Alertă de meningită la Râmnicelu, după decesul a doi copii și internarea altora, cu aceleași simptome
DSP Buzău a demarat o anchetă epidemiologică, după ce doi copii cu simptome de meningită bacteriană au fost aduşi la spital cu întârziere de către familii și au murit la scurt timp, dar și polițiștii cercetează dacă părinții sau medicii au vreo vină în aceste cazuri.
Decesul fulgerător a doi copii din comuna Râmnicelu, în vârstă de unul, respectiv trei ani și jumătate, la 9 zile distanță unul față de celălalt și la care medicii pediatri suspectează că ar fi vorba de meningită bacteriană, a pus pe jar autoritățile de sănătate publică. Cele două cazuri au fost consemnate la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, dar așa cum SănătateaBuzoiană.ro a relatat în urmă cu câteva zile, suspiciunea existenței unui focar de meningită în zona Râmnicelu a fost sesizată ți de medicii Spitalului Județean de Urgență, după ce mai mulți copii au ajuns la spital cu simptomatologie specifică bolii meningococice.
„Cea mai mare îngrijorare o avem în urma apariției unor cazuri suspecte de meningită în rândul copiilor din zona Râmnicelu. Din nefericire, părinții din această zonă vin cu copiii la spital cu întârziere și nici nu acceptă ancheta epidemiologică sau testarea, nici pentru boala meningococică, nici pentru coronavirus. Chiar dacă unii au fost trimiși la clinici de pediatrie din București, copiii au avut o evoluție nefericită, tocmai din cauză că părinții nu se adresează medicilor decât când e prea târziu. Probabil, în această zonă evoluează un focar, așa că există riscul ca astfel de necazuri să se întâmple în continuare”, explica, atunci, Claudiu Damian.
În cele două cazuri care au pus autoritățile buzoiene pe jar, părinții au ajuns la spital cu mare întârziere, ceea ce a făcut imposibilă salvarea copiilor. Mai grav, aceștia au refuzat colaborarea cu cadrele medicale, pentru a se putea lua măsuri de prevenire a altor cazuri de îmbolnăvire.
Cauza deceselor se va stabili cu exactitate abia după aflarea reultatelor analizelor histopatologice și microbiologice, dar autoritățile de sănătate publică încearcă să prevină imbolnăvirea persoanelor care au intrat în contact cu cei doi copii. Numărul acestora este foarte mare, iar la risc sunt și cadrele medicale care i-au îngrijit.
Decesul celor doi copii, o fetiță în vârstă de un an și un băiețel de trei ani și jumătate, s-a produs la o săptămână distanță, iar ambii copii au prezentat, la internare, simptomatologie similară, specifică meningitei bacteriene.
„S-a infirmat, deocamdată, infecția COVID. Așteptăm și histopatologicul, care durează ceva mai mult și vom vedea dacă susține diagnosticul de meningocemie. În urma ancheiei epidemiologice s-a constatat că, în cazul fetiței de un an, cu aproximativ 5 zile înainte de a fi adusă la spital, a prezentat, la domiciliu, scaune diareice şi tuse. Din proprie iniţiativă, mama i-a administrat antibiotic, dar simptomatologia s-a menţinut. Pe 19 ianuarie, s-a prezentat cu copilul în stare foarte gravă, la spital. Medicii vrut să-l transfere la o unitate sanitară mai bine dotată, iar în așteptarea ambulanței, au dus copilul la ATI, dar a decedat după câteva minute. La testul COVID-19, rezultatul a fost negativ, dar analizele au arătat pozitiv la rotavirus. Cel de-al doilea copil, un băieţel de 3 ani şi jumătate, a fost adus la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat pe 28 ianuarie, cu diaree şi vărsături. Mama a refuzat internarea, însă a revenit la spital la ora 15:00, în aceeaşi zi. La 15:30, în pofida tuturor măsurilor care s-au aplicat, s-a pronunţat decesul”, a explicat dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al județului.
