Știi și câștigi sănătate: Alergiile de primăvară-vară îți pot da viața peste cap

Vara bate la ușă, vremea s-a încălzit, ne gândim deja la concediu, dar nu trebuie să uităm că alergiile de care ne ferim mai ales primăvara ne pot da de furcă în continuare. Persoanele care suferă de afecțiuni alergice la polen, praf sau acarieni pot dezvolta rinite alergice sau, în cazurile mai grave, chiar astm.

Alergenii sunt, de regulă, proteine purtate de aer sau vehiculate de alimente, medicamente, produse cosmetice sau de curățenie. Sistemul nostru imunitar nu ne apără doar de adevărații inamici, ci uneori „vede” inamici și acolo unde pâna de curând existau doar prieteni și își îndreaptă „arsenalul” de luptă înspre ei. Se naște astfel conflictul între granulele de polen și sistemul imunitar, reprezentat de mai multe tipuri de celule, rezidente în mucoasa țintă sau venite de la distanță, și anticorpi. Rezultatul acestui conflict este o inflamație localizată sau extinsă a mucoaselor ce vin în contact, ca filtru primar sau secundar, cu granulele de polen.

Manifestarile de alergie sunt mai „vehemente” în parc și la „iarba verde” și mult mai atenuate sau chiar absente în locuințe. Apar preponderent în anumite perioade ale anului, începând cu februarie și terminând cu septembrie, cel tarziu octombrie și pot fi influențate de expunerea la soare, căldură, vânt sau ploi.

 

Cel mai cunoscut declanșator al alergiilor este polenul – mici particule eliberate în aer de copaci și ierburi pentru a fertiliza alte plante. Categoriile cu risc crescut de declanșare a alergiilor sunt polenurile de ierburi (graminee), în perioda mai-iulie, şi polenurile de buruieni (ex. ambrozia/pelinul) ce se manifestă în august-noiembrie.

Chiar dacă alergiile sunt asociate în general cu primăvara, din cauza temperaturilor ridicate, a umidităţii crescute, a prafului şi a poluării excesive vara este, de asemenea, un anotimp propice alergiilor, iar unele patologii alergice se pot agrava în această perioadă. Alergia la polen, la veninul insectelor și reacțiile fotoalergice sunt probleme cu care multe persoane se pot confrunta în perioada verii.

Polenul poate traversa distanțe foarte mari, ceea ce poate afecta un număr ridicat de persoane care suferă de alergii. Când particulele de polen ajung în nasul unei persoane alergice, sistemul imunitar al acesteia îl percepe ca fiind un intrus și eliberează anticorpi – substanțe care în mod normal identifică și atacă bacteriile, virusurile și alte cauze de îmbolnăvire a organismului, ceea ce conduce la eliberarea unor chimicale numite histamine în sânge. Histaminele sunt cele care fac ca nasul nostru să curgă, să avem senzația de mâncărime în zona ochilor și alte simptome cunoscute ale alergiilor.

 

Alergiile la polen se manifestă, în funcţie de organul afectat, sub formă de rinită (nasul curge, strănuturi repetate, mâncărime la nivelul nasului, dificultate de respiraţie etc); conjunctivită (mâncărime la nivelul ochilor, lăcrimare excesivă, tumefieri ale pleoapelor); astm bronșic (tuse, dificultăți respiratorii, crize de lipsă de aer), iar la nivelul pielii pot apărea urticaria (leziuni roşii, denivelate, însoțite de mâncărimi intense, ce apar şi dispar) sau tumefieri importante (angioedem). Alergenii din aer pot cauza și astm – o afecțiune în care căile de pătrundere a aerului în corp se micșorează, devenind dificil să respiram, ceea ce duce la tuse, gâfâieli si repirație îngreunată.

O altă cauză de apariție a alergiilor o reprezintă insectele (albinele, viespile, bondarii, țânțarii, furnicile). Persoanele alergice pot dezvolta reacții locale imediate, de intensitate medie, cu erupții cutanate și urticarie întinsă. În cazurile grave apar manifestări de șoc anafilactic, prin umflarea buzelor și gâtului, respirație dificilă, creșterea pulsului, transpirații reci, paloare, scăderea tensiunii arteriale, stare de leșin și amețeală, uneori cu amenințarea vieții. Persoanele alergice la veninul insectelor trebuie să poarte în permanență asupra lor o trusă de urgență antialergică, la recomandarea medicului. În caz de înţepătură se vor aplica imediat comprese cu gheață pe zona înțepăturii, se va dezinfecta zona, se extrage acul în cazul înțepăturii de albină și se administrează un antihistaminic. În cazul unei reacții grave și apariția de tulburări respiratorii, hipotensiune și senzație de leșin, pacientul trebuie să se prezinte de urgență la spital sau să cheme ambulanța, pentru a i se oferi primul ajutor.

