Valul 4 a determinat o creștere de 6 ori a consumului de medicamente împotriva Covid

4 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății face demersuri pentru asigurarea stocurilor necesare și pentru lunile care urmează.

 

Numărul tot mai mare de cazuri de pacienți infectați care au ajuns în spitale de la debutul valului 4 al pandemiei au dus la o creștere spectaculoasă a consumului de medicamente împotriva Covid-19 în unitățile sanitare.

Astfel, Ministerul Sănătății a anunțat că, în ultimele două luni, s-a înregistrat o creștere de cel puțin șase ori a consumului de astfel de medicamente din spitale, fiind necesare numeroase demersuri pentru a asigura stocurile necesare, în condițiile în care numărul pacienților a crescut considerabil de la o zi la alta.

Primul medicament aprobat pentru tratamentul pacienților cu Covid-19 a fost Remdesivir sau Veklury, care se administrează pacienților cu forme medii ale bolii, ventilați mecanic sau care necesită oxigen. În perioada septembrie – octombrie, Ministerul Sănătății a distribuit în spital 126.845 de flacoane de Remdesivir, iar stocul disponibil la jumătatea acestei săptămâni era de 31.000 de flacoane. Pentru acoperirea necesarului până la finele acestui an, a fost încheiat un contract subsecvent luna trecută cu firma producătoare, pentru 139.200 de flacoane. Totodată un alt contract subsecvent va fi încheiat în perioada următoare, pentru încă 100.000 de flacoane, care vor asigura stocurile suficiente până la finele lunii ianuarie a anului viitor. În ultimele două zile, au fost distribuite, în 96 de spitale din țară, încă 7.250 de flacoane de Remdesivir, ținându-se cont de numărul de numărul pacienților aflați în secțiile ATI care necesită un astfel de tratament.

 

Un alt medicament recomandat pentru tratamentul pacienților cu Covid-19 este Tocilizumab, pentru procurarea căruia au fost făcute mari eforturi pe parcursul ultimelor două luni, date fiind stocurile scăzute la nivel mondial. Tratamentul cu Tocilizumab se administrează pacienților cu forme critice și severe, ventilați mecanic sau care necesită oxigen. În ultimele două luni, în spitalele din țară au ajuns 14.106 flacoane, de diferite volume, iar la acest moment se fac demersuri pentru un nou contract subsecvent având ca obiect achiziția de 1.000 de flacoane din acest medicament, dintre care 900 sunt flacoane de 400 mg. De asemenea, alte 12.700 de flacoane au fost solicitate pentru achiziție prin intermediul mecanismului european de protecție civilă.

Ministerul Sănătății mai menționează și încheierea unui contract pentru 10.000 de doze de anticorpi monoclonali, dintre care 7.500 au fost deja repartizate în 147 de spitale din țară, pentru tratarea pacienților infectați, care fac parte din categoriile cu risc de evoluție spre forme severe de COVID-19, în primele 3-7 zile de la apariția primelor simptome, când se multiplică virusul și boala este în evoluție.

 

La 12 octombrie, a fost aprobată actualizarea protocolului de tratament al pacienților cu Covid-19, prin care a fost facilitată asigurarea medicamentului Favipiravir în ambulatoriu, cu prescripție medicală, conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase, pentru pacienții aflați la debutul bolii.

În acest context, pe 1 noiembrie se aflau în stocuri 519.839 de tablete reprezentând 10.396 de cutii de Favipiravir. „Stocurile existente astăzi la nivel național acoperă necesarul de tratament pentru aproximativ 7.426 de pacienți pentru cel puțin 10 zile, conform necesarului și estimărilor comisiei de specialitate. La nivel local pot fi realizate relocări de stocuri între unitățile medicale, în funcție de necesități”, a anunțat Ministerul Sănătății. Totodată, se mai precizează că din această săptămână vor fi repartizate către spitale și cantitățile de Favipiravir primite ca donație un ultima perioadă.

La începutul lunii septembrie a fost alocată suma de 386.660.000 de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din fondul de rezervă bugetară, în vederea achiziției medicamentelor destinate tratării pacienţilor cu Covid-19. Medicamentelor achiziționate li se adaugă donațiile de anticorpi monoclonali și Tocilizumab din partea mai multor state europene care au răspuns apelului lansat prin mecanismul european de protecție civilă.

 


Adaugati un comentariu


 

*