DSP Buzău a demarat o anchetă epidemiologică la Râmnicelu, dar pentru asta a fost nevoie de implicarea Prefecturii, care împreună cu dr. Carmen Scântei, reprezentantul DSP, au organizat organizat o întâlnire cu autoritățile locale, cu medicii de familie, asistenții medicali locali, asistenții sociali și cu lideri informali, majoritatea localnicilor din Râmnicelu fiind de etnie romă și religie penticostală, pentru a-i convinge pe părinți să colaboreze cu medicii și să accepte testarea și acordarea îngrijirilor medicale specifice. Se pare că s-a ajuns la o înțelegere a situației, iar în urma anchetelor epidemiologice s-a stabilit că zeci de persoane au intrat în contact cu cei doi copii care au decedat și au nevoie de tratament profilactic și monitorizare.
Medicul Carmen Scântei a precizat că „pentru primul caz am reușit să aplicăm chimioprofilaxie la 7 contacți din familie, din care 3 erau copii, dar și la 16 cadre medicale care au intrat în contact cu fetița. În cel de-al doilea caz, cu ajutorul mediatorilor sanitari, am reușit să tratăm preventiv 6 contacți din familie, din care 2 erau copii, frate și soră, precum și la 10 persoane din cadrul Spitalului Râmnicu Sărat”, a explicat medicul epidemiolog.
Pe de altă parte, epidemiologul șef al județului subliniază că opt dintre persoanele care au intrat în contact cu unul dintre copiii decedați ar mers direct la București cu alți copii cu aceeași simptomatologie, dar și în cazul acestora s-a reușit și recoltarea de probe. „Copiilor care au ajuns la București fără să consulte vreun medic din Buzău și au revenit acasă, am reușit să le recoltăm, în același interval, de 24 de ore, loc și membrilor familiei, probe de exudat nazal și faringian Este vorba de opt persoane, copii, părinți și bunici. Copiii primiseră chimioprofilaxie la Spitalul „Marie Curie”, dar era nevoie de aceste noi analize, pentru a pune în evidență meningococul și a administra tratament profilactic tuturor, dar și pentru a-i izola”, a explicat dr. Scântei.
Cele două familii, cadrele medicale care i-au îngrijit pe copilași și alți membri din comunitatea din Râmnicelu sunt acum sub supraveghere, dar principala problemă rămâne neîncrederea pe care loccalnicii o au față de actul medical. Autoritățile intenționează să amenajeze la Râmnicelu un centru de permanență, dar rămâne să fie găsiți și medicii care să poată asigura activitatea acestuia, știut fiind că în județul Buzău există o mare criză de medici de familie, iar un centru de permanență are nevoie de cel puțin șase medici pentru a putea funcționa.
Pe lângă anchetele epidemiologice ale DSP, decesele celor doi copii sunt anchetate și de polițiști, care au deschis dosar penal de ucidere din culpă, urmând să stabilească dacă părinții se fac vinovați pentru că i-au dus pe cei mici prea târziu la spital. De asemenea, se va cerceta și dacă medicii au ținut cont și de prevederea legală potrivit căreia în cazul intervențiilor de urgență, nu mai este necesar consimțământul aparținătorilor.
Între timp, crește numărul copiilor din localitate care ajung la spital cu febră și simptome digestive, patru copilași din aceeași comunitate fiind internați numai în ultimele zile. Doi dintre aceștia au fost diagnosticați cu coronavirus, iar ceilalți doi au avut rezultat negativ. Cazul celor doi copilași decedați și numărul în creștere al copiilor care ajung în stare gravă la determină autoritățile să se gândească la o acțiune de testare în masă în această comună.
Comunitatea din care proveneau cei doi copii decedați are 2.700 de membri, dintre care 1.000 sunt minori, iar majoritatea aparțin cultului penticostal. Potrivit primarului, Dumitru Stanciu, concepția lor este „să nu se interneze, să stea la mâna unui medic” și nici nu vor să se vaccineze, pentru că „diferiți predicatori îi învață să nu se vaccineze”.
