Producătorii din industria farmaceutică cer ca fabricile de medicamente să fie declarate unități strategice

În acest mod, vor putea demara imediat procedurile de achiziție pentru materii prime, astfel încât să poată produce medicamentele esențiale de care va fi nevoie în perioada următoare.

 

Dat fiind faptul că, de la începutul acestei săptămâni, a fost decretată stare de urgență, producătorii industriali de medicamente solicită autorităților să declare fabricile de medicamente unități strategice, pentru a facilita astfel procesul de producție a produselor farmaceutice esențiale de care este nevoie în această perioadă. Astfel, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER), organizație care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie din ţara, spun că este necesar să fie luată imediat o astfel de măsură și să li se înmâneze producătorilor lista cu medicamentele esențiale de care România are nevoie, pentru ca aceștia să poată asigura stocurile necesare în perioada mai-iunie.

Producătorii au reamintit că nu există riscul ca medicamentele uzuale să dispară din farmacii, însă atrag atenția că stocurile de materii prime pe care le au la dispoziție trebuie completate. Marea majoritate a acestora provin din China și India, iar aducerea acestora în țară durează circa 2-3 luni, motiv pentru care procedurile de achiziție trebuie demarate cât mai rapid, astfel ca în perioada mai-iunie să fie produse medicamentele de care este nevoie.

 

Dragoș Damian

Dragoș Damian, directorul executiv al PRIMER, a precizat că este nevoie de simplificarea procedurilor de înregistrare a medicamentelor și materiilor prime, pentru ca producătorii să poată începe imediat demersurile de import şi fabricaţie în condiţiile stării de necesitate. Acest lucru poate fi posibil prin declararea fabricilor de medicamente ca unități strategice, acestea urmând a beneficia astfel de un regim special care le va facilita activitatea. „Solicităm preşedintelui Iohannis, Parlamentului, Guvernului şi celorlalte instituţii ale statului să declare imediat fabricile de medicamente din ţară unităţi strategice, să solicite specialiştilor crearea unei liste de medicamente esenţiale şi activarea unor proceduri simplificate de înregistrare de medicamente şi materii prime, pentru ca siturile PRIMER să înceapă demersuri de import şi fabricaţie în condiţiile stării de necesitate. Marea majoritate a medicamentelor esenţiale şi a materiilor prime destinate acestora sunt produse în China şi India, astfel încât aducerea acestora în România durează 2-3 luni. Tocmai de aceea trebuie sa începem să activăm procedurile de achiziţie astăzi, pentru a avea medicamentele produse în mai şi iunie”, a declarat acesta.

 

În al doilea rând, producătorii solicită ca, în condițiile instituirii stării de urgență, să fie suspendată obligativitatea plății taxei clawback în perioada martie-iunie, pentru companiile care se alătură eforturilor de creare de stocuri utilizate în lupta împotriva noului coronavirus.

„Fondurile care rezultă din această relaxare fiscală vor fi folosite pentru achiziţionarea materiilor prime care s-au scumpit cu până la 300% şi pentru crearea unor condiţii speciale de siguranţă şi stimulare a continuării activităţii colegilor noştri care lucrează în fabricile de medicamente. Reamintim că fabricile membre PRIMER au o capacitate însumată instalată de producţie anuală de peste 10 miliarde de unităţi terapeutice, în toate formele de prezentare uzuale: orale, lichide sterile şi nesterile, perfuzabile, topice, şi multe altele. Numai pe parcursul anului 2019, fabricile din Romania au produs şi pus în circulaţie o cantitate de peste 300 de milioane de cutii de medicamente”, a mai precizat directorul executiv al PRIMER.

Tot pe parcursul anului trecut, companiile membre PRIMER au fabricat circa 10 milioane de cutii de paracetamol şi un milion de cutii de ibuprofen – principalele două medicamente utilizate şi în tratamentul simptomelor cauzate de coronavirus – iar aceste volume pot fi dublate la solicitarea autorităţilor, întrucât capacităţile de producţie pot creşte cu circa 10%, dacă se suspendă temporar faza de serializare.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*