Raed Arafat: Flota aeromedicală a României va avea două noi aparate de anul viitor

8 septembrie 2022 | 0 comentarii |

La Conferinţa Internaţională de Tehnologie Medicală SSIMA de la Oradea, șeful DSU a subliniat că în managementul situaţiilor de urgenţă întotdeauna e loc de învăţat şi de făcut lucrurile mai bine, iar experiențele pozitive din ultimii doi ani de pandemie trebuie păstrate şi folosite.

 

Sistemul medical de Urgență din România va avea la dispoziție, de anul viitor, două noi avioane medicale (unul în aprilie și altul în mai), care „vor crește capacitatea de reacţie, pe lângă încă două puncte de elicoptere care urmează să se deschidă, unul la Braşov şi unul în judeţul Suceava, şi vom avea 11 puncte de intervenţie aeriană” – a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, prezent la Conferinţa Internaţională de Tehnologie Medicală SSIMA de la Oradea. La eveniment paticipă peste 40 invitaţi, între care profesori de renume internaţional de la Harvard, Oxford, Johns Hopkins, Stanford, dar și reprezentanți ai autorităților centrale și locale.

Joi, în cadrul Conferinței SSIMA 2022 a avut loc și o sesiune extraordinară dedicată Managementului situaţiilor de urgenţă, coordonată de dr. Raed Arafat şi prof. Michael Halberthal (director general al unui centru medical şi cadru universitar la Institutul Tehnologic din Israel). Evenimentul i-a avut ca invitaţi pe ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilierul prezidenţial, Departamentul de Sănătate, prof. Idit Matot, consilierul în investiţii Irit Idan, prof. dr. Şerban-Ion Bubenek Turconi, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă şi un reprezentant al Primăriei Haifa, Inbal Rivlin.

 

Referitor la proiectele DSU, Arafat a menționat că în curând vor fi puse în aplicare câteva proiecte pentru îmbunătăţirea sistemului medical de urgenţă, care vor reduce aglomerarea Unităților de Primiri Urgențe. „Sunt câteva proiecte pe medicină de urgenţă, nu numai ale SMURD-ului. Lăsând la o parte achiziţia de echipamente, noi acum întărim câteva segmente pe partea unităţilor prespitaliceşti şi pe partea unităţilor de primiri urgenţă”, a spus Arafat.

Șeful DSU consideră că deosebit de importante sunt proiectele de formare profesională, care se vor realiza împreună cu IGSU și vor fi destinate inclusiv asistenţilor medicali de la serviciile de ambulanţă şi de la UPU. „O să le facem în parteneriat cu alte instituţii, dar acolo vom implementa de fapt atestatul asistenţilor medicali pe domeniul urgenţei. Există fonduri europene pentru asta şi sper să începem cât mai repede, pentru că deja o spunem de ceva timp”, a afirmat Raed Arafat.

Un alt aspect este întărirea capacităţii de a transporta pacienţi critici, respectiv cele două avioane medicale şi înfiinţarea a două heliporturi.

 

În ceea ce privește identificarea unor soluţii pentru problemele din sistemul de urgență, șeful DSU a menționat că se caută soluţii fiabile pentru bunul mers al Unităţilor de Primiri Urgenţe din ţară, care sunt cel mai adesea aglomerate, cu timpi de aşteptare mari.

Sunt soluţii pe care le avem în vedere. Niciuna nu e magică, uneori trebuie să implementezi mai multe proceduri să ajungi la dezideratul final”, a spus Arafat, subliniind că se urmărește în special creşterea resursei umane în UPU şi dotarea acestora astfel încât să devină oarecum autonome faţă de spitale. „Mesajul meu către tinerii participanţi este în primul rând să analizeze foarte bine tot ce s-a întâmplat în ultimii doi ani şi să înveţe din ce s-a întâmplat. Nu este un mesaj doar pentru tineri, ci pentru noi, toţi. Dacă nu învăţăm şi dacă nu corectăm lucrurile pe care le-am descoperit că nu au mers atunci bine sau dacă nu învăţăm lucrurile care au mers bine ca să le avem pregătite pentru data viitoare, e clar că vom repeta aceleaşi greşeli şi aceleaşi probleme vor apărea din nou”, a mai spus Arafat.

Șeful DSU consideră că Unitățile de Primire Urgențe trebuie să aibă capacitatea de a realiza investigaţii medicale mai rapide, să dispună de propria radiologie, de computer tomograf și de specialiști proprii, astfel încât cazurile ajunse la urgență să nu fie în competiţie cu restul cazurilor din spital.

 

Se caută de asemenea soluţii şi pentru preluarea mai rapidă a bolnavilor din UPU care nu pot fi trimişi acasă şi internarea lor, „pentru că medicul de la UPU trebuie să-l ţină acolo o vreme, câteodată mai multe ore, un loc ocupat care putea fi eliberat pentru a consulta alţi pacienţi. (…) Unele soluţii s-ar putea să nu fie valabile pentru toate spitalele, dar unele pot fi implementate”, crede șeful DSU.

Referitor la procesul de digitalizare şi modernizare cu tehnologii IT, şeful DSU a menţionat un proiect naţional pe urgenţă, pe unitățile de primiri urgențe şi pe serviciile de ambulanţă care ar fi trebuit să fie interconectate: „Proiectul a fost finalizat, tabletele au fost luate, dar din păcate nu a putut să fie implementat integral şi încercăm să-l finalizăm integral pentru că necesită în spitale o interoperabilitate între sistemul naţional şi sistemele digitale ale spitalelor care sunt făcute de cel puţin 11 – 12 firme. Dar o să ajungem să o rezolvăm şi asta”, a concluzionat Raed Arafat.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*