Chirurgii buzoieni Cătălin Bostan și Dragoș Vicol au realizat o nouă premieră medicală

24 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Ei au efectuat, în plină pandemie, două proceduri de bandare endoscopică de varice esofagiene în cazul unor pacienți cu ciroză hepatică, a căror viață era în pericol.

 

Medicii Dragos Vicol si Catalin Bostan

Fideli misiunii pe care și-au asumat-o, de a face tot ce le stă în putință și de a-și folosi toată priceperea pentru a salva vieți, medicii Spitalului Județean de Urgență Buzău demonstrează că și în contextul actualei situații epidemiologice pot realiza premiere medicale, pentru a salva pacienții cu afecțiuni cronice în stadiu avansat, ale căror vieți ar putea fi, altfel, puse în pericol.

În Ajun de Crăciun, dr. Cătălin Bostan, împreună cu dr. Dragoș Vicol – medici primari Chirurgie generală cu competență în în Endoscopie de diagnostic și intervențională, au redat unor pacienți cunoscuți cu afecțiuni hepatice, sănătatea, realizând două intervenții endoscopice bandare (ligatură) de varice esofagiene, în cazul unui bărbat și al unei femei din comunele buzoiene Poșta Câlnău și Glodeanu Siliștea.

Cei doi pacienți s-au prezentat la Spitalul Județean de Urgență Buzău pentru investigații, iar medicii au decis să rămână internați pe secția Medicină Internă. Bărbatul, B.O. – în vârstă de 68 de ani, a fost diagnosticat cu ciroză hepatică cu virus B și varice esofagiene grad IV, iar femeia, G.S. – în vârstă de 64 de ani, a fost diagnosticată cu ciroză hepatică cu virus C și varice esofagiene grad IV”, a precizat purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă.

 

Chirurgii Cătălin Bostan și Dragoș Vicol nu sunt la prima intervenție în premieră și sunt apreciați de pacienții buzoieni pentru intervențiile minim invazive pe care le realizează frecvent, în patologoii grave. Ei au realizat, anul trecut, pentru prima dată la Buzău, o rezecție anterioară de rect cu anastomoză mecanică, la o pacientă cu cancer colorectal, în vârstă de 78 de ani. Medicii spun, de altfel, că „dotările tehnice de care dispune unitatea medicală, în urma investițiilor masive făcute de Consiliul Județean, permit aboprdarea unor patologii complicate, iar abordul minim invaziv în cazul pacienților oncologici se dovedește în unele cazuri singura opțiune”.

De această dată, cei doi chirurgi, împreună cu două asistente medicale din secția Medicină Internă, Tatiana Adam Tatiana și Ionela Răpițeanu, au avut grijă ca ambele intervenții să decurgă fără probleme, astfel că, la acest moment, ambii pacienți prezintă o evoluție bună și se află internați în secția Medicină Internă pentru monitorizare, urmând ca în zilele următoare să fie externați și să-și poată petrece Revelionul în familie.

Managerul unității medicale, Claudiu Damian, consideră că este important „că astfel de intervenții se pot efectua acum și la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. Astfel, vom putea veni în sprijinul pacienților diagnosticați cu varice esofagiene în stadiu avansat, așa cum se încercăm să venim și în sprijinul pacienților cu alte patologii grave și să ne îndeplinim misiunea de a salva vieți”.

 

Varicele esofagiene sunt vene dilatate localizate distal în esofag și sunt cauzate în special de problemele hepatice, precum ciroza hepatică sau tromboza venei porte. Hipertensiunea portală apare în mai multe afecțiuni, cea mai importantă dintre acestea fiind ciroză hepatică, dar și în distensia abdominală, dispneea sau umflarea excesivă a picioarelor (edem de retenție) etc.

În aceste situații se recomandă efectuarea cât mai urgentă a unei endoscopii, care ajută atât în diagnosticare cât și în tratarea acestor vene prin ligaturare (plasarea unui bandaj elastic în jurul lor, pentru a coagula sângele).

Asocierea terapiei endoscopic cu cea farmacologică este cea mai rațională metodă de tratament în hemoragia variceală acută (scleroterapia, tratamentul endoscopic și farmacologic îmbunătățesc controlul sângerării și hemostazei).

Pacienții cu varice esofagiene prezintă, de obicei, hemoragie digestivă superioară instalată brusc, adesea masivă, iar medicii spun că sângerarea digestivă poate precipita o encefalopatie hepatică la un pacient cu funcția hepatică afectată.

Varicele esofagiene sunt cel mai bine diagnosticate endoscopic, iar tratamentul se face prin bandare endoscopică. Uneori este necesar procedeul șuntului portosistemic transjugular intrahepatic – TIPS.

 


Adaugati un comentariu


 

*