Weekend cu cele mai multe persoane vaccinate și cele mai puține cazuri noi de Covid-19

Așa cum era de așteptat, maratoanele de vaccinare organizate în mai multe orașe și-au dovedit din nou eficiența, în timp ce numărul de cazuri noi de îmbolnăvire a continuat trendul descendent din ultimele săptămâni.

 

După week-end-ul recent încheiat, românii au toate motivele să rămână optimiști și să spere că vor avea parte de o vară liniștită, existând semne că lucrurile se îndreaptă, în ceea ce privește pandemia. Maratoanele de vaccinare, dar și alte acțiuni concertate îndreptate în această direcție, în mai multe localități din țară, s-au dovedit a fi o idee inspirată, având darul de a atrage mai multe persoane să se vaccineze. Astfel, în decurs de trei zile, la nivel național s-au vaccinat peste 330.000 de persoane. Numărul persoanelor vaccinate la nivel național a depășit astfel 3,9 milioane, iar astăzi, dacă nu apare nimic neprevăzut, se va depăși pragul de 4 milioane de români vaccinați cu una și două doze.

Cele mai multe vaccinări au fost făcute în cadrul maratoanelor organizate de universitățile de Medicină și Farmacie din Cluj, Târgu Mureș, Iași și Timișoara, însă acțiuni similare au avut loc și în alte localități în țară. În comuna Ciugud din județul Alba, autoritățile locale în colaborare cu cele de sănătate publică au desfășurat chiar o acțiune de vaccinare din poartă în poartă. A fost testată totodată și amenajarea unor puncte de vaccinare temporare în gospodăriile unor localnici, în care să se poată vaccina toți locuitorii de pe strada respectivă și din vecinătate și a fost de bun augur și această inițiativă.

 

Și Buzăul a contribuit la atingerea acestui record de vaccinări într-un week-end, prin intermediul centrelor de vaccinare deja existente, precum și al celor două puncte volante nou inaugurate sâmbătă dimineață la Buzău și Râmnicu Sărat, în apropierea piețelor centrale ale celor două municipii. Fiind amplasate în două zone intens circulate, în care oameni vin să-și facă cumpărăturile la sfârșit de săptămână, cele două puncte și-au dovedit utilitatea, aici fiind vaccinate câteva sute de persoane pe parcursul celor două zile cât au fost deschise.

Prefectul Silviu Iordache, la fel ca și în cazul centrului drive-thru, a mers și a dat o mână de ajutor în cadrul acetsor centre, răspunzând astfel și solicitării premierului Cîțu, care le-a cerutt repreentanților GUvernului să se implice în procesul de vaccinare.

În funcție de ritmul în care va decurge în continuare campania de vaccinare la nivel local, ca și de interesul manifestat de buzoieni, sunt șanse ca cele două puncte care funcționează temporar, doar în week-end, să fie deschise permanent.

Și la singurul punct de vaccinare drive-thru din județ, cel din parcarea complexului Kaufland din Bariera Ploiești se vaccinează zilnic aproape de capacitatea maximă. La nivelul județului s-a depășit numărul 111.000 de persoane vaccinate cu una sau ambele doze, și poate ar fi cazul ca autoritățile să ia în calcul și varianta organizării unui maraton de vaccinare, așa cum au făcut-o cele din alte localități, care nu sunt centre universitare.

 

Este de remarcat și faptul că, săptămâna trecută a fost a șaptea la rând în care numărul cazurilor noi de Covid-19 a fost în scădere, iar ieri au fost raportate cele mai puține cazuri din vara anului trecut și până în prezent. La nivel național au fost 565 de cazuri, acesta fiind cel mai mic număr din iulie 2020. Dintre acestea, 18 cazuri au fost raportate în județul Buzău, județ în care incidența cumulată în ultimele 14 zile se află la o valoare liniștitoare de 0,48 la 1000 de locuitori, cu doar trei localități în care este depășită rata de 1,5 la mie. În municipiul Buzău – localitatea cu cea mai numeroasă populație –  rata de infectare este de 0,65 la mie. De asemenea, conform raportări de azi, în cursul zilei de duminică, la nivelul județului au fost confirmate doar 5 cazuri noi de Covid-19.

Totodată, la nivel național, a scăzut și numărul pacienților internați la ATI, fiind vorba de doar 753 de cazuri, dar și numărul pacienților cu Covid-19 care necesită internare. În acest caz, este vorba de 4.972 persoane.

De la debutul pandemiei, la nivel național au fost confirmate 1.071.899 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 95,6% sunt considerate vindecate. În același timp, numărul deceselor atribuite aceste boli a ajuns la 29.523 de cazuri.

 


Adaugati un comentariu


 

*