Târgul „Gaudeamus”, găzduit de Centrul Muzeal „I. C. Brătianu”, magnet pentru iubitorii de carte

20 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Peste 2000 de titluri de carte pentru toate vârstele și toate gusturile, apărute la 25 de edituri românești – comoara dezvăluită buzoienilor iubitori de lectură, pe parcursul a patru zile, la primul eveniment organizat în Centrul Muzeal „I. C. Brătianu”. 

 

Timp de aproape 100 de ani, Spitalul „I.C. Brătianu” din Buzău a vindecat trupuri. S-a îmbrăcat în haine noi și s-a transformat, precum Făt-Frumos din poveste, în Centru Muzeal. Sub același nume, acum va putea vindeca minți și suflete. Poate pentru încă un nou secol, căci așa cum bine se spune, „arta și cultura vindecă suflete”…

Centrul Muzeal „I.C. Brătianu” de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu și-a deschis joi, la prânz, porțile, iar până duminică seară, în cel mai nou edificiu de cultură din orașul lor, buzoienii își pot alege dintre miile de titluri expuse. Nu lipsesc nici prețurile promoțioanale, târgul fiind „un prilej de a oferi publicului buzoian contactul direct cu tot ce e mai nou și mai atractiv pe piața de carte, la prețuri mult mai bune decât în librării și la distribuitori, pentru că aici sunt prezenți chiar editorii. Sunt peste 2000 de titluri, din domenii extrem de variate, de la carte științifică la beletristică pentru toate vârstele și toate gusturile. Târgul este deschis tuturor categoriilor de public, dar ne bucurăm că reușim să-i atragem și pe tineri”, așa cum a explicat Connie Chifor, organizator, care și-a exprimat speranța că cel puțin 2500-3000 de vizitatori vor trece pragul Târgului „Gaudeamus”, iar buzoienii vor demonstra că iubesc cartea și știu să prețuiască cultura, iar Buzăul are potențial pentru a găzdui și o viitoare ediție a celui mai mare și mai important târg de carte din România.

 

Connie Chifor, Dan Preda, Petre Emanoil Neagu, Daniel Costache

Așadar, peste 2000 de titluri de carte au fost pregătite de cele 25 de edituri românești prezente la Târgul de Carte „Gaudeamus organizat la Buzău în premierăla Buzău, de Radio România, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău. Iubitorii slovelor tipărite sunt așteptați cu oferte promoționale atrăgătoare.

Președintele Consiliului Județean a făcut un îndemn la lectură chiar la deschiderea evenimentului. „Avem onoarea să găzduim o ediție a Târgului de carte «Gaudeamus». Înseamnă că spiritul de cultură românesc nu a murit. Cărțile au un farmec aparte, iar entuziasmul de a avea și de a citi o carte nouă e unic și pe mine m-a însoțit întotdeauna. În urmă cu un an, când mi s-a propus organizarea acestui târg, aici, am acceptat imediat, deși nu eram sigur că se vor finaliza lucrările de consolidare, restaurare și modernizare a acestei clădiri de patrimoniu. Am reușit, iar Centrul Muzeal „I.C.Brătianu” renaște astăzi, începând cu acest târg de carte. Centrul muzeal vă așteaptă să vă deschideți inima, să vă relaxați și să zâmbiți. Energia de la un târg de carte este uimitoare! Mă bucur că suntem parteneri în acest proiect și sper ca buzoienii să vină și să savureze cartea și să plecăm de aici mai bogați spiritual, cu toții”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, la deschiderea evenimentului.

 

Încă de la deschidere, târgul a fost luat cu asalt de buzoieni de toate vârstele, dornici să își procure titlurile preferate. Mai tineri sau mai vârstnici, iubitorii de carte au trecut pragul fostului spital devenit centru muzeal. Fiecare a zăbovit un timp pe cele 16 standuri amenajate și după ce au răsfoit cărțile care i-au atras cel mai mult, au plecat acasă cu cel puțin o carte pe care și-au dorit-o.

