Somnul de la amiază, o soluție de combatere a efectelor caniculei

15 august 2023 | 0 comentarii |

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Națională din Australia evidențiază faptul că somnul de la amiază ar putea oferi o protecție eficientă împotriva căldurii extreme cauzate de schimbările climatice.

 

Siesta hamac – foto Shutterstock

Prea mult aer condiționat ar putea să dăuneze sănătății, dar practicile culturale de evitare a căldurii, precum siesta, folosite în zonele cu climat calde din întreaga lume timp de multe secole, ar putea oferi o protecție puternică împotriva căldurii extreme cauzate de schimbările climatice, sunt concluziile unui nou studiu condus de cercetătorii de la The Australian National University (ANU), publicat în luna august, în revista online The Lancet Planetary Health.

În urma sudiului s-a constatat că, în ciuda faptului că au petrecut mult mai mult timp în spații cu aer condiționat în ultimii 40 de ani, oamenii din Teritoriiile de Nord (TN) din Australia au devenit, în mod paradoxal, mai vulnerabili la decesele cauzate de căldură, în timp ce comunitățile aborigene din NT, în ciuda poverii ridicate a bolilor cronice, a inegalității socio-economice și a inechității extreme în materie de locuințe și a accesului mult mai redus la spații cu aer condiționat, nu sunt mai vulnerabile la căldură. Potrivit autorilor studiului, motivul acestei aparente discrepanțe pare să fie de natură culturală.

 

Cercetătorii australieni consideră că practicile culturale de evitare a căldurii, la fel de simple precum siesta, folosite în zonele cu climat cald timp de multe secole, pentru protecția de soarele fierbinte de după-amiază, pot oferi o protecție puternică împotriva căldurii extreme cauzate de schimbările climatice.

Chiar dacă siesta a dispărut aproape complet în multe țări de pe glob, recentele fenomene meteorologice extreme din Europa ar putea determina revenirea la acest obicei. Autorii studiului consideră că în comunitățile cu climă caldă ar trebui să se ia în considerare revenirea la mijloacele socio-culturale de adaptare la vremea caniculară. „În general, este acceptat faptul că inovațiile tehnologice, cum ar fi aerul condiționat, sunt esențiale în pregătirea pentru climatele mai calde”, dar practicile sociale și culturale dezvoltate de populațiile aborigene de-a lungul generațiilor, cum ar fi reducerea efortului fizic în perioadele mai fierbinți ale zilei, sunt mecanisme puternice de protecție a sănătății umane, a declarat dr. Simon Quilty, autorul principal și doctorand la Centrul Național de Epidemiologie și Sănătate a Populației de la ANU.

 

Dr. Quilty subliniază că „un pui de somn de după-amiază poate ajuta organismul să se aclimatizeze, vă protejează de cea mai fierbinte parte a zilei, nu costă nimic și nu are amprentă de carbon”, iar legat de acesta „este o poveste despre modul în care cultura aborigenă și cunoștințele despre mediu au permis o rezistență extraordinară în fața vremii extreme”, menționează el.

Există multe astfel de concepte socio-culturale ale indigenilor australieni care au permis comunităților să prospere în vreme caldă timp de multe mii de ani, iar cercetătorii susțin că factorii de decizie politică trebuie să înceapă să recunoască importanța culturii și să asculte cunoștințele primelor națiuni.

Pe măsură ce temperaturile extrem de ridicate devin tot mai frecvente, cel mai important instrument pe care îl avem pentru a ne adapta la schimbările climatice ar putea fi schimbarea culturală, crede dr. Quilty.

 

Autorii studiului mai spun că aceste constatări sunt importante pentru politica și proiectarea locuințelor în regiunile foarte calde ale lumii.

În timp ce spațiile răcoroase, cu aer condiționat, oferă un refugiu esențial în timpul temperaturilor extreme ridicate, este posibil ca perioadele prelungite petrecute în spații cu aer condiționat să împiedice oamenii să se adapteze la climatul predominant”, a declarat profesorul asociat Aparna Lal, coautor al studiului de la ANU.

Este timpul să învățăm de la popoarele Primelor Națiuni și de la alte societăți din trecut care au folosit cultura ca pe un instrument pentru a prospera în climatele calde, spune dr. Quilty. „Poate că ar trebui să tragem cu toții un pui de somn în amiaza mare atunci când este cald, în loc să dăm drumul la aerul condiționat”, a mai spus cercetătorul.

 


Adaugati un comentariu


 

*