„Feţele ascunse ale disfuncţiilor tiroidiene”, dezvăluite în cadrul unei campanii de conștientizare

Și în cazul acestor afecțiuni, pacienții au tendința de a renunța monitorizarea medicală și la tratament atunci când au impresia ca s-au vindecat. Buzăul se numără printre județele cu cele mai multe afecțiuni toridiene din țară.

 

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune a anunțat, azi, lansarea celei de-a treia ediții a unei campanii de conștientizare referitoare la afecțiunile tiroidiene. Denumită „Feţele ascunse ale disfuncţiilor tiroidiene”, campania își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la afecțiunile din această gamă și, mai ales, cu privire la importanța tratamentelor pentru controlul simptomelor tiroiditelor autoimune. Nu în ultimul rând, inițiatorii urmăresc ca prin organizarea periodică a acestei acțiuni să crească gradul de diagnosticare, precum și aderența la tratament a pacienților cu afecțiuni tiroidiene.

Ca și în cazul astmului, spre exemplu, mulți dintre pacienții cu afecțiuni toroidiene au tendința de a renunța prematur la monitorizarea medicală și chiar la tratament, convinși că starea lor de sănătate s-a ameliorat și nu mai e nevoie să meargă la medic sau să își ia medicamentele. Despre acest ultim aspect, Rozalina Lăpădatu, președintele asociației, a precizat că „foarte important este să respectăm intervalul acela la care ne spune medicul să revenim la control. Simptomele pot fi recunoscute de către pacienţi şi se pot duce la medicul de familie să facă analizele de bază unde există acel pachet. Aş vrea să încurajez pacienţii să aibă încredere în medici, să meargă să le spună ce li se întâmplă, pentru că medicul este partenerul pacientului într-o astfel de afecţiune”.

 

Referindu-se la campania care se va desfășura pe tot parcursul anului, în parteneriat cu Administraţia Prezidenţială, Societatea Română de Endocrinologie şi Societatea Română de Psihoneuroendocrinologie, Rozalina Lăpădatu a mai adăugat că acțiunea îşi propune să ajute la diagnosticarea afecţiunilor prin comunicarea simptomelor afecţiunilor tiroidiene.

Astfel, pe de o parte, românii vor ști când este momentul să meargă la medic pentru consultaţii endocrinologice, iar pe de altă parte, medicii de familie vor fi încurajați să includă analizele tiroidiene de sânge – care sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – pe lista analizelor anuale pe care le fac pacienţii pe care îi au în grijă. Totodată, vrem să convingem pacienţii care sunt sub tratament să nu renunţe la acesta şi, dacă apar efecte adverse, să le raporteze medicului curant, pentru a-şi revizui planul de tratament”, a mai adăugat președintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

 

Prezentă la conferința organizată cu prilejul lansării celei de-a treia ediții a campaniei, conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier Administrația Prezidențială pe probleme de Sănătate, a atras atenția că, în ultimii ani, se constată o creștere a prevalenței afecțiunilor tiroidiene, cauzele principale constituind-le stresul și poluarea, dar și îmbunătățirea condițiilor de diagnostic și tratament, ce permit identificarea unui număr mai mare de pacienți.

Prevalenţa bolilor tiroidiene a crescut pentru că noi trăim în nişte condiţii stresante, există o serie întreagă de noxe care atacă tiroida, trăim într-o ţară cu deficit de iod, dar mai ales şi din cauza faptului că posibilităţile noastre de diagnostic şi tratament s-au îmbunătăţit, iar pacienţii au devenit conştienţi de anumite simptome şi se prezintă la medic. Am cifre din 2016, când s-au înregistrat în România 83.413 cazuri noi de boli tiroidiene, de două ori mai mult decât în anul 2010. Dintre acestea, 12.577 au fost cazuri noi de hipotiroidie şi 9.575 au fost cazuri noi de hipertiroidie. În prezent, 86% dintre pacienţii diagnosticaţi cu hipotiroidie în România sunt femei”, a declarat consilierul prezidențial în cadrul conferinței.

