Știi și câștigi sănătate: Sport și mișcare
Nu mai este un secret pentru nimeni că sportul, mișcarea și plimbările în natură ne schimbă viața, ne conferă energie, frumusețe și tinerețe, contribuind totodată la sănătatea noastră psiho-emoțională, inidiferent de anotimp.
Nenumărate studii au demonstrat că beneficiile mișcării și plimbărilor în natură sunt de neînlocuit, iar pandemia ne-a obligat, în ultimul an, să stăm pe scaun și în fața calculatorului mai mult ca oricând, expunându-se astfel la o serie de probleme de sănătate. De aceea este nevoie să compensăm aceste neajunsuri, prin mișcare. Poți merge la sală, la stretching, să înoți, să alergi sau să mergi cu bicicleta sau pur și simplu la plimbare în parc. Sigur găsești ceva care să-ți permiți să-l faci, indiferent de venituri, vârstă sau locul în care trăiești.
Câteva dintre beneficiile sportului merită reamintite, pentru a conștientiza nevoia de mișcare și de contact cu natura, chiar și în condițiile în care trebuie să respectăm restricțiile sanitare impuse de pandemie.
* Prin sport și mișcare se dezvoltă un sistem muscular armonios, sunt depășite problemele cu postura și se reduc durerile de spate, se întărește sistemul osos și scade riscul de osteoporoză. Prin forțele pe care mușchii le exercită asupra oaselor în timpul unui efort susținut se stimulează refacerea structurilor osoase, iar astfel ajungem să avem un schelet mai puternic și mai… tânăr. La aproximativ 7 ani, o mare parte din celulele corpului sunt înlocuite – cât să echivaleze cu întregul schelet.
* Sportul este benefic pentru toate vârstele. Indiferent că ai 4 sau 94 de ani, tot vei găsi o formă de mișcare pe care o poți practica. Fauja Singh a terminat maratonul Toronto la vârsta de 100 de ani.
* Pe lângă căpătarea unei mai bune rezistențe fizice și un spect fizic atrăgător, sportul crește gradul de încredere și respect față de propria persoană, menține în formă optimă funcțiile mentale și fizice și îmbunătățește viața sexuală.
* Sportul echilibrează nivelul serotoninei din creier. Supranumită și „hormonul fericirii”, serotonina este ținta a numeroase studii ce demonstrează o legătură clară între depresie și nivelul scăzut al acesteia.
* Un studiu efectuat de specialiștii Centrului Medical Erasmus din Rotterdam pe 4.000 de persoane a arătat că cei care practică regulat activități sportive au o speranță de viață mai ridicată decât sedentarii. Din grup au făcut parte și oameni care doar se plimbau 20-30 de minute zilnic. Studii similare au dus la concluzii identice.
* Sportul combate insomnia, amelioreaza crizele de anxietate, crește capacitatea de concentrare și memorare și întărește sistemul imunitar.
* Exercițiile fizice fac inima mai puternică. Acestea antrenează sistemul cardiovascular și cresc rezerva de sânge din organism. Conform US National Institute of Medicine, persoanele care practică o formă de sport sau mișcare periodică au un risc semnificativ mai mic de infarct în comparație cu cei sedentari.
* Sportul reduce riscul apariției multor boli și disfuncții, este unul din factorii cei mai importanți în prevenirea bolilor cardiovasculare și mintale, în diabetul zaharat, în obezitate și chiar în bolile canceroase.
* Prin sport și orice altă formă de mișcare inspiri mai adânc, iar astfel crește nivelul de oxigen din sânge și se oxigenează mai bine creierul, ajutându-l să rămână sănătos și să funcționeze la parametri optimi.
* Cercetătorii de la Universitatea din Michigan, Statele Unite, au descoperit că după 20-30 de minute petrecute în natură, nivelul de cortizol se reduce semnificativ, eliberându-ne astfel de stres. După 30 de minute, procesul de eliberare de stres continuă, dar într-un ritm mult mai lent. În urma acestor constatări, începând cu luna octombrie a anului 2018, doctorii din Shetland, Scoția, au primit autorizația de a prescrie activități în aer liber pacienților lor.
* Funcționarea sistemului digestiv este optimizată prin sport și mișcare, la fel ca și prin alimentație. BBC Execrise promovează formele moderate de mișcare și sport. Însoțite de o dietă adecvată, acestea ajută la o funcționare armonioasă a întregului sistem digestiv. Orice formă de mișcare are efecte pozitive asupra poftei de mâncare și a digestiei.
* Create pentru a întări mușchii abdominali și a elimina grăsimea din jurul taliei, exercițiile cunoscute sub numele de „abdomene” s-au dovedit eficiente și pentru sănătatea coloanei vertebrale, acționând asupra unei părți a musculaturii lombare.
* Știați că nu e bine să mâncăm înainte de antrenament? Imediat după masă, o mare parte din cantitatea de sânge din organism se adună în jurul sistemului digestiv, facilitând digestia și preluând nutrienții rezultați în urma acesteia. De aceea, după o masă copioasă ne simțim somnoroși, căci scade și cantitatea de sânge de la nivelul creierului, pentru a suplini nevoia sistemului digestiv. Dacă vom încerca să facem sport imediat după masă, cantitatea de sânge rămasă pentru mușchi va fi insuficientă, randamentul va fi scăzut, iar digestia mult îngreunată.
* Mișcarea poate preveni efectul yo-yo al dietelor. Se spune că dieta slăbește, iar sportul menține. Mișcarea poate fi de asemenea utilă în reglarea greutății, dacă se aleg exerciții adecvate.
* Și nu în ultimul rând, sportul și mișcarea te ajută să-ți revii din mahmureală. Creierul tău își va reveni mai rapid dacă ieși și faci mișcare, decât dacă rămâi în casă și aștepți să treacă de la sine.