Sanitas solicita „tratament egal” pentru toti angajatii din Sanatate

Sindicalistii saluta anuntul facut de ministrul Sanatatii, privind majorarea salariilor medicilor, insa sustin ca sistemul sanitar functioneaza integrat, astfel ca aceleasi majorari se cuvin si celorlalte categorii de angajati.

 

Intr-o postare publica facuta pe Facebook, ministrul Sanatatii, le promitea medicilor salarii la nivelul celor din Uniunea Europeana, masura menita sa stopeze exodul medicilor. Anuntul facut de ministrul Florian Bodog privind majorarea salariilor medicilor a primit o replica, tot prin intermediul retelei de socializare, din partea Federatiei sindicale Sanitas, care a publicat, la cateva zile, o postare prin care saluta aceasta decizie, dar solicita ca si celelalte categorii din sistemul public de Sanatate sa se bucure de acelasi tratament. Sindicalistii sustin ca este vorba de un sistem care functioneaza integrat, iar asistemtii medicali, infirmierele si celelalte categorii de personal isi aduc, la randul lor, un aport important in bunul mers al lucrurilor, de aceea este necesar ca recunoastrea importantei muncii fiecaruia sa fie recunoscuta.

„Salutam si sustinem aceasta recunoastere financiara acordata medicilor, insa reamintim domnului ministru un fapt pe care federatia Sanitas l-a argumentat la fiecare etapa a negocierilor pe proiectul legii salarizarii: in Sanatate nu putem trata categoriile profesionale cu unitati de masura diferite! Discutam despre un sistem care functioneaza integrat! Medicii lucreaza in echipe, impreuna cu asistentii medicali, infirmierele etc.! Un spital functioneaza ca un angrenaj complex, in care rotitele se numesc farmacisti, biologi, brancardieri, psihologi si multe alte categorii profesionale”, este mesajul transmis de sindicalisti.

 

In aceeasi postare, reprezentantii Sanitas solicita guvernantilor sa isi asume si sa repare greselile strecurate in Legea Salarizarii Unitare, sustinand in acest sens ca este nevoie sa fie facuta o ierarhizare corecta a salariilor tuturor categoriilor profesionale din Sanatate.

„Sanitas a cerut si continua sa solicite actualului guvern sa-si asume si sa corecteze greselile din Legea salarizarii bugetare. Este nevoie de o ierarhizare corecta a salariilor tuturor categoriilor profesionale care se regasesc in Sanatate, de la medic pana la personalul TESA. Este nevoie de o viziune coerenta asupra noului Regulament de sporuri care se construieste in aceste zile! Toate propunerile Sanitas conduc catre acest deziderat: o abordare integrata, echilibrata si echitabila a salariilor si sporurilor tuturor categoriilor profesionale din sistem! In lipsa unor corectii reale, nu putem decat sa ne imaginam ca tratamentul discriminatoriu al cresterilor salariale in Sanatate nu este intamplator! Cine are interesul sa dezbine sistemul, sa ridice o categorie profesionala impotriva alteia?” au mai scris sindicalistii pe Facebook.

 

Iulian Pope

In acelasi timp, vicepresedintele federatiei sindicale, Iulian Pope, a declarat in cadrul unei intalniri avute cu  membrii Sanitas din Bistrita ca aceste majorari salariale trebuie neaparat sa fie insotite si de asigurarea resurselor si dotarilor necesare desfasurari in bune conditii a actului medical. Iulian Pope spune ca degeaba vor creste salariile, daca angajatii nu isi vor putea desfasura activitatea in conditii normale, iar mediul de lucru este unul incert.

In acest sens vicepresedintele Sanitas a dat exemplul unor angajati ai spitalului judetean din Bistrita, care lucreaza in baza unor contracte de munca incheiate pe o perioda limitata, de 6 luni, situatie generata de lipsa unui contract colectiv de munca. „Degeaba se cresc salariile personalului din sanatate, daca la locul de munca angajatii nu au posibilitatea sa-si desfasoare activitatea in conditii normale, nu au la dispozitie resursele materiale necesare, iar mediul de lucru este incert. De o buna perioada de timp, angajatii acestui spital lucreaza in baza unor contracte de munca pe perioada determinata, de cate 6 luni. Practic, soarta lor ca angajati se afla la bunul plac al managerului, care putea sa dispuna, in mod discretionar, la fiecare jumatate de an, ce se intampla cu salariatul: ramane pe acelasi loc de munca, este mutat in alta sectie sau nu mai are unde lucra. In conditiile in care legea obliga angajatorul la negocierea unui contract colectiv de munca, si nu la incheierea lui, toate eforturile sindicatului de a semna un asemenea contract au fost inutile. Astfel,nu trebuie sa ne mire nici fluctuatia mare de personal inregistrata de spital, nici numarul crescut de specialisti care au ales sectorul privat sau plecarea in afara tarii”, a declarat vicepresedintele Sanitas.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*