 

România are cei mai mulți pacienți suferinzi de afecțiuni ale tiroidei, din Europa, un român din opt dezvoltând, pe parcursul vieții, hipotiroidie, hipertiroidie sau tiroidia autoimună. Cei mai mulți bolnavi provin din partea de sud-est a țării, respectiv, din județele Buzău, Vrancea, Brăila și Galați. Mai bine de cinci procente din locuitorii acestor județe produc prea puțini hormoni tiroidieni.

Faptul că pânza freatică este extrem de săracă în iod în această zonă și afectează și plantele și animalele pe care le consumă, preponderent, locuitorii acestor județe, explică de ce aici regăsim cel mai mare număr de pacienți cu afecțiuni ale tidoidei din România. De altfel, 30 de județe din România se confruntă cu această problemă.

Medicii endocrinologi spun că iodul este vital pentru buna funcționare a glandei toride, iar carența de iod favorizează hipertiroida și hipotiroidismul. „Pacientul cu patologie tiroidiană are un comportament foarte fragil, nu suportă căldura și nici frigul, se enervează foarte repede, își schimbă atitudinea de la o secundă la alta aparent fără motiv”, explică specialiștii, care recomandă mai ales locuitorilor din județele cu mare deficit de iod să solicite, medicilor de familie, recomandare pentru efectuarea a două teste de sânge (TSH și FT4), decontate de CNAS, care indică existebța sau absența afecțiunilor tiroidiene.

 

În județele în care nu se resimte lipsa acută de iod în pânza freatică se constată însă un alt fenomen, aici sunt cele mai multe cazuri de tiroidită autoimună, adică sistemul imunitar atacă glanda. Cea mai mare incidență se constată în rândul femeilor, iar simptomele apar mai ales după naștere. La trei luni după naștere, chiar în lipsa simptomelor, proaspetele mămici ar trebui să treacă pe la endocrinolog, pentru o evaluare.

Medicii atrag atenția, de asemenea, că de felul cum funcționează glanda tiroidă de pinde și buna funcționare a ficatului. Netratate, afecțiunile tirodiene afectează și acest organ. În hipotiroridim, metabolismul lipidic este încetinit, iar rata de degradare a grăsimilor, scăzută. Din această cauză crește colesterolul LDL (rău) sau trigliceriele. De obicei, modificarea transaminazelor, TGO și TGP, indică o suferință a ficatului cauzată de alcool sau prea multă mâncare, dar și din cauza unei tiroide bolnave.

Din 2004, în România a fost introdus un nou program de iodare a sării. O linguriță de sare iodată pe zi este suficientă pentru buna funcționare a tiroidei.

 Comentarii (2)

 1. Prof Dr Dr C C POPESCU spune:

  In cadrul examenului de sange se pot face si valorile TSH bazal, apoi T3 si T4 nu sunt costuri enorme.
  Se mai stie ca gravidele au nevoie in timpul si dupa sarcina de adiție cu Iod.
  Se stiu si regiunile preferentiale de catre bolile glanda tiroida.
  Se poate si la Examen de pacient sa se vada in cazurile extreme volumul marit al gazului.
  Palpitatii, puls marit, greutati la deglutitie, respiratie… mai sunt indicatori.
  Se cer medici de familie care sa se gandeasca si sa puna un diagnostic si nu mai avem nevoie de actiuni de monitorizare!!

 2. Elena Mihaela Piron spune:

  As dori din tot sufletul ca aceste analize sa fie incluse in setul de analize gratuite si in cele de medicina muncii. Multe persoane au aceste disfunctii tirodiene si sunt depistate tarziu… cand nu se mai poate face nimic! Aceasta campanie pentru sanatate este importanta! Dati mai mult interes si pentru tirodieni! Si ei merita o sansa la viata!

Adaugati un comentariu


 

*