Sa nu faceti colesterol!

31 martie 2014 | 0 comentarii |

Francisco StoicaAu fost construite sosele in frumoasa noastra tara si era clar ca erau dedicate soferilor. De cand s-a facut prima cale de comunicatie nu s-a gasit nimeni sa spuna ca ar fi putut fi folosita la altceva. Spre exemplu, agricultorii sa are si sa semene chiar pe acolo. Adica, banii daca au fost dati pentru sosele, acestea sa fie folosite ca sosele si nu altcumva!

Si scoli s-au ridicat! Nu a venit nimeni cu vreo precizare de genul pot fi destinate comerciantilor, care pot sa-si vanda marfa pe banci, ca la piata…

Ni s-au dat si carduri, ca sa nu umblam cu buzunarele la discretia smecherilor. Or fi fost facute si pentru taiatul branzei si nu stim noi?

 Cand s-au dat bani pentru construirea de locuinte nu a spus nimeni, vedeti, ferestrele le faceti sa se vada afara, nu spre interior!

Dar celor care fac pantofi, ce le-or fi spunand sefii? Ca sunt numai pentru baut sampanie cu ei sau de folosit ca ghivece? Toata lumea traieste cu speranta normalitatii, stiind ca daca ai bilet la teatru, teatru vei vedea si nu circ, ca daca mergi la patinaj vei da peste un spatiu cu gheata, nu cu iarba, ca vine primavara si fara indoiala infloresc pomii…

Inca nu am fost bulversati in aceste privinte, ordinea lucrurilor a fost respectata, spre linistea noastra. Iata insa ca vorba aceea, am trait sa o vad si p-asta, intra pe tapet. Se da o indicatie ministrului cu numarul nu stiu cat al sanatatii, unul mai nou pe acest taram:  Lista de medicamente compensate sa fie actualizata cat mai repede, dar… sa fie pentru bolnavi, nu pentru firmele de medicamente.

Valeu! Cum adica? Pana acum s-au facut matrapazlacuri cu banii nostri? S-a pus cumva problema sa apara pe liste mai ales ce vor producatorii de medicamente? Pai la nivelul acesta nu ne dati voie sa intelegem astfel lucrurile, pentru ca am dori imediat sa stim daca este adevarat ce se spune, ca doar nu iese fum fara foc… Am vrea sa vedem vinovati, sa-i vedem pe cei care au dirijat banii nostri in directii mai putin folositoare. Ceva de genul, imbracati-i in algocalmin ca sa nu doreasca medicamente noi, mult mai bune in tratarea unor boli.  Daca este asa, unii s-au umplut de bani, au luat comisioane grase. Or fi facut colesterol?

Exista o anumita grija pentru pacient, un fel de asigurare a supravietuirii. Restul… mai precis restul de bani a capatat culoare politica si cred eu ca practica aceasta a plasarii in plan secund a bolnavului atunci cand este vorba de profit a venit peste noi cu putere in acelasi timp cu regulile democratiei, ale pietei capitaliste care pe meleagurile noastre a insemnat castig rapid, cu orice pret. Este vorba, de fapt, despre un furt. Se fura zile, saptamani, ani din viata unor bolnavi. Poate calculeaza cineva cat inseamna din acest punct de vedere un milion de euro bagat in buzunar pentru pastrarea carentelor medicamentoase…

 


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*