Școala din spital va funcționa sub umbrela Universităților de Medicină și Farmacie
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că programul dedicat copiilor diagnosticaţi cu boli grave va fi organizat şi va funcţiona în cadrul universităţilor de Medicină şi Farmacie, iar procesul de educaţie se va desfăşura individualizat, la patul copilului, în spital.
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, vrea să rezolve prin noua Lege a Educației și problema accesului la educație a copiilor care suferă de bol grave și sunt nevoiți să stea perioade lungi în spitale, problemă de care până acum s-au ocupat ONG-urile. Tentative au existat și din partea autorităților încă din 2015, dar a rămas un subiect care a fost reîncălzit de fiecare echipă ajunsă la guvernare, fără o materializare concretă.
Răducu, un copil de 10 ani, pacient oncologic, ne spune ce reprezintă «Școala din Spital» pentru el: „Școala din Spital este un loc special care îi ajută pe copii să înțeleagă sensul vieții, îi face mai deștepți, le dă aripi să zboare și le face un viitor mai bun”, așa își începe ministrul Educației o postare pe pagina sa de socializare.
Anuță, apoi, că în cadrul unei noi consultări publice pe Legea Educației s-a întâlnit cu profesori, învăţători, voluntari, medici şi psihologi implicaţi în educaţia copiilor spitalizaţi și cu reprezentanţi ai Universităţilor de Medicină şi Farmacie, pentru a analiza cele mai eficiente mijloace de susţinere a „Şcolii din Spital”.
Potrivit ministrului, concluzia la care s-a ajuns în urma întâlnirii amintite a fost aceea că educația copiilor de grădiniță și a elevilor spitalizați o perioadă mai mare de 4 sptămâni s-ar putea asigura printr-un Program care va fi organizat și va funcționa în cadrul UMF-urilor.
„Am avut un dialog deschis despre cât de importantă este o altfel de abordare a dreptului la educaţie pentru copiii diagnosticaţi cu boli grave, toţi participanţii la întâlnirea de astăzi fiind direct implicaţi în educaţia din spital, având contact zilnic cu nevoile copiilor spitalizaţi. Tratamentele pentru aceşti copii, pentru patologiile pe care le au, sunt de durată şi foarte grele. Procesul de educaţie în cadrul spitalului va fi un sprijin real pentru copiii care sunt pacienţi internaţi. Actul educaţional, alături de tratamentul medical, contribuie la recuperarea şi reintegrarea celor aflaţi în această situaţie”, susţine ministrul Sorin Cîmpeanu, care atașează și un link cu un filmuleț video despre un copil care a crescut mai mult prin spitale, despre care spune că l-a impresionat.
Ministrul Educației mai spune că acești copii, diagnosticaţi cu boli grave, vor avea astfel acces nediscriminatoriu la educaţie, prin faptul că procesul de educaţie se va desfăşura individualizat, adaptat nevoilor fiecăruia, pe grupe sau clase, în cadrul spitalului sau online.
Cadrele didactice care vor preda copiilor din spitale vor trebui să facă dovada absolvirii unui program special de formare, acreditat, prin care sunt instruite în comunicare eficientă, tehnici de învățare remedială, management al interacțiunii cu elevii, eficientizarea predării în regim simultan, eficientizarea actului didactic sau a procesului de predare-învățare-evaluare și se vor afla în permanentă legatură cu medicul curant al copilului. În acest scop vor fi formați profesori cu un profil special, în cadrul UMF-urilor.
„«Şcoala din Spital» va fi organizată şi va funcţiona în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de Medicină şi Farmacie, care vor înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar «Şcoala din Spital» şi vor face parte din sistemul naţional de învăţământ. Procesul de educaţie de la nivelul acestora va fi desfăşurat de către cadre didactice titulare în învăţământ şi de către alte cadre didactice membre ale Corpului Naţional al Profesorilor pentru «Şcoala din Spital», urmând a fi reglementată modalitatea de normare a acestora, într-un mod flexibil şi adaptat specificului din spital. Se va asigura o resursă umană disponibilă pentru desfăşurarea procesului de învăţământ prin înfiinţarea Corpului Naţional al Profesorilor pentru «Şcoala din Spital»”, susţine ministrul Educaţiei.
În acest fel, copiii vor avea asigurată continuitatea şcolarizării, care le va permite să promoveze anul de studiu și vor putea participa la evaluările organizate pentru finalizarea unei etape de învăţământ. Înscrierea şi şcolarizarea în cadrul „Şcolii din Spital”, precum şi revenirea în unitatea de învăţământ la care elevul a fost înmatriculat anterior se vor realiza într-un mod flexibil, mai spune ministrul, care le-a mulțumit „colegilor din Ministerul Educației care au făcut posibilă apariția pentru prima dată a unui capitol dedicat „Școlii din Spital” prin implicarea cu înalt profesionalism, dar mai ales cu suflet”.
Același discurs l-a avut ministrul Sorin Câmpeanu și anul trecut, tot în august, când anunța că va fi adoptată o Ordonanță de modificare a Legii Educației, care a fost prezentată în Guvern, iar Programul „Şcoala din spital” are ca scop şcolarizarea elevilor spitalizaţi pe termen lung și s-ar putea implementa chiar începând cu toamna anului trecut și tot cu implicarea Universităților de Mediciă și farmacie. Proiectul a rămas însă „la sertar”, iar acum a fost scos la lumină ca „nou-nouț”, în Legea Educației, pe marginea căreia ministrul spune că a avut peste 40 de consultări publice și vor urma alte încă vreo 30, din fiecare a reținând propunerile interesante.
Ministrul Educației subliniază că procesul de educaţie va fi adaptat specificului bolii, perioadei de spitalizare şi anului de studiu în care este înmatriculat elevul, iar programa va fi una diferenţiată, ţinându-se cont de numărul de ore alocat. În spitale vor putea fi desfășurate activități educative dar și orice alte activități extradidactice, la solicitarea copiilor/preșcolarilor/elevilor (aspecte menționate, de altfel, și în cel prezentat anul trecut).
„Pe toată perioada spitalizării, preşcolarii, elevii şi părinţii acestora beneficiază de consiliere administrativă cu privire la drepturile educaţionale pe care le au”, iar pentru întreaga perioadă de spitalizare „se desemnează un cadru didactic monitor, care are obligaţia de a supraveghea parcursul educaţional al preşcolarului/elevului, de a ţine în permanenţă legătura cu unitatea de învăţământ la care acesta a fost înmatriculat înainte de spitalizare şi de a propune orice măsură educaţională în interesul acestuia”, mai afirmă Cîmpeanu.
Precizând că finanţarea pentru perioada în care antepreşcolarul/preşcolarul/elevul este înscris la „Școala din spital” se realizează prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, cel puţin la nivelul costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, majorat cu 100%, în baza contractului complementar, Sorin Cîmpeanu își încheie poastrea cu un alt video despre un copil cu probleme oncologice.