Claudiu Damian, la un pas de un nou mandat la șefia Spitalului Județean
Venit la conducerea SJU Buzău pe când acesta era unul dintre spitalele cu cele mai mari arierate din țară, Damian a reușit, împreună cu echipele cu care a colaborat, să achite datoriile, să realizeze investiții în infrastructură și dotări, să obțină acreditare ANMCS și să gestioneze perioada pandemică fără mari difcultăți.
Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău a scos la concurs postul de manager al uității medicale, mandatul actualului manager fiind încheiat și prelungit cu delegație, până acum neputându-se organiza concurs de ocupare a funcției, din cauza pandemiei. Potrivit anunțului de concurs, care va avea loc în data de 21 sepembrie, în această perioadă are loc depunerea dosarelor de înscriere, care se va încheia pe 6 septembrie, la ora 15.00, urmând ca până pe 9 septembrie să aibă loc verificarea îndeplinirii de către candidați a condițiilor stabilite prin anunțul publicat pe site-ul oficial al spitalului, pe cel al Ministerului Sănătății și în „Viața medicală”.
Candidații ale căror dosare vor fi admise vor putea vizita spitalul sub îndrumarea directorului medical, în data de 14 septembrie, în intervalul orar 9.00-15, iar proiectele de management, depuse de toți candidații admiși în urma verificării dosarelor, vor fi publicate pe site-ul SJU, la secțiunea Concursuri-Management, cu respectarea protecției datelor cu caracter personal, conform legislației în vigoare. Susținerea publică a proiectului de management va avea loc în data de 21 septembrie, cu începere de la ora 10.00, la sediul unității medicale, iar rezultatele vor fi afișate până a doua zi. Dacă vor exista contestații, acestea vor putea fi depuse până cel târziu pe 23 septembrie la ora 17.00, urmând să fie soluționate până pe data de 27 septembrie, tot la ora 17.00, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 28 septembrie.
Pentru a putea fi declarat admis, un candidat trebuie să obțină cel puțin 70 de puncte din 100 posibile, iar dacă mai mulți candidați vor avea un punctaj mai mare decât minimul necesar, câștigător va fi declarat cel care va obține cel mai mare punctaj. Astfel, începând cu luna octombrie, câștigătorul își va putea lua funcția în primire.
Aflat la conducerea Spitalului Județean de Urgență din 2014, actualul manager, Claudiu Damian, și-a anunțat deja intenția de a candida pentru un nou mandat și spune că nu se teme de concurență și chiar i-ar plăcea să nu candideze singur, pentru că „abia atunci s-ar vedea cine, ce știe să facă, pentru ca unitatea medicală să poată funcționa în condiții cât mai bune, atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical și nemedical, și în condiții de eficiență calitativă și cantitativă”, a precizat Claudiu Damian, în exclusivitate pentru SănătateaBuzoiană.ro.
Fiind primul manager al celui mai mare spital din județ din afara sistemului, Claudiu Damian a fost privit la început cu mult scepticism, pentru că venea din sistemul cooperatist, chiar dacă avea experiență managerială, în contextul în care SJU Buzău se număra printre printre spitalele publice cu cele mai mari arierate din țară. Curând, însă, a demonstrat că pe lângă capacitate managerială avea și reale calități de comunicator și negociator, astfel că a început să fie apreciat, atât de angajați cât și de conducerea Consiliului Județean, în subordinea căruia funcționează spitalul din punct de vedere administrativ.
„În 2014, când am venit la conducerea SJU Buzău, spitalul avea arierate de 7.442.000 lei, care trenau și se indexau an de an, începând din 1998. Principala prioritate pe care mi-am stabilit-o a fost să scăpăm de arierate, astfel încât să ne putem gândi și la investiții. Atât infrastructura și condițiile hoteliere, cât și dotările cu aparatură medicală și materiale sanitare lăsau de dorit și, în aceste condiții, nici nu e de mirare că nu se putea vorbi despre servicii medicale de calitate decât sporadic, iar asta datorit unor medici care făceau imposibilul posibil și realizau, din când în când, chiar și premiere medicale, cu ceea ce aveau la îndemână. În mai puțin de un an, împreună cu echipa de atunci, am reușit să aducem datoriile care se constituiau în arierate la zero, iar din 2015 și până acum, spitalul nu a mai înregistrat arierate”, își amintește Claudiu Damian perioada de început, în care s-a confruntat cu greutățile sistemului, dar și cu mentalitatea oamenilor de aici.
