Viitorul serviciilor adresate vârstnicilor, „în mâinile” roboților

1 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Autoritățile britanice iau foarte în serios această variantă, fiind lansat deja un fond de investiții pentru dezvoltarea unor astfel de roboți.

 

Pe fondul sporului negativ înregistrat în multe zone ale globului dar și al creșterii speranței de viață datorită progreselor din domeniu medical, fenomenul de îmbătrânire a populației se resimte la nivel global iar în viitorul nu foarte îndepărtat, îngrijirea unui număr atât de mare de persoane vârstnice va deveni o adevărată problemă de ordin social. Britanicii s-au arătat foarte îngrijorați de aceste fenomen, un studiu relevând că, în 2040, unul din șapte locuitori ai Marii Britanii va avea peste 75 de ani. Vor fi astfel mai mulți bătrâni și mai puțini oameni care să îi îngrijească, iar în această situație, guvernul britanic a decis să apeleze la înalta tehnologie.

Astfel, peste câțiva ani, autoritățile din Marea Britanie vor apela la serviciile unor roboți special concepuți pentru a oferi sprijin suplimentar sectorului de asistenţă socială. în beneficiul persoanelor care au cea mai mare nevoie de ajutor, fiind la o vârstă înaintată.

Varianta e luată foarte în serios, la finele săptămânii trecute fiind lansat de guvern un fond de investiţii în valoare de 44 de milioane de dolari pentru dezvoltarea roboţilor capabili să ofere sprijin şi servicii de îngrijire vârstnicilor.

 

Acest fond va finanța cel mai mare program de cercetare din Marea Britanie, dedicat în totalitate creării de sisteme autonome şi sigure pentru utilizarea publică, investiţiile putând contribui la conceperea unor roboţi care să îndeplinească sarcini precum ajutarea unei persoane vârstnice să se ridice după ce a căzut şi să cheme ajutor, să livreze mâncare la ora mesei şi chiar să se asigure că aceste persoane îşi administrează medicamentele la ora corectă.

Un prototip a fost deja creat, acesta fiind proiectat să le ofere vârstnicilor mai multă mobilitate şi să îi ajute în cazul altor deficienţe asociate îmbătrânirii. Robotul ar putea să ducă la îndeplinire şi alte sarcini, spre exemplu să îi aducă unui pacient o tavă cu mâncare sau băutură, ori să ajute persoanele cu probleme de mobilitate să se ridice de pe scaun.

De asemenea, în mai multe centre de bătrâni din Marea Britanie este testat un robot conceput de o echipă de ingineri din Dublin, rolul acestuia fiind acela de a le ține companie  vârstnicilor, îndeplinind și sarcini ușoare în ajutorul acestora.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*