Știi și câștigi sănătate: Alimente care mențin sănătatea plămânilor

20 august 2021 | 0 comentarii |

Pe langa exercițiul fizic, evitarea fumatului și evitarea poluării, alimentația poate juca un rol important în prevenirea și chiar vindecarea bolilor pulmonare.

 

Pe parcursul unei zile, o persoană respiră de circa 20.000 de ori, iar fiecare respirație este posibilă datorită plămânilor, care lucrează 24 de ore din 24 pentru a asigura celorlalte organe oxigenul vital. Orice afecțiune respiratorie afectează funcția pulmonară și, de aceea, este important ca plămânii noștri să fie protejați. Această protecție poate fi asigurată printr-un stil de viață sănătos, prin sport și mișcare, prin evitarea fumatului și altor factori poluatori, dar și prin alimentație.

S-a demonstrat științific faptul că modificările aduse stilului de viaţă, inclusiv urmarea unei diete sănătoase, poate ajuta la protejarea plămânilor şi reducerea simptomelor în cazul anumitor boli. Persoanele care suferă de boli pulmonare obstructive cronice sau fibroză pulmonară au un nivel mai scăzut de antioxidanți (substanțe nutritive care protejează celulele de diferite tipuri de daune) în sângele lor, ceea ce dimuează semnificativ calitatea vieții.

 

Cele mai bune surse de antioxidanți naturali sunt legumele și fructele proaspete, în special fructele de pădure, verdețurile, roșiile, ardeii, merele și cireșele. Și legumele crucifere, care fac parte din familia verzei, conțin antioxidanți puternici care ajută corpul, în mod natural, să elimine toxinele, inclusiv de la nivelul plămânilor.

Roșiile pot fi o adevarată farmacie naturală. Nu degeaba sunt consideate „elixir al tinereții și sănătății”. Sursă excelentă de vitamina A, C și E, care au importante proprietati antioxidante, dar și de licopen – un antioxidant ce întărește sistemul imunitar și protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi care distrug celulele și cauzează diferite afecțiuni grave. Roșiile sunt benefice în bolile cardiace, cancer de prostată, obezitate și diabet de tip II, reumatism, tromboflebită, astm și infecții pulmonare și actionează benefic asupra pielii, părului și unghiilor.

Sucul de roșii (250-500 ml/zi) face minuni în afecțiunile hepatice și pulmonare și reduce considerabil efectele nocive ale tutunului asupra organismului. Prin conținutul ridicat de pectină, roșiile absorb toxinele de la nivelul intestinelor. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care consuma chiar și numai câteva roșii pe săptămână au un risc scazut de apariție a bolii Alzheimer. Portia ideală de salată pentru un adult este de 150-200 de grame pe zi.

De asemenea, morcovii și dovleacul sunt alegeri ideale pentru a asigura doza de betacaroten, un antioxidant transformat în vitamina A, care contribuie la prevenirea astmului și altor afecțiuni respiratorii. Antioxidanţii conţinuţi de morcovi fac din această legumă una foarte bună în prevenirea bolilor oculare, cardiovasculare și a unor tipuri de cancer. Datorită conţinutului de falcarinol, morcovii reduc riscul apariţiei cancerului de plămâni, de colon şi mamar cu aproape o treime. Un studiu efectuat de cercetătorii din cadrul Universității din Montreal a arătat că riscul de cancer pulmonar poate fi redus cu 25% – 35% cu ajutorul consumului de carotenoizi și vitamina C din surse vegetale. Acest efect benefic este valabil și în cazul fumătorilor, despre care se știe că sunt mai expuși cancerului pulmonar. Mai mult decât atât, s-a dovedit și că anumiți carotenoizi pot avea un impact benefic și asupra dezvoltării și multiplicării celulelor canceroase deja existente în organism. De pildă, betacarotenul și vitamina C încetinesc evoluția celulelor carcinomului scuamos. Pe de altă parte, alfa carotenul și betacarotenul pot încetini și multiplicarea celulelor adenocarcinomului.

Studiile indică faptul că și alimentele bogate în omega 3 au un efect benefic asupra astmului. Cele mai bune surse de omega 3 sunt peștele oceanic precum somonul, tonul, codul, sau macroul, dar acești acizi sunt prezenți și în nuci sau în semințele de in.

 

Legumele verzi, precum spanacul, sparanghelul sau fasolea verde, dar și sfecla roșie sunt surse excelente de acid folic, necesar în lupta contra procesului degenerativ pulmonar și în prevenția apariției tumorilor. Datorită proprietăților antiinflamatoare, usturoiul rămâne un aliment de bază atunci când vine vorba despre infecții respiratorii. În plus, alicina din usturoi distruge radicalii liberi și contribuie la ameliorarea afecțiunilor respiratorii.

Nu în ultimul rând, datorită proprietăților antiinflamatoare dovedite știintific, ghimbrirul protejează plămânii de efectele poluării.

Flavonoizii si gama completa de vitamine din mere ajuta la mentinerea functiei respratorii in stare buna si prevenirea dezvoltarii afectiunilor pulmonare. De asemenea, una-doua cesti de cafea pe zi, ajuta la imbunatatirea functiei pulmonara si diminueaza manifestaruile specifice astmului, datorita proprietatilor specifice cofeinei. Apa este insa esentiala pentru plamani sanatosi. Plamanii iritati sunt mult mai sensibili la iritatii. Orice persoana, pentru a fi hidratata corespunzator, ar trebui sa bea sase-opt pahare cu apa in fiecare zi. De retinut, insa, ca in cazul in care aveti probleme pulmonare este bine sa eliminat produsele lactate din dieta dumneavoastra. Cazeina, o proteina din lapte, poate creste productia de mucus in plamani, o problema caracteristica mai multor afectiuni pulmonare.

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist. 

 


Adaugati un comentariu


 

*