Rețea de traficanți de substanțe psihoactive, anihilată la Buzău

5 februarie 2018 | 0 comentarii |

În ultima vreme tot mai mulți tineri, consumatori de astfel de substanțe, ajung la secția de Urgențe a Spitalului Județean, iar unul dintre ei chiar a decedat în urmă cu două săptămâni.

 

Medicii Spitalului Județean de Urgență din Buzău au tras semnale de alarmă cu privire la faptul că tot mai mulți tineri ajung în Urgență ca urmare a consumului de substanțe necunoscute cu efect psihoactiv. Unul dintre acești pacienți, a decedat chiar,  luna trecută, în condițiile în care era cunoscut ca fiind consumator de astfel de substanțe cunoscute sub numele generic de „etnobotanice”, de patru ani. Cazul său nu le-a dat de gândit celorlalți tineri care obișnuiesc să consume astfel de „droguri ușoare” și au decis să recunoască dacă au consumat astfel de substanțe, dovadă fiind faptul că în zilele următoare, medicii au avut alte câteva noi cazuri. Din fericire, cei ajunși la spital și-au revenit după ce au primit ajutor specializat, însă oricând se poate întâmpla o nouă tragedie, dacă tinerii nu conștientizează riscul și nu renunță la consum, iar famiiile nu sunt mai atente la comportaentul lor și nu solicită ajutor specializat.

Despre existența cazurilor ajunse în urgență după consum de substanțe psihoactive, conducerea SJU Buzău atrage atenția că acestea ar trebui să alarmeze părinții, cadrele didactice și societatea. În evidenșele unității medicale au fost 30 de cazuri în 2016, alte 12 cazuri confirmate în 2017, iar anul acesta, în doar o lună și o săptămână au fost deja confirmate 10 cazuri, între care și decesul amintit.

 

 

Au fost declanșate și campanii de conștientizare a riscului consumului de substanțe periculoase, dar se pare că acestea ajung relativ ușor la consumatorii din județ, existând adevărate filiere care se ocupă cu aprovizionarea pieței, mulți dintre membrii rețelelor de distribuție fiind, la rândul lor, consumatori.

O astfel de rețea a fost anihilată zilele acestea de polițiștii buzoieni, împreună cu cei de la Ploiești și Galați, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. Buzău.

Astfel, în cursul zilei de ieri, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Buzău, Ploieşti şi Galaţi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul I.P.J. Buzău şi al jandarmilor, au efectuat 15 percheziţii domiciliare, 12 pe raza judeţului Buzău şi 3 pe raza judeţului Galaţi, la persoane bănuite de trafic de produse susceptibile a avea efect psihoactiv.

 

În urma perchezițiilor au fost ridicate două cântare electronice, 4 grindere de mărunţit, mai multe plicuri cu materie vegetală şi 60 de grame de substanţe susceptibile a avea efect psihoactiv, telefoane mobile şi peste 12.000 de lei. Totodată, 4 persoane au fost prinse în flagrant delict, pe raza municipiului Galaţi, în timp ce ofereau spre vânzare un plic conţinând 60 de grame de substanţă susceptibilă a avea efect psihoactiv, contra sumei de 12.000 de lei.

Din cercetări a reieșit că, în perioada ianuarie – februarie 2018, liderul grupării infracționale, un bărbat din Buzău, în vârstă de 32 de ani, ar fi achiziţionat substanțele interzise de la persoane din municipiul Galaţi, iniţial în interes personal, pentru consum propriu.

 

Ulterior, produsele ar fi fost porţionate de acesta şi, cu sprijinul altor 3 membri ai grupării, cu vârste cuprinse între 21 și 34 de ani, substanţele cu efect psihoactiv ar fi fost comercializate în municipiul Buzău.

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. Buzău, fiind cercetate sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, precum şi de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.

Faţă de şase persoane a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar alte patru sunt cercetate sub control judiciar. Urmează ca în cursul acestei zile, cei în cauză să fie prezentaţi în faţa instanţei de judecată, cu propunerea de arestare preventivă.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*