Pe de altă parte, numărul ridicat al copiilor din Râmnicelu și din alte comune limitrofe, infectați cu coronavirus sau cu rotavirus, pune presiune pe sistemul sanitar. Secția Pediatrie a Spitalului Municipal Râmnicu Sărat este plină, dar pentru că unul dingtre medici pediatri este infectat cu SARS-CoV-2, un singur medic îi îngrijește pe micii pacienți.
Și la Spitalul Județean Buzău, medicii pediatri se confruntă cu o avalanșă de copii bolnavi și a fost nevoie de suplimentarea numărului de paturi, așa cum a explicat managerul unității medicale, care încă de săptămâna trecută a semnalat faptul că cei mai mulți dintre copiii care ajung în spital din zona Râmnicelu prezintă o stare alterată.
Poate singurul aspect pozitiv este că după intervenția autorităților, oamenii au început să accepte ca medicii să le evalueze copiilor starea de sănătate și să le recolteze probe pentru testări la coronavirus și meningococ.
Medicii atrag atenția că meningita este o afecțiune cauzată de o infecție virală sau bacteriană, în care meningele, cele trei membrane care învelesc creierul și îl protejează împotriva expunerii rapide la agenții externi, se inflamează. Cunoscută și ca meningită aseptică, meningită virală este cauzată, în majoritatea cazurilor, de enterovirusuri, care au ca poartă de intrare tractul digestiv, de unde poate trece în fluxul sanguin către creier și meninge. Sursa de infecție poate fi omul bolnav sau obiecte contaminate, infecția fiind favorizată de igiena precară.
Boala meningococică este o afecțiune bacteriană acută gravă, determinată de Neisseria meningitidis, cunoscută și ca meningococ, care poate avea o evoluție fulminantă, ducând la decesul a 10 – 15% dintre persoanele infectate și la invalidarea a 11-19% dintre supraviețuitori, care pot rămâne cu surditate, leziuni ale sistemului nervos periferic sau leziuni ale creierului. Cea mai frecventă formă de meningită bacteriană este meningita pneumococică, cauzată de Streptococcus pneumoniae, aceasta fiind și cea mai severă formă.
Formele generalizate ale infecţiei meningococice (meningită, meningococemie, meningoencefalită) se manifestă de obicei cu un debut acut brutal, cu febră la valori înalte (39-40ºC), vome repetate, cefalee pronunţată, hiperestezie cutanată, fotofobie, hiperacuzie. În formele grave apar convulsii, tulburări de conştiinţă, erupţii cutanate hemoragice (pete roşii întunecate pe piele) iniţial pe membrele inferioare şi pe fese. În unele cazuri forma generalizată a infecţiei meningococice evoluează fulgerător, în pofida tratamentului aplicat, cu deces precoce al persoanei. La sugari, infecția poate debuta atipic, cu manifestări respiratorii sau digestive, uneori cu subfebrilitate, regurgitaţie, vomă, ţipăt inconsolabil, frecvent convulsii, fontanela anterioară bombată, dilatare a vaselor sanguine în zona temporală şi pectorală.
Principalele forme de manifestare ale bolii meningococice invazive (BMI) sunt meningita acută purulentă şi septicemia, cel mai frecvent fiind afectate persoanele cu imunitate deficitară, din zonele aglomerate şi cu contacte strânse. Din păcate, în unele cazuri, boala evoluează fulgerător și, în pofida tratamentului aplicat, cu deces precoce al persoanei.
În cazul copiilor, administrarea vaccinurilor incluse în Programul național de vaccinare sunt importante în prevenirea unor afecțiuni cauzatoare de meningită. Vaccinul pneumococic conjugat (VPC) este un mijloc eficient de luptă împotriva meningitei pneumococice la persoanele peste 65 de ani sau cu afecțiuni care scad imunitatea.