Arta alină suferințele buzoienilor care ajung la Spitalul Județean de Urgență

28 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Andreea Zaleschi și Mihaela Filip, două tinere buzoience sensibile și talentate, care trăiesc în simbioză cu frumosul și emoția au adus, în Săptămâna Luminată, un strop lumină și culoare cabinetului de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate.

 

După doi ani în care pandemia de Covid-19 a restricționat accesul în spital, Spitalul Județean de Urgență Buzău, inclus în Proiectul „Spitale Color” încă din 2019, beneficiază de un nou proiect artistic, prin care pacienții sunt ajutați să mai uite de suferință cu ajutorul artei.

Buzoianca Andreea Zaleschi, ajutată colega ei Mihaela Filip a finalizat o pictură murală pe holul cabinetului de Ortopedie și Traumatologie, unul dintre cele mai aglomerate din Ambulatorul de Specialitate din cadrul unității medicale, aducând astfel un strop de culoare și un plus de emoție, prin care ajută pacienții și personalul medical să „îndulcească” suferința și s-o facă mai ușor de suportat.

Masterandă a Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, Andreea Zaleschi este o tânără talentată, sensibilă, extrem de ambiţioasă și mai ales dornică să-i ajute și să-i bucure pe cei din jur. Tocmai de aceea s-a implicat în mai multe proiecte de voluntariat, iar din anul 2019, participă, voluntar, la dezvoltarea Proiectului „Spitale Color” și a donat Spitalului Judeţean de Urgență Buzău șase tablouri pictate de ea, care înviorează pereții unor secții și holuri ale Spitalului Județean de Urgență Buzău.

 

Andreea Zaleschi

Așa cum și-a obișnuit prietenii și iubitorii de frumos, prin lucrările ei din ultimii ani, Andreea realizează o conexiune superbă între artă și medicină, iar talentul ei nu doar că bucură ochiul, ci vine în ajuorul medicilor, în alinarea suferințelor.

Actul medical tinde spre PERFECȚIUNE, prin exactitatea și meticulozitatea cu care este executat. În artă, oamenii încercau să imite natura, fiindcă natura este divină și deci, perfectă, prin excelență. Ideea s-a conturat cumva în Antichitate, iar de la Platon încoace, chiar de la Homer, ba chiar din vremuri ancestrale, dacă stau bine și mă gândesc, toate popoarele Antichității – grecii, romanii și până în prezent, încearcă să atingă o formă de Perfecțiune și să se izbăvească prin artă, deși nu poți ajunge la un consens sau numitor comun”, încearcă Andreea Zaleschi să explice, pe scurt, rolul artei, al frumosului, în terapie și simbioza în care actul artistic trăiește cu medicina.

Artă și știință în aceeași măsură, medicina este, așa cum spunea recent medicul Mircea Penescu, profesor universitar, doctor în nefrologie, șeful Secției de Chirurgie a Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” din București, președintele Fundaţiei „Medicina și Muzica” și concertmaistru al Orchestrei Medicilor „Dr. Ermil Nichifor” (OMEN), „Medicina este în sine o artă care își trage seva din vechime – arta de a vindeca oamenii”.

 

Andreea Zaleschi – Ortopedie SJU Buzau

Încă de la începuturi, practicanții medicinei, iar gândul ne duce aici către medicina hipocratică, au sesizat forţa cu care arta influenţează pozitiv evoluţia pacienţilor spre vindecare, are efecte favorabile asupra cursului oricărei afecţiuni și, așa cum spunea Paracelsus „Medicina este nu numai o ştiinţă, ci este, de asemenea, o artă”.

