Sănătatea creierului, readusă în prim plan în cadrul Brain Awareness Week
În cadrul unei campanii tematice internaționale pe această temă, România derulează, pe parcursul acestei săptămâni, de către Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN).
În fiecare an, luna martie este dedicată conștientizării importanței sănătății creierului, la nuivel mondial, printr-o campanie denumită generic Brain Awareness Week. Acțiunea se derulează timp de o săptămână în mai multe țări, România numărându-se printre statele în care evenimentul este marcat cu regularitate, de ani buni.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN) a anunțat astăzi demararea unei noi ediții a campaniei, care se va derula în perioada 15-21 martie. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, campania se va derula sub forma unor webinarii transmise live pe pagina de Facebook a asociației. Acestea se vor concentra pe informații cuprinzătoare despre o varietate de subiecte cum ar fi importanța sănătății creierului, a stilul de viață care trebuie adoptat, afecțiunile creierului și manifestările specifice ale acestora, precum și viitorul sănătății digitale în domeniul neurologiei.
Webinariile sunt susținute de experți în domeniul sănătății și de reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și se vor baza atât pe prezentarea noțiuni teoretice, dar și pe sesiuni de dezbateri, urmate de întrebări.
Astăzi, în prima zi a campaniei, participanții la eveniment vor afla ce este neuroștiința și vor explora subiectul somatizărilor și legătura între creier, minte și corp, atingând și subiectul neurobiologiei stresului. În webinarul programat pentru mâine, medicul neurolog Irina Oane va vorbi despre legătura dintre somn și sănătatea creierului, in timp ce nutriționistul dietetician Claudia Neagoș va prezenta și importanța dietei în acest context. Nu în ultimul rând, conceptul „minte sănătoasă în corp sănătos” va fi explicat pe larg de dr. Himena Zippenfening, care va detalia importanța mișcării și exercițiilor fizice, coroborate cu exercițiile mentale, care stimulează activitatea creierului.
Miercuri, 17 martie, reprezentanții asociațiilor de pacienți vor vorbi despre condițiile care pot afecta sănătatea creierului. „Dintre aceste boli și tulburări amintim migrena, epilepsia, Alzheimer, accidental vascular cerebral, Parkinson, scleroză multiplă,, cancere cervicale etc. Sănătatea slabă a creierului poate modifica viața unei persoane, provocând scăderea funcției cognitive și fizice. Acest lucru reduce nivelul de independență, îndepărtează prematur de comunitate și de locul de muncă și se adaugă la povara îngrijirii – care are un impact cumulativ asupra familiilor și a întregii societății. Invitați vor fi Ileana Stefan – director executiv, Asociația Pacienților cu Epilepsie din România, Raluca Sfetcu – membru board Societatea Română, dr. Răzvan Radu – neurolog SUUB, Emilia Zagavei – președinte asociația Sufletul lalelelor, Cristina Vlădău – vicepreședinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative, Alina Comănescu – președinte asociația Sănătate pentru comunitate” se arată într-un comunicat al APAN.

Dr Ion Gheorghe Petrovai
În ziua următoare, dzbaterile despre sănătate mintală se vor cocentra pe anxietate, depresie dar și pe goana după fericire. Invitate din partea Institutului Psychos vor fi Mădălina Manea, medic și psihoterapeut, Irina Uricariu – psiholog clinician si psihoterapeut și Claudia Popescu Tănase – psiholog și psihoterapeut, președinte al Institutului Psychos.
Vineri, soluțiile de digital health din domeniul neurologiei vor reține atenția participanților. Discuțiile vor avea loc în contextul în care pandemia a schimbat modul în care pacienții se raportează la serviciile medicale și noi soluții inovatoare apar în domeniul telemedicinei, teleradiologiei, aplicaților pentru sănătatea mintală sau gadgeturilor de monitorizare. Subiectul va fi dezbătut de dr. Ion-Gheorghe Petrovai – medic, marketer, profesor asociat si co-fondator FreshBlood HealthTech, Mircea Popa – fondator și manager al MedicAI, Mihai Bran – cofondator Atlas, platformă și aplicație servicii sănătate mintală și George Georgescu – manager al Connected Medical Devices, The Human Link, Alzheimer.
Ultima zi a campaniei este dedicată copiilor, care vor putea participa la două ateliere pentru grupele de vârstă 4-7 ani și 8-12 ani. Cu ajutorului neurologului pediatru Cristina Pomeran, copiii vor face o „Călătorie în lumea misterioasă a creierului”, în cadrul căreia vor descoperi informații, vor crea sinapse și vor experimenta. Campania este sponsorizată de Federația Europeană a Societăților de Neuroștiință și Roche România, iar ca parteneri s-au alăturat Pacientul 2.0, Eematico și The Angels Initiative.