Recunoaște însă că a fost ajutat de predecesorii săi să înțeleagă cum funcționează sistemul medical, cum trebuie negociat cu Casa Județeană de Sănătate, cât trebuie să insiste la Ministerul Sănătății și la ce uși să bată pentru a obține ceea ce avea nevoie și mai ales cum trebuie să colaboreze cu medicii care, așa cum se știe, nu sunt tocmai ușor de coordonat. „La început munceam uneori și 16 ore pe zi, dar am avut norocul ca echipa managerială să fie unită și dispusă la efort, pentru a găsi împreună soluții la problemele cu care se confrunta spitalul. Am avut sprijin și din partea conducerii Consiliului Județean, care a apreciat eforturile noastre și ne-a ajutat. Este adevărat, și eu sunt genul de om care dacă-și propune ceva, nu se lasă ușor bătut și, cum se zice, dacă sunt dat afară pe ușă intru pe geam și insist până îmi ating obiectivul, mai ales când lupt pentru o cauză importantă cum este cea a bolnavilor. A fost o perioadă grea, dar și frumoasă, vedeam cu ochii cum se rezolvă probleme care tergiversau de ani de zile. Odată scăpați de arierate, m-am concentrat pe investiții și pe creșterea indicatorilor de performanță. Am crescut an de an și am ajuns ca, din 2016, să asigurăm tot ce era necesar în spital, astfel că pacienții nu au mai cumpărat medicamente sau materiale sanitare necesare actului terapeutic. Făcând o comparație între venituri, avem și explicația: în primul semestru al anului 2014, SJU Buzău avea contractate cu CJAS servicii în valoare de 23.680.372 lei (valoarea lunară de contract era de 3.899.881 lei), iar către furnizori avea plăți restante de 12.638.729 lei, în timp ce în aceeași perioadă din 2021, avem servicii contractate de 42.749.158 lei (5.336.642 lei lunar), iar de achitat către furnizori, 5.910.589 lei. În plus, Indicele de Complexitate al Cazurilor (ICM) era de 1,15 în 2014, iar acum este 1,54, ceea ce a făcut să crească și tarifele pe caz ponderat și pe caz rezolvat, ca urmare a eficientizării procedurilor medicale și a completării foilor de observație cu toate diagnosticele pe care le are pacientul. Eforturile noastre s-au materiaizat și în obținerea acreditării ANMCS, în faza I”.
Tot la plusuri intră și faptul că, dacă la începutul primului mandat al managerului Damian, spitalul avea 1.224 de angajați, acum are 1.455, iar din 2014 și până acum au fost angajați 52 de medici de diferite specialități. Ce-i drept, o parte dintre ei i-au înlocuit pe cei care s-au pensionat sau au plecat în străinătate ori în clinici universitare, astfel că, la ora actuală, spitalul are nevoie în continuare de cel puțin 20 de noi medici, în majoritatea specialităților, pentru a avea schema de personal completă. „Facem eforturi pentru a atrage noi specialiști, oferindu-le diverse bonificații și facilități, pe lângă condiții din ce în ce mai bune de a profesa și multiple oportunități de avansare în carieră”, mai spune Claudiu Damian.
Făcând o trecere în revistă a ceea ce se vede în cele două mandate în care a fost managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, observăm că, pe lângă cele menționate, se pot adăuga dotarea și darea în folosință a noii Maternități (una dintre cele mai moderne și mai bine dotate din țară) în 2016, amenajarea și dotarea Centrului Multifuncțional Pârscov (cu fonduri de la Consiliul Județean) redeschis în 2018 după ce fusese închis în 2010 când au fost desființate sute de spitale din țară, achiziționarea unui CT de ultimă generație, a unui aparat de radiologie modern și a primului RMN de ultimă generație dintr-o unitate medicală publică din Buzău, în 2018.
De asemenea, din 2017 s-a preluat în comodat, printr-un parteneriat cu Academia de Știinte Medicale, un angiograf, care la încheierea studiului realizat a rămas în dotarea spitalului și cu ajutorul căruia sute de pacienți au fost ajutați. Tot în 2017 s-a amenajat curea interioară a unității medicale și o nouă intrare pentru pacienți, prin fața spitalului.
În ceea ce privește infrastructura, managerul Spitalului Județean spune că una dintre cele mai importante probleme rezolvate a fost înlocuirea, în 2016, a centralei termice și a cazanelor de încălzire a apei pentru spital, care erau din 1975. În plus, a fost modernizat și dotat Ambulatorului de specialitate integrat pentru care s-a înființat și un sistem electronic de tiketing prin care pacienții se pot programa telefonic la consultație, iar de anul acesta pot face asta și online, astfel încât să nu mai fie nevoiți să se scoale cu noaptea în cap pentru a putea beneficia de consultații. Tot în 2017 a fost reconfigurată, amenajată și dotată secția de Pediatrie și a fost înființat, amenajat și dotat un punct farmaceutic special pentru secția Oncologie, într-un spațiu corespunzător din Ambulatorul spitalului Gârlași.
