Profesia de „analist comportamental”, inclusă în Codul Ocupațiilor din România

18 iunie 2021 | 0 comentarii |

Odată cu includerea acestei meserii în COR se va crea infrastructura necesară și va fi reglementat cadrul legal, astfel încât copiii cu tulburări din spectrul autist să poată beneficia de terapia ABA.

 

În contextul în care în România există peste 4000 de profesionişti ABA (Applied Behavior Analysis), una dintre cele mai eficiente în cazul copiilor cu autism, dar această profesie nu este încă recunoscută de statul român, Institutul ABA România a inițiat, încă din 2019, demersurile pentru introducerea în nomenclatorul COR a ocupaţiilor de analist comportamental şi instructor comportamental, alături asociațiile Autism Voice și Help Autism și cu sprijinul RO TSA.

Am considerat că este imperios necesară introducerea acestei profesii în Codul Ocupațiilor din România și, alături de reprezentanți ai statului, vom face pași concreți pentru a crea infrastructura necesară recunoașterii profesiei”, a declarat Anca Dumitrescu, Președinte Autism Voice, Analist Comportamental (Board Certified Behavior Analyst), menționând că pentru a putea coordona planurile de intervenție și a analiza și înțelege în profunzime ce menține și ceea ce declanșează comportamentele disfuncționale este nevoie de specializare de lungă durată în această profesie și urmarea unui curs acreditat de BACB – Board Certified Behavior Analyst, singura instituție din lume abilitată să recunoască titulatura de analist comportamental.

 

Anca Dumitrescu

La începutul lunii iunie, în cadrul unei dezbateri pe tema sănătății mintale în rândul copiilor din România, organizată de comisiile reunite pentru Muncă și Protecție Socială, din Senat și Camera Deputaților, ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat că se vor pune „în scurt timp bazele standardizării şi acreditării ocupaţiei de analist comportamental, care oferă servicii terapeutice ABA – Applied Behavioral Analysis – la standarde profesioniste, atât de utile familiilor care au copii cu probleme de sănătate mintală”.

Asociația Voice Autism consideră mai mult decât necesară introducerea în COR a acestei profesii, întrucât la ora actuală „mai mult de jumătate dintre aceşti profesionişti nu sunt înscrişi în Colegiul Psihologilor din România, deoarece domeniul lor de practică nu intră în sfera de reglementare a acestei organizaţii profesionale, care nu oferă analiştilor comportamentali o specializare reprezentativă pentru serviciile oferite. Serviciile astfel prestate nu sunt reglementate de nici o instituţie, publică sau privată, nu există standarde clare de specializare pentru furnizori sau de oferire a serviciilor. Aceste aspecte conduc la o incongruenţă în oferirea serviciilor la nivel naţional, iar în unele situaţii chiar la încălcarea drepturilor beneficiarilor, atunci când sunt aplicate intervenţii ineficiente sau nevalidate ştiinţific”, subliniază Anca Dumitrescu, în comunicatul amintit.

 

Deși meseria de „analist comportamental” nu este tocmai nouă și se practică de peste 10 ani și în România cu rezultate remarcabile, până acum nu a fost inclusă în COR, iar procesul s-a dovedit extrem de dificil, pentru că au fost instituții, precum colegiul Psihologilor din România, care au dat aviz negativ introducerii profesiei în COR, deși în cadrul profesiei de psiholog nu se oferă programe de specializare de lungă durată pentru cei care vor să se specializeze în analiza comportamentală aplicată. „Un alt motiv (pentru susținerea includerii în COR -n.r.) este acela că ne dorim să creăm standarde adecvate pentru practicarea profesiei, nu doar o simplă denumire în COR, ce poate fi obținută print-un curs de formare acreditat de ANC. Este important ca ocupația să fie accesată pe baza unor cursuri de specializare de nivel de Master sau curs Posuniversitar”, a mai declarat Anca Dumitrescu.

Odată cu decontarea serviciilor de terapie pentru copiii cu autism, familiile vor putea accesa, prin intermediul medicilor psihiatri care colaborează cu cabinetele de psihologie, decontarea pentru 1-2 ore de terapie pe zi. Procedura este încă în lucru și nu cunoaștem momentan numărul de ore pe lună ce vor fi decontate. Decontarea se va putea face însă doar pentru cabinetele de psihologie care colaborează cu un medic psihiatru care are contract cu Casa Națională de Sănătate.

 

Asociația Autism Voice mai spune că până în acest moment, practicarea meseriei de analist comportamental s-a dovedit destul de anevoioasă, în lipsa unor reglementări specifice care să confere dreptul de a profesa. În aceste condiții, analiştii comportamentali sunt nevoiţi să urmeze o procedură necesară dobândirii atestatului de liberă practică într-una din specializările recunoscute de Colegiul Psihologilor din România, urmată de o specializare în Analiza Aplicată a Comportamentului. Astfel, costurile pentru exercitarea profesiei ajung să fie foarte mari, resurse considerabile fiind investite pentru dobândirea unei specializări pe care o practică, doar pentru îndeplinirea, din punct de vedere formal, a condiţiilor pentru desfăşurarea activităţii (obţinerea unei autorizaţii, emiterea facturilor, fiscalizarea veniturilor etc).

În plus, există și situații în care analistul comportamental alege să nu se înscrie în Colegiul Psihologilor, iar în acest context, activitatea sa este bazată strict pe etica personală, nefiind înscris în niciun organism care să îi reglementeze modul de practicare a meseriei. „Acest aspect este riscant pentru că pot exista persoane care se autonumesc analist comportamental fără sa fi urmat o specializare de lungă durată”, subliniază Anca Dumitrescu.

 

Applied Behavioral Analysis (ABA) – Analiza Aplicată a Comportamentului (sau terapia ABA cum este cunoscută) se fundamentează pe instrumente validate științific şi tehnici ce pot fi folosite în tratamentul copiilor diagnosticați cu autism.

În România există peste 4000 de profesionişti ABA, dintre care aproximativ 200 au urmat cursuri de specializare în cadrul unei universităţi internaţionale, cursuri aprobate de ABAI –Association for Behavior Analysis International.

În jur de 2000 au terminat cursuri de formare continuă în Analiza Aplicată a Comportamentului acreditate de Colegiul Psihologilor din România; tot atâţia sunt absolvenţi de studii superioare (în proporţie foarte mare absolvenţi de psihologie, psihopedagogie specială, asistenţă socială, sociologie, medicină, dar şi din alte domenii) care au absolvit cursuri de introducere în Analiza Aplicată a Comportamentului, cu durata de 40-60 ore, susţinute de analişti comportamentali acreditaţi ca BCBA, BCaBA.3.

Analistul comportamental realizează un plan de intervenţie individualizat în vederea recuperării întârzierii în dezvoltare şi adaptării copilului diagnosticat cu tulburări din spectrul autist la mediul în care trăieşte. Fiecare intervenție este particularizată în funcție de aptitudinile, nevoile, interesele și preferinţele beneficiarilor.

Specializarea unui analist comportamental, recunoscută internaţional de ABAI –Association for Behavior Analysis International, are la bază un task list ce se derulează pe parcursul a 315 ore de formare. Un analist comportamental trebuie să parcurgă un program de specializare structurat pe două componente: 320 ore de pregatire teoreticăce acoperă un task list foarte bine structurat; 100 ore de supervizare şi 2 000 ore de practică supervizată. Formarea se întinde pe o perioadă de minim 2 ani.

 


Categorii: Actual, Jobs, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*