Este o onoare deosebită pentru noi toți, astăzi, faptul că Radio România și Consiliul Județean Buzău ne aduc «acasă» această poveste de succes, Târgul de carte «Gaudeamus». Clădirea în care ne aflăm astăzi a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea și, timp de aproape 100 de ani, a fost un centru de vindecare trupească pentru buzoieni. Astăzi, după ce a fost reabilitată de Consiliul Județean, începe să devină un centru de vindecare spirituală. Și cum altfel ar fi putut fi mai bine marcat acest moment, decât prin organizarea, aici, a acelui mai mare târg de carte din România? Eu sunt convins că buzoienii care vor veni la acest târg vor primi ceea ce li se cuvine, pentru că li se oferă ocazia de a achiziționa o carte de o reală valoare”, a spus Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău, în administrarea căruia se află Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”.

 

Dan Preda, directorul Radio România Actualități, le-a transmis buzoienilor iubitori de carte salutul președintelui Radio România, Răzvan Ioan Dincă, legat afectiv de Buzău, unde a condus Teatrul „George Ciprian” în perioada 2001-2002. „Gaudeamus este o componentă culturală, cel mai important filon al misiunii noastre culturale, într-o perioadă în care internetul aduce foarte mult bine și multă schimbare în viața noastră, dar și foarte multă trivialitate și știri false. Este un act inedit acest târg, un pariu al cărții pot spune, pentru că a fost dificil să organizăm un târg «Gaudeamus» cu mulți iubitori de carte într-un oraș cu 100.000 de locuitori. Cred însă că este un pariu câștigat, uitându-mă la ceea ce văd, și vreau să mulțumesc tuturor celor care au venit și vor veni la târg și sunt convins că la anul vom saluta și cea de-a doua ediție aici”, a spus Dan Preda.

Buzoienii care au ajuns la târg au fost impresionați de varitatea ofertei, dar mulți dintre ei au fost nevoiți să se mulțumească doar cu 1-2 cărți cumăpărate, spunând că actuala criză îi obligă să-și limiteze bugetul pentru cărți, așa că merg mai des la bibliotecă sau citesc pe internet.  

 

Și cum cititul unei cărți tipărite nu se poate compara cu cititul pe internet, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, prezent și el la Târgul de Carte „Gaudeamus”, și-a exprimat susținerea față de un astfel de eveniment cultural organizat în premieră la Buzău și a pledat pentru întoarcerea „la lectură, la cartea tipărită”. 

Sunt extrem de fericit, în primul rând pentru că văd pentru prima oară redeschis fostul Spital «Brătianu», actualmente Centru cultural al județului, care arată absolut minunat și este pregătit să găzduiască multe evenimente culturale frumoase. În al doilea rând, sunt fericit să văd atât de multe cărți la Buzău. Este o acțiune importantă și binevenită a Radio România, care merge peste tot  în țară, cu acest  târg. Mă bucur că a ajuns și în orașul meu de  baștină și de acum încolo vom sprijini tot ce ține de Gaudeamus și nu numai, astfel încât oamenii să fie măcar tentați, dacă nu convinși, să se întoarcă la lectură, la cartea tipărită, a spus ministrul Lucian Romașcanu, care și-a achiziționat și câteva cărți, cu această ocazie.

 

Editurile speră că toți vizitatorii vor găsi ceva pe placul lor. Și prețurile sunt mult mai bune decât cele din librării sau de la distribuitorii de carte, iar reducerile variază de la stand la stand, ajungând până la 40% pentru volumele publicate cu ceva timp în urmă.

Știm că, din păcate, una dintre cele mai mari librării din Buzău s-a închis. Tocmai de aceea, foarte mulți editori sunt interesați să-și promoveze titlurile, pentru că nu sunt reprezentați în alte spații de expunere și vânzare. Astfel, târgul este un prilej de a oferi publicului buzoian contactul direct cu tot ce e mai nou și mai atractiv pe piață,iar prețurile, zicem noi, sunt mult mai bune decât în librării sau la distribuitpori, așa că sperăm că acest demers va fi încununat de succes, iar publicul buzoian ne va susține și va demonstra că Buzăul are cel puțin potențial. Sper că vom avea cel puțin 2500-3000 de vizitatori”, s-a declarat optimistă, Connie Chifor.

Târgul de carte Gaudeamus, organizat de Radio România în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, este deschis de joi până duminică, iar accesul este liber, de la ora 10:00 și până la ora 19:00, și pe 23 octombrie, în ultima zi a evenimentului, de la ora 10:00 la ora 18:00.

 

Foto: Ciprian Sterian

 


Adaugati un comentariu


 

*