România, a doua țară europeană cu cea mai mare mortalitate prin cancer

În Săptămâna Europeană de Luptă Împotriva Cancerului, medicii și asociațiile de pacienți trag un nou semnal de alarmă și cer urgent acces la prevenție și tratament, pentru îmbunătățirea rezultatelor în domeniul cancerului. 

 

Cezar Irimia

România are peste 95.000 de cazuri noi de cancer și 275.000 pacienți oncologici în tratament, arată ultimele date statistice oficiale, prelucrate la nivelul anului 2021. În contextul Săptămânii Europene de Lunptă Împotriva Cancerului (EWAC), marcată anual în perioada  25-31 mai, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) trage un nou semnal de alarmă și atrage atenția autorităților că în prezent, pacienții oncologici din România se confruntă cu o acutizare a efectelor finanțării insuficiente.

Pacienții cu cancer nu au timp să aștepte și au nevoie de tratamentul potrivit, la momentul potrivit. Apreciem eforturile care s-au realizat până acum, solicităm tuturor actorilor responsabili să continue să prioritizeze alocarea resurselor financiare necesare pentru a acorda șansa la viață la care are dreptul fiecare cetățean român. Orice întrerupere a tratamentului afectează evoluția clinică pozitivă pe care pacientul a obținut-o anterior și se pierd astfel vieți, dar și investițiile realizate. Pentru pacienții noi este importantă inițierea tratamentului cât mai devreme după diagnostic astfel încât șansa la viață și calitatea vieții lor să fie maximizată’’, afirmă Cezar Irimia, președintele FABC, care subliniază că organizația de pacienți este deschisă oricăror punți de dialog care pot conduce la rezolvarea deficiențelor curente și este încrezător că se vor găsi „soluții urgente și adaptate nevoilor reale ale pacienților, mai ales că ne apropiem de prima rectificare bugetară a acestui an, în care sperăm cu toții că pacienții oncologici nu vor fi uitați”. 

 

Anul acesta, Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului se concentrează asupra viitorului prevenirii cancerului în Europa și a rolului Codului european împotriva cancerului (ECAC), precum și a rolului pe care Planul european de combatere a cancerului – #EUCancerPlan îl joacă în prevenirea, depistarea timpurie, și tratamentul cancerului, ca măsuri absolut necesare pentru creșterea ratei de supraviețuire.

FABC se alătură eforturilor naționale și europene de control al cancerului, militând pentru acces la prevenție și tratament, pentru îmbunătățirea rezultatelor în domeniul cancerului și trage un semnal de alarmă cu privire la finanțarea suboptimală pentru tratarea bolnavilor oncologici, un număr din ce în ce mai mare de pacienți cu cancer semnalând faptul că nu le este asigurat tratamentul în spital.

Conform datelor Registrului european al inegalităților în cancer, Romania înregistrează a doua cu cea mai mare mortalitate prematură prin cancer din Europa, după Ungaria”, atrage atenția Cezar Irimia, care aubliniază că „este cu atât mai grav faptul că lipsa resurselor financiare face ca pacienții să nu aibă acces la puținele opțiuni de tratament disponibile

 

Raportul OECD și al Comisiei Europene arată că România are cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană și peste 20.000 de decese evitabile, pe an, din această patologie. În contextul Săptămânii Europene de de Luptă împotriva Cancerului, FABC organizează, în perioada 1-4 iunie, la AnaHotels din Poiana Brașov, cea de-a XV-a ediție a Conferinței Naționale a FABC, dedicată Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer, care va avea ca tema principală implementarea de urgență a legii Planului Național de Prevenire și Control al Cancerului, promulgată în noiembrie 2022, care reprezintă o oportunitate pentru a stabili pașii de urmat în apărarea și implementarea acestui Plan.

Cancerul reprezintă a doua cauză de deces în țara noastră. În anul 2021, numărul deceselor prin tumori a ajuns la 46.779, iar mortalitatea cea mai frecventă pentru această clasă de boli s-a înregistrat pentru cancer pulmonar, cancer de sân, tumora malignă a pancreasului și tumora maligna a stomacului”, transmite FABC.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021 s-au înregistrat peste 95.000 cazuri noi de cancer, iar numărul bolnavilor rămași în evidență în anul 2022 a fost de 533.175 față de 520.561 aflați în evidență în anul 2021. 

 


Adaugati un comentariu


 

*