În 2019, secția Pneumologie a fost dotată cu instalație nouă și stocator de oxigen – care s-au dovedit de mare ajutor în perioada pandemiei și tot în același an a fost modernizată și dotată cu aparatură nouă secția ATI, unde a fost schimbată și instalația electrică, s-au refăcut și redimensionat coloanele de oxigen și s-au schimbat prizele pentru oxigen, iar anul acesta a fost monată și instalația de avertizare pentru incendiu, în toată secția.
În 2019, cu fonduri de la Consiliul Județean a fost dotat Blocul Operator cu toată aparatura necesară, iar cu un an în urmă a fost amenajată și dotată secția de Anatomie patologică.
O preocupare deosebită a managerului unității medicale și a echipelor cu care a lucrat în cele două mandate a fost și obținerea de fonduri europene, cu ajutorul cărora să poată fi modernizată și dotată unitatea medicală, astfel încât serviciile oferite pacienților și condițiile de lucru ale personalului medical să se poată apropia de nivelul celor europene, corespunzătoare perioadei actuale. Astfel, cu sprijinul Consiliului Județean, au fost câștigate și au fost finalizate sau sunt în derulare mai multe proiecte, între care refacerea și eficientizarea energetică a clădirii secției Dermato-venerice, care va fi deschisă în septembrie, anul acesta. În plus, cu sprijinul Consiliului Județean, secția a fost dotată cu aparatură modernă, astfel încât pacienții să beneficieze nu numai de servicii hoteliere și confort, ci și de tratamente de actualitate.
Un alt proiect cu fonduri europene câștigat este cel prin care se realizează dotarea cu aparatură nouă și modernă a tuturor cabinetelor dinAmbulator, pentru care s-a finalizat licitația și urmează primirea și instalarea aparaturii.
De asemenea, a fost aprobat proiectul de extindere – constructie nouă și dotare a secției UPU (parter și subsol, în suprafață de 1000 mp pe nivel). La subsol va fi amenajată parcarea pentru personalul medical, iar la parter va fi amenajată sectia propriu-zisă, care va avea circuite corespunzătoare normelor europene actuale (a fost adjudecată licitația și urmează să înceapă lucrările). Au fost aprobate, de asemenea, fondurile pentru dotarea tuturor secțiilor cu aparatură medicală nouă, iar licitația este î faza de organizare.
Referitor la perioada pandemiei de COVID-19, la starea de urgență și starea de alertă pe care unitatea medicală le-a traversat poate mult mai greu decât noi toți ceilalți, Claudiu Damian spune că „activitatea spitalului s-a desfășurat normal, potrivit normelor și regulamentelor legale stabilite la nivel central, iar pacienții COVID și non-COVID au fost tratați cu cea mai mare responsabilitate, chiar dacă au existat și unele nemulțumiri, privind accesul în unitatea medicală și timpii de așteptare. În această perioadă, medicii SJU Buzău au tratat 1.400 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2, dintre care mulți au avut nevoie de îngrijire în Terapie Intensivă. Vreau să le mulțumesc tuturor medicilor, asistenților medicali și întregului personal medical și nemedical, pentru felul în care au înțeles să lupte cu pandemia, în condiții greu de imaginat pentru cei care nu au ajuns la spital sau care nu au avut în familie pe cineva infectat. Să sperăm că valul 4, anunțat deja, nu va fi la fel de greu de traversat cum a fost valul 3. Noi suntem pregătiți pentru orice situație, am încercat să lăsăm pe toată lumea să plece în concediu de odihnă să-și refacă forțele, pentru că suntem cu toții epuizați… Suntem ănsă conștienți că dacă am ales să lucrăm într-un spital, trebuie să ne asumăm și avantajele și greutățile, mai ales că nimeni nu-și poate permite să se joace cu viețile celorlalți”, a concluzionat Claudiu Damian, exprimându-și însă speranța că mai mulți buzoieni se vor vaccina după ce vin din vacanță și că agresivitatea noilor tulpini ale virusului nu vor fi dramatice…
Acestea fiind spuse, ținând seama de faptul că pe lângă experiența acumulată, la precedentul examen a obținut nota 9.83 (adică 98,3 puncte), este de așteptat ca actualul manager să rămână, cel puțin încă un mandat, manager al SJU Buzău.
De văzut, însă, dacă va avea contracandidați, cine vor fi aceștia și cât de bine pregătiți se vor prezenta la examen…
O persoana dinamica,competitiva si ambițioasă pt indeplinirea obiectivelor profesionale. Mult succes în continuare!
Mult succes!!!
Ati fost si veti fi managerul perfect!
Merita tot respectul.
Succes!