 

Pentru prevenirea alergiilor se recomandă închiderea ferestrelor locuinței între orele 6 și 16 (deschiderea poate fi recomandată după miezul nopții) și nu este recomandată aerisirea locuințelor atunci când bate vântul. Închiderea geamurilor autovehiculelor, utilizarea instalațiilor de AC și a filtrelor special pentru alergene, în perioada sezonului polenic este o altă măsură de precauție, ca și purtarea de ochelari protectori în mediul exterior. Se evită cositul sau tăierea/tunsul ierbii și, dacă este absolut necesar, se impune purtarea de mască și ochelari protectori, iar spălarea frecventă a feței și mâinilor cu apă în cursul zilei și dușul obligatoriu la sosirea la domiciliu, pentru îndepărtarea grăuncioarelor de polen sunt absolut necesare. De asemenea, nu este recomandată punerea în dormitoare a hainelor care au fost purtate afară, plimbări, alergări, mers pe bicicletă sau picnicuri în parcuri, pădure sau în mediu rural în timpul sezonului polenic, iar uscarea lenjeriei și a hainelor este preferabil să se facă în uscător și nu în mediul exterior.

Pentru a ne proteja de insecte, medici recomandă evitarea îmbrăcămintei viu colorată, strălucitoare, preferându-se haine în culori terne (gri, maro deschis), dar şi alb, care să acopere o suprafaţă cât mai mare a corpului, evitarea mersului desculţ, neprotejat prin iarbă/vegetaţie, produsele de îngrijire şi cosmetice cu miros atractiv pentru viespi, albine și furnici și alimente sau băuturi dulci în exteriorul locuinţei, mai ales dacă nu au fost acoperite (atenţie specială la fructe, sucuri etc.).

 

Vara, foarte multe persoane se confruntă și cu reacții fotoalergice, determinate sau agravate de expunerea la soare. Acestea apar pe zonele expuse sub forma unor pete mari roșii, asemănătoare arsurilor solare, pe alocuri cu mici vezicule cu lichid, însoțite de mâncărimi intense.

Pot fi cauzate de interacțiunea dintre radiațiile UV și o serie de medicamente (unele antibiotice, contraceptivele orale, AINS etc) sau substanțe chimice (dezinfectanți, parfumuri, cosmetice, detergenți) și se remit în totalitate odată cu îndepărtarea factorilor cauzatori.

Preventiv, se recomandă utilizarea unor creme de protecție solară cu factor 50+, aplicată pe toate zonele expuse cu cel puțin 20 de minute înainte de expunerea la soare, cu reaplicare la interval de 2-3 ore, dar și o atenție sporită la medicamente și la produsele cosmetice utilizate (evitarea celor care conțin parfumuri și/sau coloranți).

Pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat este însă necesar să consultați medicul alergolog.

 

Urticaria solară este o afecțiune rară, cu debut în câteva minute de la expunerea solară și remitere în decurs de câteva ore, caracterizată prin apariția de papule urticariene, însoțite de mâncărime, ce apar pe zonele expuse. Este o reacție de hipersensibilitate imediată.

Fitofotodermatoza este o erupție declanșată de contactul cu anumite plante ce conțin diverse substanțe fotosensibilizante și expunerea simultană la lumina solară. În general erupția apare la aproximativ 1 zi de la expunere și atinge un maxim la 48-72 de ore. Poate fi determinată de vegetale precum păstârnacul, țelina, pătrunjelul, morcovii, mazărea, bergamotele.

Erupția polimorfă la luminăeste forma de manifestare cea mai frecventă a afecțiunilor produse de lumina solară. Este mai des întâlnită la femei, la primele expuneri la lumina solară (primăvara-vara), în zona decolteului, brațe și piept. Apare într-un interval de timp de câteva ore de la expunerea UV și persistă până la 10 zile.

 

În majoritatea țărilor europene există calendare de polen și la buletinul meteo se prezintă concentrațiile diverselor specii de polen, informații deosebit de folositoare pentru polinozici, adică persoanele cu alergii la polen. Numărul acestora este în continuă creștere, de la un an la altul, afectând aproape 20-30% din populație. Chestionarele de calitate a vieții pacienților au arătat că rinita alergică perturbă viața pacientului și a familiei sale la fel de mult ca diabetul zaharat! O „mică răceală”, cum este greșit catalogată inițial și uneori o lungă perioadă de timp, perturbă existența la fel de mult ca și o boală severă, cum este diabetul. Manifestările de alergie afectează odihna, calitatea somnului, atenția, capacitatea de a munci și de a învăța, precum și viața personală și socială a pacientului, dar și a familiei sale, iar la aceste neplăceri se adaugă cheltuieli mari din bugetul personal, al familiei și al societății.

Simptomele alergice se manifestă mai ales în zilele în care vântul bate mai puternic, deoarece el împrăștie polenul cules prin aer. La polul opus, zilele ploioase reduc răspândirea polenului, îndepărtând alergenii.

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*