Bani din excedentul bugetar al județului Buzău pentru proiecte pe sănătate

28 februarie 2019 | 0 comentarii |

Consilierii județeni au aprobat în această dimineață alocarea unor sume rămase necheltuite la finele anului trecut, pentru proiecte importante pe care administrația locală le are deja în desfășurare sau urmează să le demareze în 2019.

 

În această dimineață a avut loc ședința ordinară pe luna februarie a Consiliului Județean Buzău, eveniment ce a inclus și un moment festiv prilejuit de acordarea titlului de cetățean de onoare al județului profesorului Mihai Melnic, precum și un moment care i-a luat prin surprindere pe toți membrii consiliului, consilierul PNL Raul Florescu anunțându-și demisia din partid si, implicit, din funcția de consilier județean.

Ședința de azi a avut pe ordinea de zi nouă proiecte de hotărâri și trei rapoarte, care au primit aviz favorabil din partea consilierilor județeni, în capul listei aflându-se proiectul privind utilizarea în 2019 a excedentului bugetar al județului, rezultat la finele anului precedent. Este vorba de o sumă totală de 83.789.101 lei, din care cea mai mare parte va fi redistribuită pentru acoperirea golurilor temporare de casă in proiecte de interes local care țin de partea de dezvoltare. Astfel, proiecte importante derulate de Consiliul Județean sau care urmează a fi demarate în viitorul apropiat vor beneficia de diferite sume direcționate din excedentul bugetar rezultat la finele anului precedent, valoarea totală a bugetului alocat secțiunii de dezvoltare fiind de 82.768.700 de lei.

 

Printre proiectele care vor beneficia de alocări din excedentul bugetar sunt și cele din domeniul sănătății, administrația județeană acordând și în acest an o importanță deosebită acestui sector. Astfel, proiectul privind modernizarea și extinderea blocului operator al Spitalului Județean de Urgență, aflat în derulare, a primit 6,78 de milioane de lei din excedentul bugetar al anului trecut, totodată fiind alocați și 700.000 de lei din aceeași sursă pentru eficientizarea energetică a clădirii secției Dermato -Venerice a aceluiași spital. De asemenea, s-au alocat 500.000 de lei și pentru proiectul de extindere și dotare a secției UPU, pentru care se va semna în perioada următoare contractul de finanțare din bani europeni, administrația locală urmând să aibă partea sa de contribuție financiară.

Tot o jumătate de milion de lei a fost alocată și proiectului privind realizarea unui parc balnear în stațiunea Sărata Monteoru, iar proiectul de reabilitare a clădirii fostului spital Brătianu, a primit un milion de lei. În legătură cu acest proiect, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a precizat azi că proiectul de execuție este finalizat, iar în cel mult două săptămâni, în funcție de evoluția vremii, urmează să fie demarate lucrările.

De asemenea, fonduri din excedentul bugetar au fost alocate și pentru o serie de proiecte privind eficientizarea energetică a mai multor centre de asistență socială din județ, precum și a liceelor speciale pentru deficienți de vedere și deficienți de auz. Tot în cadrul aceluiași proiect, 650.000 de lei au fost alocați și pentru construirea sălii de sport pentru persoane cu dizabilități.

 

Unul dintre cele mai emoționante momente ale ședinței de astăzi a fost cel în care a fost aprobat proiectul privind acordarea titlului de Cetățean de onoare al județului profesorului Mihai Melnic, ca o recunoașterea meritelor acestuia în dezvoltarea învățământului buzoian și formarea a zeci de generații de elevi. Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi, iar festivitatea de înmânare a titlului onorific a avut loc la finalul ședinței.

La festivitate a fost prezent și Emanuel Aldea, unul din foștii olimpici ai profesorului hasdeean, astăzi conferențiar universitar la Paris, care i-a mulțumit fostului său dascăl pentru felul în care i-a influențat evoluția personală și profesională.

Copleșit de cuvintele fostului său elev, profesorul Mihai Melnic abia și-a reținut lacrimile în momentul în care și-a susținut discursul despre traseul său profesional și pentru a mulțumi celor care i-au făcut o așa de mare bucurie.

Marcați de emoție au fost și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, și cei doi vicepreședinți, Adrian Petre și Romeo Lungu, în momentul în care i-au înmânat trofeul, placheta cu titlul conferit și un buchet de flori.

Tot astăzi, consilierul județean liberal Raul Florescu a făcut un anunț care i-a luat prin surprindere pe majoritatea membrilor consiliului, acesta declarând că își dă demisia din Consiliul Județean, ca urmare a deciziei de a se retrage și din formațiunea politică din care a făcut parte până acum. Raul Florescu este nemulțumit de activitatea politică a partidului din care a făcut parte, motiv pentru care a decis să se implice într-un alt proiect politic, fără a anunța care va fi acesta, întrucât urmează să ia o decizie în acest sens.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*