Persoanele publice, provocate să transmită mesaje antifumat

Provocarea vine din Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, care a lansat azi Săptămâna Antifumat, ca un preambul la  Ziua Internaţională fără Tutun.

 

În ultima zi a lunii mai va fi marcată Ziua Internaţională fără Tutun, iar personalul din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu s-a gândit să „fure startul” să înceapă cu o săptămâna mai devreme. Astfel, unitatea medicală a lansat astăzi Săptămâna Antifumat – o campanie menită să atragă atenţia populaţiei cu privire la pericolul pe care fumatul îl reprezintă pentru sănătate. În cadrul acestei acțiuni, spitalul va publica pe site-ul propriu și pe pagina de Facebook mesaje venite din partea unor persoane publice, dar și a medicilor care sunt mai puțin prezenți în spațiul public,  care vor vorbi despre nocivitatea fumatului și îi vor îndemna pe fumători să renunțe la acest viciu.

Totodată, acestea mesaje sunt afişate de azi în sălile de aşteptare din cadrul ambulatoriului şi laboratoarelor unităţii sanitare. Îndemnul de a se implica în această campanie este adresat specialiștilor din lumea medicală, reprezentanților autorităților centrale și locale, artiștilor și celorlalți oameni de cultură care se bucură de notorietate în spațiul public.

Campania se va derula pe tot parcursul săptămânii, până pe 31 mai, iar mesajele vor fi publicate imediat ce vor fi primite.

 

Printre primii care au transmis un astfel de mesaj se numără managerul spitalului, Alina Graur. „Alegeţi astăzi să renunţaţi la fumat, iar medicii specialişti din spitalul nostru vă vor fi alături şi vă vor susţine! Sănătatea plămânilor populaţiei este o permanentă prioritate pentru spitalul nostru. În calitate de manager al unei unităţi sanitare în care sunt tratate patologii pulmonare, ştiu că foarte multe boli sunt o consecinţă directă a fumatului. Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică şi cancerul bronho-pulmonar sunt cele mai frecvente afecţiuni cronice cauzate de consumul de tutun. De asemenea, fumatul influenţează negativ şi alte boli respiratorii, precum astmul bronşic, inclusiv evoluţia pneumoniilor. Trebuie să fim conştienţi că prin fiecare ţigară pe care alegem să o fumăm pierdem minute din viaţa noastră, pierdem sănătate, pierdem vitalitate. Alegeţi astăzi să renunţaţi la fumat, iar medicii specialişti din spitalul nostru vă vor fi alături şi vă vor susţine!”, a scris aceasta.

 

Un mesaj a venit și din partea Ralucăi Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale și fost deputat de Sibiu.Chiar dacă nu este contagios, fumatul este tot o boală. Este o boală care determină multe alte îmbolnăviri şi principala cauză de moarte prematură în Europa. De Ziua Internaţională fără Tutun, vreau ca mesajul meu să ajungă în primul şi în primul rând către adolescenţi şi tineri. S-a vorbit deja în ultimii ani, la nivel mondial, cu îngrijorare, despre creşterea numărului de consumatori de tutun în rândul copiilor aflaţi la vârsta adolescenţei, mai ales pe fondul apariţiei noilor tipuri de produse de acest fel. Poate că, la vârsta lor, nu tind să conştientizeze pericolele la care îşi expun sănătatea, pe termen lung. I-aş îndemna să se gândească însă la constrângerile concrete pe care o ameninţare la adresa sănătăţii, adică pandemia din ultimul an, le-a adus în viaţa lor. Ceea ce i-a ferit de virus, pe parcursul acestui an, a fost înţelegerea pericolului şi a necesităţii de a se proteja împotriva lui. Chiar dacă nu este contagios, fumatul este tot o boală. Este o boală care determină multe alte îmbolnăviri şi principala cauză de moarte prematură în Europa. Este un pericol major pentru sănătate şi, de aceea, cred că e important ca împreună, instituţii publice, ONG-uri, medici, familii, comunităţi să îi ajutăm pe adolescenţi şi pe tineri să înţeleagă cât este de important să se informeze asupra efectelor nocive ale fumatului, să NU înceapă să fumeze şi să îşi protejeze sănătatea”, a declarat aceasta.

 

Și fostul manager al spitalului, Cristian Roman a transmis un mesaj similar, de această dată din postura de secretar de Stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. „Să facem alegeri benefice pentru sănătatea noastră, să spunem NU fumatului şi să acordăm prioritate vieţii! În perioada în care am fost manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, împreună cu întreaga echipă medicală, am decis să iniţiem şi astfel de acţiuni de prevenţie, precum marşuri, conferinţe, concursuri de desene antifumat sau consiliere şcolară la orele de dirigenţie, tocmai pentru că ne-am dorit să accentuăm şi componenta de educare a populaţiei, nu doar de tratare a bolnavilor. Am considerat că se impun astfel de evenimente de conştientizare cu privire la consecinţele devastatoare pe care fumatul le are asupra sănătăţii, în condiţiile în care majoritatea afecţiunilor pulmonare ale pacienţilor pe care îi tratăm în spital au drept cauză consumul de tutun. De altfel, este demonstrat faptul că 90% din decesele prin cancer bronho-pulmonar sunt provocate de fumat. Prin urmare, cred că este important să ne informăm cât mai mult din surse ştiinţifice şi să ascultăm explicaţiile şi sfaturile medicilor. Să facem alegeri benefice pentru sănătatea noastră, să spunem NU fumatului şi să acordăm prioritate vieţii!” a declarat acesta.

 

Campaniei i s-a alăturat și vicepremierul Dan Barna, ajuns mai întâi ca deputat în Parlament, tot de pe listele de la Sibiu.

Este esenţial să punem sănătatea şi prevenţia printre priorităţile noastre. Sănătatea noastră şi a celor dragi este una din marile responsabilităţi pe care le avem, zi de zi şi, cel mai probabil, am conştientizat mai mult această grijă în ultimul an. În această perioadă am înţeles că un organism sănătos poate mai uşor să lupte cu noul coronavirus şi, de asemenea, un organism sănătos se poate recupera mult mai repede – şi nu doar în această situaţie. Este esenţial deci să punem sănătatea şi prevenţia printre priorităţile noastre. Cu ocazia Zilei Internaţionale fără Tutun vă îndemn să vă lăsaţi de fumat, dacă încă aveţi acest obicei. Puneţi pe primul loc sănătatea voastră şi a celor din jur. Ştiu că alegerile sunt personale şi că în multe cazuri e vorba despre o dependenţă şi asta poate fi păcătoasă. Însă orice învăţ, are şi dezvăţ. Sănătate tuturor!”, spune Dan Barna.

Nu în ultimul rând, președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a scris că „o viaţă fără fumul de ţigară este cu siguranţă o viaţă mai bună şi mai sănătoasă! Fiecare zi în care un fumător devine nefumător este un câştig, atât pentru cel care ia această decizie, pentru cei dragi din jur, dar şi pentru mediul înconjurător. Deşi, de cele mai multe ori, această decizie este greu de pus în practică şi de multe ori chiar eu m-am confruntat cu această situaţie, mă alătur celor care susţin această campanie din convingerea că o viaţă fără fumul de ţigară este cu siguranţă o viaţă mai bună şi mai sănătoasă”.


Adaugati un comentariu


 

*