Reorganizarea DSVSA Buzău a scos angajații în stradă
Angajații Serviciului Control Sănătate și Bunăstare Animală din cadrul DSVSA Buzău sunt nemulțumiți că, de la 1 iulie, au primit noi atribuții, în condițiile în care acest serviciu se confruntă cu deficit de personal.
Angajații Serviciului Control Sănătate și Bunăstare Animală din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău au ieșit în stradă. Ei au protestat în fața instituției, nemulțumiți că, de la 1 iulie, au primit noi atribuții, deși acest serviciu se confruntă cu deficit de personal. Oamenii spun că nu mai fac față volumului mare de muncă, iar în contextul în care conducerea DSVSA a refuzat să-i ajute, și-au scris nemulțumirile pe pancarte, iar la ora 10.00 au ieșit în fața instituției, unde au protestat, timp de o oră. Pe parcursul protestului, oamenii au cerut conducerii DSVSA, transfer „urgent” de personal din alte departamente.
„Reorganizarea făcută în baza Legii 296/2023, care a fost amânată de vreo două ori și se aplică de la 1 iulie, a adus personalului Serviciului Sănătate și Bunăstare Animală, care este «Cenușăreasa» DSV-ului și duce greul, dar are cel mai mic număr de angajați, atribuții suplimentare. Suntem nemulțumiți că atribuțiile noastre s-au înmulțit, am preluat sarcini de la alt serviciu, dar avem doar 7 oameni, 3 posturi sunt vacante, un angajat va pleca în prenatal într-o lună, iar altul este debutant”, a declarat dr. Stelian Mihalcea, șeful Serviciului Control Sănătate și Bunăstare Animală și lider Sindicat.
Angajații nemulțumiți spun că în contextul în care ei au fost nevoiți să preia atribuții suplimentare de la un serviciu care a rămas cu personal complet, ei se confruntă cu un deficit sever de personal, ceea ce face imposibilă gestionarea volumului mare de muncă.
„Serviciul de la care am preluat o treime sau mai mult din atribuții, a rămas cu 10 oameni și are toate cele 10 posturi ocupate. Nouă ni s-au înmulțit atribuțiile, dar avem deficit de personal și nu putem să facem față, fizic, volumuului mare de muncă. Am fost la domnul director să-i cerem să ne mai dea și nouă unu-doi oameni și ne-a refuzat, așa că, dacă nu se va remedia situația, vom face și noi ce putem. Avem controale în tot județul, la toate fermele, avem dosare de decontare, de control, cu medicii concesionari care au controale cu DSVSA, trebuie gestionate toate focarele de PPA, deci, nu putem să facem față. Ar trebui aduși oameni de la alte departamente”, a punctat Mihalcea.
Protestatarii speră ca acțiunea lor să atragă atenția autorităților și să ducă la măsuri concrete pentru ameliorarea situației și asigurarea funcționării optime a serviciului și la îmbunătățirea condițiilor de muncă.