Știi și câștigi sănătate: Obiceiuri care pun în pericol sănătatea

Să fii sănătos înseamnă mai mult decât să mănânci corect și să faci mișcare. Un stil de viață sănătos presupune și o atitudine pozitivă asupra vieții și a propriei persoane, un stil de viață echilibrat, evitarea exceselor de orice fel, o igienă strictă și renunțarea la unele obiceiuri care pot afecta sănătatea.

Fie că vorbim de ascultat muzică la căşti, fie că dormim prea puțin sau că ultimul lucru pe care îl facem înainte de culcare este să ne mai uiăm o tură pe rețelele de socializare, obiceiurile zilnice au o influenţă importantă asupra stării noastre de sănătate. Desigur, toţi avem obiceiuri zilnice dăunătoare sănătății, dar mulți dintre noi nici măcar nu le conştientizăm efectele, decât în cazuri extreme. Lucruri banale precum rosul unghiilor, privitul la televizor înainte de culcare, statul ore întregi la calculator sau pe telefon etc. pot da naştere unor probleme de sănătate cu adevărat serioase. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme este important în primul rând să conștientizăm care sunt obiceiurile care ne pot afecta starea de sănătate, iar după aceea să încercăm să ne corectăm.

 

* Vrei să fii elegant, dar este bine să știi că purtatul frecvent al cravatei  poate cauza glaucom. Studiile au arătat că o cravată foarte strânsă la gât creşte presiunea în ochi, care este o cauză majoră de declanșare a glaucomului. Sondajele arată că majoritatea oamenilor de afaceri poartă cravată la locul de muncă, ca parte a codului vestimentar, chiar dacă peste 80% dintre ei spun că este foarte inconfortabilă.

* Telefoanele inteligente sunt nelipsite din viaţa omului modern, însă au ajuns să fie şi un element important de stres. Aceste dispozitive ajung să ne ocupe şi 4-5 ore sau mai mult zilnic, iar utilizatorii mai tineri nu se despart de ele nici când merg la toaletă. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că smartphone-urile scurtează viaţa, pentru că antrenează creşterea stării de stres. Potrivit celui mai recent studiu pe această temă, telefoanele inteligente provoacă o creştere a nivelului de cortizon. Acest hormon al stresului ţine organismul într-o stare de încordare şi agitaţie, ceea ce sporește cantitatea de zahăr din sânge și afectează negativ sistemul imunitar. Se poate ajunge astfel la diabet, obezitate, hipertonie, depresie, infarct, demență și chiar la deces prematur. În plus, telefoanele sunt pline de bacterii, care ajung în buzunarele sau în gențile noastre. Folosim telefonul în locuri publice sau mijloacele de transport, după ce ne-am ținut de bară sau am atins ușile, și scaunele încărcate pe care le-au atins și alte persoane… Studiile recente au arătat că inclusiv virusul SARS-CoV-2 rezistă, mai multe zile, pe anumite suprafețe, așa că nu-i de mirare că unele persoane s-au infectat deși spun că au respectat măsurile sanitare.

 

* Sedentarismul este unul din principalii factori de risc pentru numeroase boli ale secolului nostru. Majoritatea oamenilor petrec prea mult timp pe scaune. O parte a acestei probleme este locul de muncă modern. Stăm în faţa computerului ore întregi, iar acest lucru încetineşte metabolismul și duce la creștere în greutate, dar poate favoriza și alte probleme de sănătate, cum ar fi scăderea acuității vizuale, probleme ale oaselor, mușchilor și boli de inimă sau cauzează formarea de cheaguri de sânge pe vene. Există însă o soluţie uşoară: ridică-te din când în când şi fă câţiva paşi măcar în jurul biroului. Chiar şi o plimbare de 10 minute în fiecare zi te poate ajuta.

* Purtatul de blugi strâmți, pe de altă parte, poate deteriora nervii. Consecinţele pot duce la senzaţia de picioare amorţite sau de piele amorţită la atingere, durere acută, sensibilitate la căldură până la atrofierea ţesutului picioarelor.

* Poate părea inofensiv, dar rosul unghiilor (gestul are, în sine, o componentă compulsivă), poate afecta sănătatea pe mai multe planuri. Pe de o parte strică dinţii, iar pielea din jurul unghiilor, agresată fiind, poate să fie poartă de intrare pentru o mulţime de bacterii sau virusuri, ceea ce poate duce la infecţii cât se poate de serioase. În plus, statul tot timpul cu degetele în gură predispune la transmiterea bolilor infecțioase, pentru că, pe parcursul unei zile, mâna intră în contact cu tot felul de lucruri pline de bacterii, aşa că nu e de mirare că par foarte uşor răceli sau episoade diareice provocate de enterovirusuri.

