Crăciunul vine cu vești bune pentru angajații din Sănătate

24 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Sporurile pentru condiții grele și vătămătoare nu se modifică, iar cei care nu au beneficiat de creșterea integrală a salariilor de la 1 martie 2018, vor primi mai mulți bani de la 1 ianuarie.

 

În urma ședinței de guvern de ieri, cele mai importante revendicări ale sindicaliștilor din Sănătate, legate de bugetul pe anul viitor au fost rezolvate. Astfel, angajații din sistem vor avea parte de sărbători liniștite, după ce au primit asigurări din partea premierului Orban și a ministrului Victor Costache că au fost exceptați de la noua modalitate de calcul a sporurilor pentru condiții periculoase și vătămătoare, respectiv pentru condiții grele. În plus, veniturile celor care nu au beneficiat de creșterea în întregime a salariilor de la 1 martie 2018 vor fi majorate cu o treime, de anul viitor.

Modul de calcul a sporurilor pentru condiții grele și vătămătoare a rămas neschimbat, datorită unui amendament la proiectul de buget adoptat ieri, angajații din Sănătate fiind nemulțumiți că sporul ar fi urmat să fie unul unic, acordat în mod egal pentru toți salariații  și nu calculat în funcție de venit. În urma adoptării amendamentului la proiectul de buget pe 2020, acest spor va reprezenta în continuare  15% din salariul brut în cazul angajaților din Sănătate, care se temeau că prin noua metodă de calcul li se vor diminua semnificativ veniturile.

Premierul Ludovic Orban a explicat că a fost luată  această decizie pentru că, pe de o parte, o modificare ar fi afectat bugetul de stat și legea plafoanelor, iar pe de alta, ar fi contravenit prevederilor contractelor colective de muncă negociate la nivel de ramură.

 

Victor Costache

Anunțul referitor la păstrarea modului de calcul a sporurilor a fost făcut și pe site-ul Ministerului Sănătății, prin intermediul unui comunicat în care se mai precizează că pentru aproximativ 70.000 de salariați din Sănătate care nu au beneficiat de creșterea în întregime a salariilor la 1 martie 2018, salariile vor crește cu o treime de anul viitor.

Bugetul Sănătății înseamnă bugetele reunite ale Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dar și rectificările bugetare realizate în timpul anului. De exemplu, la ultima rectificare bugetară din 2019, cele mai mari fonduri au fost direcționate către Sănătate pentru plata salariilor din ultima lună din an, aducerea la zi a deconturilor pentru medicamente și servicii medicale, dar și a concediilor medicale restante. Estimăm că, în anul 2020 va exista o creștere cu aproximativ un miliard de euro, după absorbția fondurilor europene nerambursabile dedicate Sănătății prin programele operaționale”, a declarat ministrul Victor Costache.

 

Acesta mai spune că bugetul permite asigurarea continuității activităților prevăzute în cadrul programelor naționale de sănătate, precum și acordarea și decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale pentru pacienți. De anul viitor, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Sănătății va lansa Programul Operațional dedicat pentru Sănătate, în valoare de aproximativ două miliarde de euro, cu criterii clare și mult mai ușor de accesat pentru unitățile sanitare. De asemenea, experții Ministerul Sănătății lucrează cu cei ai Băncii Mondiale și partenerii europeni pentru deschiderea unor linii de finanțare care vizează modernizarea infrastructurii.

Ministerul Sănătății va schimba paradigma în ceea ce privește organizarea programelor de sănătate. Astfel, programele care au o execuție bugetară deficitară, sau unele probleme organizatorice, vor fi regândite și reglate în 2020. Se urmărește eficientizarea modului de cheltuire a fondurilor în Sănătate”, a mai adăugat ministrul.

Noile măsuri anunțate de guvern au fost salutate de sindicaliști, iar medicii afiliați sindicatului Pro Medica au anunțat încetarea grevei japoneze declanșată vineri.

 


Adaugati un comentariu


 

*