Campania de vaccinare anti-Covid a ajuns în faza carantinării dozelor expirate

Pentru a nu avea aceeași soartă, 1,7 milioane de doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech vor fi vândute Danemarcei, unde se pare că oamenii sunt mult mai responsabili și mai greu de convins de teoriile vehiculate de antivacciniști.

 

Dezinteresul românilor pentru vaccinarea împotriva Covid-19 crește de la o zi la alta, pe fondul măsurilor de relaxare și a evoluției favorabile a situației epidemiologice, care s-a stabilizat la un nivel foarte scăzut. Atingerea pragului de 5 milioane de persoane vaccinate despre care premierul vorbea la începutul lunii trecute a devenit astfel un obiectiv tot mai greu de îndeplinit, iar previziunile optimiste care estimau circa 7 milioane de persoane vaccinate până la sfârșitul verii nici nu mai merită luate în seamă. Cu toate acestea, autoritățile nu par foarte îngrijorate, chiar dacă din toamnă se așteaptă o revenire a unui nou val de îmbolnăviri, ce va afecta în cea mai mare măsură persoanele nevaccinate, care încă reprezintă un segment majoritar la nivelul populației generale.

Dacă la începutul campaniei se făceau liste de așteptare, iar oamenii se deplasau în alte localități pentru a prinde un loc mai devreme la vaccinare, la acest moment s-a ajuns în situația în care dozele de vaccin au început să expire în centrele de stocare, din cauza cererii tot mai scăzute.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat azi că un prim lot de vaccinuri anti-covid a fost carantinat ca urmare e expirări termenului de valabilitate.

 

Este vorba de aproximativ 43.000 de doze de vaccin produse de Oxford-AstraZeneca, care au ieșit ieri din perioada de valabilitate. Deloc surprinzător, ținând cont de faptul că este vorba de vaccinul cel mai puțin dorit de români, însă există riscul ca și alte vaccinuri existente la acest moment în stoc să aibă aceeași soartă. „Ieri, 30 iunie, au ieşit din perioada de valabilitate circa 43.000 de doze de vaccin de la compania Oxford-AstraZeneca, sunt şapte loturi diferite. Am luat ieri decizia de a carantina aceste doze şi de a nu intra în procesul de distrugere, tocmai pentru că se aşteaptă date suplimentare vis-a-vis de perioada de stabilitate. Ca atare, aceste doze sunt carantinate, ele nu sunt distruse şi dacă în perioada următoare producătorul ne pune la dispoziţie date care să certifice o stabilitate pe termen lung sau mai lungă de şase luni – date care să fie autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – este foarte posibil să avem această prelungire a perioadei de valabilitate”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță

 

Dozele respective au fost deja retrase sau sunt în procedură de retragere, fiind carantinate la nivelul direcţiilor de sănătate publică şi la nivelul centrelor regionale de depozitare. Pentru că există și un surplus de doze de vaccin de la Pfizer, pe fondul cererii scăzute, România a încheiat un acord cu Danemarca privind vânzarea a 1.170.000 de doze către această țară, unde există un interes mai sporit pentru vaccinare.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a mai anunțat că săptămâna viitoare se va lua o decizie și în ceea ce privește implementarea unei scheme de vaccinare heterogene, în baza concluziilor unor noi studii efectuate în acest sens. Este vorba de o schemă ce presupune administrarea unei doze de vaccin de la AstraZeneca, urmată la rapel de o doză de vaccin pe bază de ARN mesager. „La acest moment avem răspunsul din partea Comisiei de Epidemiologie, este un răspuns care recomandă utilizarea acestei scheme, aşteptăm răspunsul şi din partea Comisiei de Sănătate Publică de la nivelul Ministerului Sănătății, după care vom reevalua toate datele ştiinţifice şi vom anunţa săptămâna viitoare care va fi decizia finală. Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă heterologă de vaccinare, ţinând cont de faptul că avem date ştiinţifice la acest moment pe baza cărora să putem lua această decizie. Sigur că această decizie nu contravine recomandărilor Agenţiei Europene a Medicamentului”, a precizat dr. Valeriu Vheorghiță.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*