Primul pas în elaborarea Programului Naţional de Suport pentru Copii în contextul Pandemiei de Covid-19

Comitetul interinstituțional însărcinat cu realizarea acestui program a avut o primă întâlnire la sediul Guvernului.

 

La data de 23 iunie a fost publicată în Monitorul Oficial decizia de constituire a comitetului interinstituţional însărcinat cu elaborarea Programului Naţional de Suport pentru Copii în contextul Pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”. Scopul acestui program  este îmbunătățirea condiţiilor de viaţă ale copiilor, ca urmare a efectelor generate de pandemie în plan psiho-emoţional, dar şi în raport cu riscurile de siguranţă on-line şi violenţă domestică.

La o săptămână după ce a fost constituit, comitetul interministerial s-a reunit ieri pentru prima dată, într-o ședință găzduită la sediul Guvernului. Cu această ocazie, președintele comitetului, consilierul se stat Mădălina Turza, a prezentat ariile de intervenţie, strategia de lucru, obiectivele şi rezultatele aşteptate dar şi un calendar de lucru.

Întreg programul este gândit şi structurat în logica managementului de proiect. Vor fi elaborate proceduri concrete şi vor fi constituite grupuri de lucru la care vor participa inclusiv invitaţi din partea unor instituţii de specialitate din străinătate şi din mediul privat”, declarat Mădălina Turza, cu această ocazie.

 

Madalina Turza

La prima reuniune a comitetului interministerial au mai participat reprezentanţi ai ministerelor cu atribuţii în domeniu, ai structurilor asociative din administraţia publică, ONG-uri, asociaţii de psihiatrie şi psihologie, dar şi reprezentanţi ai elevilor şi părinţilor.

Logica în care am gândit elaborarea acestui program este una dinamică, axată pe principiile managementului de proiect, în care există termene clare, responsabili cu atribuţii concrete şi un mecanism de coordonare coerent şi transparent. De altfel, aceasta este şi logica în care ne dorim să fie implementat acest program destinat copiilor. Faptul că toţi membri comitetului şi-au exprimat susţinerea şi dorinţa de a face echipă în acest demers reprezintă premisa esenţială a acestei iniţiative guvernamentale în premieră, care se va derula într-un amplu parteneriat social”, a mai precizat Mădălina Turza.

 

Comitetul este organizat pe două grupuri tehnice de lucru, unul fiind axat pe suportul psiho-emoţional acordat copiilor în contextul pandemiei şi un altul fiind destinat prevenirii şi combaterii violenţei împotriva copiilor. În paralel, va funcționa și o echipă de comunicare, însărcinată cu realizarea campaniilor tematice și de informare.

Din componența sa fac parte reprezentanți ai Cancelariei primului ministrul precum și ai ministerelor Educației, Sănătății, Muncii și protecției sociale, Afacerilor interne, Investițiilor și proiectelor europene, Finanțelor și Justiției. Următoarea reuniune a comitetului va avea loc peste o săptămână, pe 8 iulie, urmată de alte întâlniri de lucru, pe parcursul acestei luni și al lunii august.

Pe 30 august urmează să fie înaintat un raport către premierul Florin Cîțu cu propunerea de program, urmând ca până pe 6 septembrie, acesta să se materializeze într-o hotărâre de guvern, urmând apoi parcursul legislativ pentru a putea fi pus în aplicare.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*