Buzăul a depășit pragul de 1.000 de persoane vaccinate anti-Covid, după prima săptămână a campaniei

11 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Dozele repartizate în prima tranșă s-au epuizat deja până în weeek-end, când s-a trecut la administrarea vaccinurilor primite cu al doilea transport.

 

Azi se împlinește o săptămână de la momentul demarării campaniei de vaccinare anti-Covid la Buzău, perioadă în care numărul cadrelor medicale imunizate a depășit cu mult pragul de 1.000, în timp ce la nivel național, numărul cadrelor medicale vaccinate a depășit 100.000.

În Buzău, doar debutul a fost unul mai timid, la finalul primei zile fiind vaccinate 93 de persoane, însă numărul cadrelor medicale imunizate zilnic a crescut în zilele următoare. Astfel, joi fuseseră fuseseră vaccinate 974 de persoane, rămânând neutilizată doar o singură doză din cele 975 primite la debutul campaniei. În aceeași zi, la DSP a ajuns o nouă tranșă de 975 de doze, astfel încât campania să poată fi continuată fără întrerupere și pe parcursul zilei de vineri, dar și în week-end. Întrucât centrele de vaccinare funcționează șapte zile din șapte, deci și în weekend, ritmul de vaccinare a fost unul bun, sâmbătă fiind imunizate 260 de persoane, iar ieri alte 200. Dacă adăugăm și numărul de vaccinări efectuate vineri, rezultă că mai bine de jumătate din dozele primite joi seară au fost epuizate, astfel că în zilele următoare ar putea fi nevoie de o nouă tranșă. Autoritățile spun că noile doze vor sosi la timp, mai ales că în această dimineață a ajuns în România un nou transport de 150.000 de doze, care vor fi trimise în țară.

 

De asemenea, este de așteptat ca în această săptămână să crească numărul de doze primite de către Direcția de Sănătate Publică, dat fiind faptul că, după data de 15 ianuarie, se va trece la etapa a doua a campaniei de vaccinare, în care vor fi imunizați vârstnicii și pacienți cu boli cronice, precum și angajații care lucrează în domenii cheie. Până atunci, mâine ar urma ca Direcția de Sănătate Publică să emită avizele de funcționare pentru centrele de vaccinare comunitară, conform noilor proceduri simplificate.

Prefectura Buzău a aprobat costurile estimative pentru amenajarea acestor centre, 809.613 lei, însă primarii din comunele unde vor funcționa centrele de vaccinare și din municipiul Buzău reclamă faptul că nu li s-au alocat și sumele necesare amenajării și dotării spațiilor cu un birou, scaune, un pat medical, calculatoare și frigidere în care să fie depozitate vaccinurile.

Avizele vor fi eliberate după ce, pe parcursul săptămânii trecute, au fost efectuate verificări de către specialiștii DSP la toate cele 18 centre din județ, pentru a se stabili dacă spațiile găsite îndeplinesc toate condițiile pentru a primi o astfel de destinație.

 

În calitate de coordonator al campaniei la nivel județean subprefectul Adina Moiseanu, care a preluat temporar și prerogativele funcției de prefect, după demisia lui Leonard Dimian, a anunțat că, în urma verificărilor efectuate, s-a renunțat la trei dintre cele 18 centre de vaccinare care vor funcționa pe raza județului, din cauza faptului că spațiile nu îndeplineau condițiile necesare. S-a renunțat la două din cele 7 centre care ar fi urmat să funcționeze în municipiul Buzău, precum și la centrul care ar fi urmat să funcționeze în incinta sălii de sport din Mărăcineni.

Astfel, cele cinci centre din municipiu vor funcționă în sălile de sport de la Liceul Sportiv și Liceul Tehnologic Henri Coandă de pe strada Horticolei, la punctul de lucru MedLife de pe strada Unirii, la demisolul Laboratorului de Sănătate Mintală din Broșteni și în clădirea de pe bulevardul Nicolae Bălcescu care a găzduit sediul Crucii Roșii și Inspecției Sanitare de Stat. Clădirea aparține Primăriei și este situată vis-a-vis de fostul spital Brătianu.

Totodată, centrul din Râmnicu Sărat, care ar fi urmat să funcționeze la stația de Ambulanță, va fi deschis într-o altă clădire din oraș, situată pe strada Micșunelelor și pusă la dispoziție de Consiliul Județean. În același timp, centrul de la Pârscov va funcționa în incinta Centrului de Sănătate Multifuncțional și nu în sala de sport, așa cum se stabilise inițial. De asemenea, se va apela la vaccinarea cu ajutorul caravanei mobile, în multe dintre localitățile județului, care nu au fost arondate centrelor de vaccinare, dar și în cazul persoanelor nedeplasabile.

 


Adaugati un comentariu


 

*