Peste 100 de copii cu cancer, scutiți de drumul la spital

4 august 2021 | 0 comentarii |

Medicii și asistentele medicale ale de Asociației „Dăruiește aripi” au parcurs, în prima jumătate a acestui an, peste 10.000 de kilometri, pentru a-i ajuta pe copii să beneficieze, la domiciliu, de analize și tratament medical.

 

Echipe medicale mixte ale Asociației Dăruiește Aripi, din care fac parte medici și asistente de la Spitalul Județean Constanța, au făcut 160 de vizite la domiciliul copiilor cu boli grave, în primele 6 luni ale acestui an. Cele mai multe dintre aceste vizite, câte 32 în fiecare lună, s-au efectuat în martie și iunie.

Nu mai puțin de 101 copii înscriși în proiectul „Circuitul Încrederii și Speranței – tratamente la domiciliul copiilor bolnavi de cancer au beneficiat, în prima jumătate a anului, de vizite la domiciliu în cadrul cărora au fost monitorizați, li s-au recoltat analize sau li s-au administrat tratamente care pot fi făcute în afara spitalului.

Din proiect, aflat în al patrulea an de derulare, fac parte, în acest moment, 162 de copii, pacienți cu cancer și boli grave din Dobrogea și din zonele învecinate. Numărul vizitelor la domiciliul copiilor a crescut de la un an la altul, de la 170/an în 2018, când a fost demarat proiectul, la 314 în 2020. Anul trecut, odată cu debutul pandemiei, când accesul în spitale a fost mai anevoios și mai periculos pentru grupele de risc din care fac parte și pacienții oncologici pediatrici, numărul vizitelor a fost aproape dublu față de anul anterior, la fel ca și cel al kilometrilor parcurși: peste 21.700 km, comparativ cu 11.000 în 2019.

 

Alina Patrahau

Anul acesta, din ianuarie și până la finalul lunii iunie 2021 au fost recoltate 656 de analize – adică aproape 110 în medie, în fiecare lună. Echipele Dăruiește Aripi au parcurs 10.305 kilometri pentru vizitele la domiciliu.

Acești peste 10.000 km parcurși de echipele noastre sunt tot atâția pe care copiii cu cancer și boli grave din zona de sud-est a României nu au mai fost nevoiți să-i facă până la spital. Aproape jumătate dintre analizele pentru care ei ar trebui să se prezinte în ambulatoriu se pot recolta și acasă, iar copiii pot petrece timpul în mijlocul familiei, în locul în care se simt confortabil, fără a acumula stresul pe care îl presupune prezentarea la spital. Visul nostru este ca toți copiii bolnavi de cancer din România să primească la ei în țară tratament modern, neîntrerupt, monitorizat de doctorul lor curant, acasă și la spital!”, explică Alina Pătrăhău, președinte și fondator al Asociației Dăruiește Aripi.

 

Echipele asociației au parcurs nu mai puțin de 83 de kilometri în fiecare zi lucrătoare din primele şase luni ale anului, cea mai lungă cursă la domiciliul unui copil bolnav fiind de 220 de kilometri.

Bugetul alocat pentru derularea proiectului în primele 6 luni ale acestui an a fost de 40.000 de euro, sumă asigurată din donații corporative și individuale. Costul mediu al unei vizite la domiciliu este de 700 de lei, sumă acoperită integral de asociație.

Proiectul a fost inițiat în martie 2018, cu sprijinul finanțării din cadrul programului „Adoptă un proiect” al ING Bank România, iar printre companiile care îl susțin se numără: ING Bank, Rompetrol, Kaufland, Synevo România (prin decontarea analizelor de sânge). Recent, proiectul a strâns în cadrul Swimathon 2021 peste 100.000 de lei, care vor fi alocați tratamentelor la domiciliu.

 

*Asociația Dăruiește Aripi este o organizație non-profit a cărei misiune este de a contribui la acele schimbări critice în sănătate și educație care influențează în mod major viața copiilor din România și a familiilor lor.

Asociația a reușit în premieră în România dezvoltarea la nivel național a Registrului Cancerelor la Copil în cadrul parteneriatului strategic cu Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică, urmat de primul studiu de supravietuire în cancerul pediatric din țara noastră.

Dăruiește Aripi a reconstruit și modernizat două secții unice în zona de sud-est a României, respectiv, secția de Oncologie Pediatrică și secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți din cadrul Spitalului Județean Constanța, cărora continuă să le susțină activitatea.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*