asupra Planului European de lupta împotriva cancerului. În acest context, ministerul a anunțat printr-un comunicat de presă că, începând cu luna aprilie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru, împreună cu comisiile de chirurgie și chirurgie oncologică a fost gândit și va fi funcțional un nou tip de program curativ de chirurgie oncologică. „Este un program chirurgical care nu exista până în prezent și care este gratuit pentru pacienți. De asemenea, este prevăzut ca programele de radioterapie și chimioterapie care sunt vitale să fie finanțate la costuri reale. Ministerul Sănătății urmărește dispariția listelor de așteptare pentru imagistică performantă. Va fi continuată și urgentată implementarea programelor pentru depistarea precoce a bolilor cu cea mai mare incidență în rândul populației (cancer de col uterin, cancer de sân, colorectal și hepatite), ce beneficiază de o finanțare europeană importantă, de peste 100 milioane de euro. Pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale pentru pacienții oncologici, Ministerul Sănătății are în lucru și un nou masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului, în acord cu ultimele direcții ale Uniunii Europene, dar și cu nevoile reale a pacienților cu afecțiuni oncologice”, se arată în comunicat.


Adaugati un comentariu


 

*