 

* Spălatul pe dinți este o regulă elementară de igienă a cavității bucale, de prevenire a cariilor dentare și a altor boli. Puțină lume știe însă că dacă te speli pe dinți imediat după ce ai mâncat îți vei strica dinții. Acidul format de la mâncare înmoaie smalţul dinţilor, iar spălatul imediat după ce ai mâncat va face mai mult rău decât bine. Medicii stomatologi recomandă spălatul pe dinţi ce au trecut cel puțin15 minute de la ultima „îmbucătură”.

*Vitamina C din bomboane erodează dinții. Bomboanele sau guma de mestecat cu vitamina C acţionează asupra smalţului dinţilor și poate produce pagube, mai ales când se mestecă bomboane tari. Tocmai de aceea se recomandă ca și albirea dinților cu suc de lămâie să nu se facă mai des de 1-2 ori pe săptămână, pentru că acidul conținut de acesta poate strica smalțul dinților. Utilizat în mod rațional, sucul de lămâie albește dinții galbeni sau pătați, îndepărtează tartrul și menține respirația proaspătă.

* Îndulcitorii articiali provoacă obezitate. Studiile medicale au arătat că cei care au consumat zaharină s-au îngrăşat mai mult decât cei care au consumat zahăr sau zaharoză. Îndulcitorii articiali stimulează organismul să înceapă să secrete enzime…

 

*Somnul este la fel de important ca apa sau mâncarea. Lipsa somnului nu ne transformă într-un fel de zombi în timpul zilei, dar poate fi cauza unor afecţiuni serioase precum hipertensiunea arterială, diabetul sau depresia. În plus, pot apărea avea dificultăţi de memorie, diferite informaţii importante pot fi uitate ușor. Îndiferent cât avem de lucru sau cât ne-ar plăcea să ne petrecem timpul seara în oraş cu prietenii, este important să avem o rutină a somnului și să o respectăm, care să includă măcar 7 ore de somn pe noapte.

* Și calitatea somnului este importantă. Somnul suficient și odihnitor protejează sănătatea mintală și sănătatea fizică, crește calitatea vieții și previne multe boli. În plus, studiile arată că un somn odihnitor îmbunătățește capacitatea de învățare, stimulează imunitatea, menține greutatea fizică, previne diabetul saharat, scade riscul bolilor cardiace, crește apetitul sexual și încrederea în sine. Pentru a avea un somn de calitate este important și să dormim pe o saltea confortabilă, să fim îmbrăcați lejer, să avem în cameră o temperatură și umiditate optimă. Purtatul de sutien noaptea, spre exemplu, deşii unii cred că ajută la menţinerea sânilor la locul lor, de fapt, nu lasă corpul să respire, strânge pielea, perturbă somnul și poate avea chiar efecte nocive asupra imunităţii.

* Lumina albastră a dispozitivelor electronice este responsabilă pentru tot felul de afecţiuni, precum cancerul de sân sau de prostată, diabet şi hipertensiune arterială. Fie că este vorba despre telefon, televizor, tabletă sau laptop, e bine ca înainte de culcare să fie evitate. Cel mai bine este să te relaxezi sau să citeşti câteva pagini dintr-o carte, cu o jumătate de oră înainte de culcare.

 

* Țigările sunt pline de bacterii. Pe lângă faptul că fumatul dăunează grav sănătății și poate afecta sistemul respirator, inima și alte organe, cercetătorii americani și francezi de la Universitatea din Lion și Colegiul Maryland au descoperit că țigările sunt și o sursă de contaminare cu germeni patogeni pe care fumătorii îi inhalează. Pericolul este iminent și pentru fumătorii pasivi, care inhalează fumul emanat de țigări. Iar bacteriile din tutun, atât de multe încât i-au șocat pe cercetători, contribuie la agravarea bolilor infecțioase și cronice, au concluzionat aceștia. Fumul de țigară conține peste 4.000 de compuși chimici, dintre care câțiva sunt cancerigeni demonstrați. Sunt în jur de 1,2 miliarde de fumători în lume, iar fumatul este responsabil pentru 4 milioane de decese în fiecare an.

* Și mașinile de spălat sunt, paradoxal, pline de bacterii. În urma unor studii recente s-a descoperit că în interiorul maşinii de splălat rufe există o serie de bacterii dăunătoare, între care 10% – Escherichia coli şi peste 60% – bacterii fecale. Toate acestea se pot transfera pe haine, mai ales dacă speli la temperaturi scăzute. De aceea se recoamndă ca mașina de spălat să fie dezinfecatată măcar o dată pe lună, cu soluții speciale, sau cel puțin să fie lăsată să funcționeze în „gol”, la temperaturi ridicate, după ce am turnat în cuva deteregentului o cană de oțet…

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical.

 


Categorii: Lifestyle, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*