Andreea este convonsă că știința și arta se completează în mod natural, iar progresul în domeniul științelor medicale se realizează adesea prin artă și exprimare creativă. „Perfecțiunea e greu de atins în artă”, ca și în știință…, pentru că este un atribut al naturii, al lui Dumnezeu, crede tânăra artistă. „Eu de aici am plecat, ilustrând natura și vietățile sale – pasărea (în pictura murală) ca pe o metaforă a vieții ce prinde contur în jurul unor oase ce se vindecă cu ajutorul medicilor, al personalului medical (indirect acest detaliu în imagine – frunzele, ramurile înflorind, se împletesc și se dezvoltă pornind de la și în jurul oaselor). Am ales un manechin, fără să personalizez ilustrația, dorindu-mi ca atenția să se centreze pe domeniul medical, având în vedere că spațiul în care am realizat lucrarea este cabinetul de ortopedie. Am ales metafore care se acordă cu primăvara: înflorirea, înverzirea, natura care se transformă pentru a transpune în desen vindecarea unui traumatism”, spune tânăra artistă, descriindu-și, pe scurt, ultima lucrare care acum reușește să smulgă un zâmbet pacienților care ajung la spital cu traumatisme sau cu alte suferințe, dar traversează holul Ambulatorului, prin fața cabinetului de Ortopedie și Traumatologie.

 

 

Andreea a mulțumit „pentru încredere, dar și pentru oportunitatea de a realiza acest proiect de voluntariat, tuturor celor din Spitalul Județean Buzău, conducerii, precum și secției de Ortopedie și Traumatologie”.

În anul 2020, Andreea Zaleschi alături de colega sa de facultate Andreea Zabulic, a participat la un  proiect de voluntariat prin care a contribuit la înfrumuseţarea Secţiei de Pediatrie a SJU Buzău. Pereţii saloanelor au fost „animaţi” cu personaje din basme și desene animate, atât de îndrăgite de către micuții pacienți. Voluntarii coordonați de  Andreea au pictat pereţii saloanelor cu personaje de poveste, iar după finalizarea acestui proiect de suflet, a promis că va face același lucru la cabinetul de Ortopedie și Traumatologie, din Ambulatoriul de Specialitate. Și s-a ținut de cuvânt.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău și personalul Secției de Ortopedie și Traumatologie au mulțumit, acum, Andreei și Mihaelei pentru efortul depus și mai ales pentru plusul de culoare, sensibilitate și emoție adus prin artă, unității medicale și pacienților. „Ne dorim ca acest proiect să nu se oprească aici, ci să continue la Spitalul Județean de Urgență Buzău”, a spus managerul unității medicale, Claudiu Damian, convins că „acest proiect aduce un plus de culoare şi un strop de optimism pacienţilor”.

 

Andreea si medici Ortopedie

Proiectul „Spitale color” a fost lansat de Denisa Radu, în 2018, după o experiență neplăcută neplăcută trăită în secția de urgență a unui spital din București, unde a fost nevoită să aștepte timp de 5 ore pentru a beneficia de o consultație. În acest timp, teama, deznădejdea și îngrijorarea celorlalți pacienți care așteptau la secția UPU au impresionat-o. A constatat pe baza propriilor trăiri că aceste sentimente erau amplificate de aspectul dezolant pe care îl aveau holurile spitalului, iar această experiență a determinat-o să demareze proiectul care ulterior a fost denumit „Spitale color”, constând în donarea de tablouri pictate de copii și artiști amatori sau profesioniști către spitalele din țară, pentru a decora holurile și sălile de așteptare ale unităților medicale.

Proiectul a fost extins la nivel național, iar în 2019, pe lista spitalelor înscrise în acest proiect figurează și SJU Buzău căruia inițial i-au fost donate 19 de tablouri semnate de artiști amatori. Între timp, unitatea medicală buzoiană, căreia îi trec pragul, anual, peste 200.000 de pacienți, a mai primit și alte donații similare, iar în 2020, Andreea Zaleschi, împreună cu o colegă de facultate și cu o echipă de 8 elevi voluntari talentați, de la Colegiul Pedagogic, a decorat pereții holurilor și saloanelor din secția Pediatrie a SJU Buzău cu personaje din desene animate și din basme, schimbând total aspectul spațiilor în care sunt internați copiii.


Adaugati un comentariu


 

*