Spitalul Nehoiu a internat primii pacienți non-COVID

10 martie 2022 | 0 comentarii |

Autoritățile de sănătate publică au stabilit ca unitățile medicale să păstreze doar 20 la sută din paturi pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2.   

 

Încetarea stării de alertă și ridicarea restricțiilor a redat pacienților cu afecțiuni cronice speranța că, în sfârșit, vor beneficia de servicii medicale și de tratamentele de care au nevoie. Autoritățile centrale au decis, ca în perioada următoare, spitalele care au tratat pacienți COVID să revină, progresiv, la statutul de dinainte de pandemie, lăsând la latitudinea autorităților locale decizia stabilirii modului în care se face tranziția.

Autoritățile de sănătate pubică buzoiene au stabilit ca numărul de paturi COVID să scadă la 20% din capacitate, iar unitățile medicale s-au reorganizat rapid.

Am decis ca, la nivel local, așa cum ni s-a transmis de la nivel central, în contextul în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 a scăzut în județ, iar numărul pacienților internați este mult sub capacitatea asumată prin Planul de reziliență, să  menținem 20% din paturi pentru tratarea pacienților COVID, iar restul să fie redate tratării pacienților cu alte afecțiuni. La Nehoiu au rămas 10 paturi pentru tratarea pacienților infectați. S-au luat măsuri de organizare a circuitelor, așa că aproape toate secțiile și-au reluat activitatea curentă”, a explicat dr. Carmen Scîntei, epidemiologul-șef al DSP Buzău.

 

Primii pacienți non-COVID

 

După aproape cinci luni în care Spitalul Orășenesc Nehoiu a tratat exclusiv pacienți COVID, iar locuitorii de pe Valea Buzăului au fost nevoiți să parcurgă zeci și chiar sute de kilometri până la un spital, începând de miercuri, 9 martie 2022, unitatea medicală are posibilitatea de a oferi servicii medicale hibrid.

Primii doi doi pacienți cu alte afecțiuni au fost deja internați chiar dn prima zi. Oamenii au început să afle că se redeschide spitalul pentru pacienți non-COVID, așa că ne așteptăm ca în zilele următoare să crească numărul de pacienți care se vor adresa medicilor noștri, având în vedere că mulți dintre ei, mai ales cu boli cronice, nu au avut posibilitatea de a fi tratați, fiindu-le foarte greu să se deplaseze la alte spitale din județ, dacă nu au fost «obligați» de o problemă acută de sănătate”, a declarat pentru sanatateabuzoiana.ro, directorul Spitalului Orășenesc Nehoiu, dr. Sergiu Remisovschi.

 

Doar 10 paturi COVID

 

Unitatea medicală are, la ora actuală, 120 de paturi disponibile pacienților non-COVID și doar 10 pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2.

Mai avem 10 paturi COVID-19 și trei pacienți internați, iar ultimul va fi externat vineri, așa că dacă nu mai apare vreun caz nou, am puta încheia săptămâna fără pacienți infectați cu SARS-CoV-2. Pentru a asigura circuitele, pacienții COVID au fost mutați la etajul 4, în fosta secție de Pediatrie, care fusese închisă, dar care între timp a fost reabilitată și igenizată, astfel încât să le putem asigura bolnavilor condiții decente de tratament. Cele zece paturi au fost reduse de la Medicină internă și de la Chirurgie, câte cinci de la fiecare, așa că, la ora actuală, acestea sunt singurele secții care nu vor funcționa la capacitatea de acum cinci luni, înainte ca spitalul nostru să fie desemnat unitate suport COVID. În cazul în care ne vin pacienți cu alte afecțiuni dar vor fi depistați cu SARS-CoV-2, după 7 zile în care vor fi tratați în secția COVID, dacă se negativează, vor fi transferați în secțiile în care pot fi tratați de afecțiunile pentru care au venit la spital”, a mai spus pentru sanatateabuzoiana.ro, managerul Spitalului Nehoiu.

 

Se reiau și intervențiile chirurgicale

 

Sala de operatii Nehoiu

În ciuda faptului că este un spital mic, Spitalul Nehoiu are aproape toți medicii de care are nevoie pentru ca toate secțiile și compartimentele unității medicale să poată funcționa normal.

Mai avem nevoie de doi medici specialiști în medicină internă, iar în curând să vină și ei la Nehoiu, purtăm deja discuții cu doi specialiști. Dacă se vor alătura echipei noastre, putem spune că avem toți specialiștii de care avem nevoie pentru a ne desfășura activitatea normal. În plus, acum avem și noua stație de oxigen pe care ne-au donat-o Green Group și Asociația ROTA, cărora le vom fi veșnic recunoscători, pentru că acum le vom putea oferi servicii de calitate atât pacienților care vor avea nevoie de intervenții chirurgicale, cât și celor cu afecțiuni respiratorii acute, care au nevoie de oxigen. Sunt mulți pacienți din zonă care și-au amânat intervențiile chirurgicale de care aveau nevoie, din cauza pandemiei și care acum pot veni la spitalul nostru să se opereze”, a subliniat managerul Remisovschi.

 


Adaugati un comentariu


 

*