Guvernul Ciucă își propune atingerea pragului de 10 milioane de persoane vaccinate, în trei luni

24 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Pentru aceasta, se intenționează profesionalizarea funcţiilor publice cu atribuţii în combaterea pandemiei, prin aducerea în prim-plan a specialiștilor.

 

O atenție deosebită în programul de guvernare anunțat de alianța PNL-PSD-UDMR este acordată sectorului Sănătății, lucru firesc, dat fiind contextul epidemiologic în care ne aflăm.

Prioritară este, așa cum a subliniat și viitorul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, restabilirea încrederii în autorități, ținând cont că managementul pandemiei și al campaniei de vaccinare au lăsat mult de dorit. Astfel, se dorește aducerea de urgență în prim-plan a specialiștilor în Sănătate, care să ofere recomandări avizate și să aibă mai multă credibilitate decât specialiștii de tastatură și tot felul de trompete care au împânzit spațiul public cu fake news-uri. În plus, se promite că ocuparea funcțiilor publice, de importanță maximă în sectorul sanitar, se va face doar pe baza competențelor profesionale și nu a apartenenței politice.

În ceea ce privește măsurile care vor fi luate de acum încolo pentru combaterea pandemiei, planul de guvernare prevede că acestea trebuie să fie „bine delimitate temporal, să fie nediscriminatorii şi să nu genereze injustiţie socială sau economică”. De asemenea, măsurile nu trebuie să pună în pericol funcţionarea sectoarelor vitale şi mai ales a sistemului de Sănătate.

 

O preocupare aparte va fi și pentru campania de vaccinare anti-Covid, iar în acest sens, guvernul Ciucăși-a fixat deja un obiectiv prevăzut în planul de guvernare. Astfel, se dorește ca, în termen de 90 de zile de la învestire, să se ajungă minim la 10 milioane de persoane vaccinate cu schema completă, atingându-se astfel pragul minim la care se poate ajunge la imunizarea colectivă, punând la socoteală și persoanele trecute prin boală la momentul respectiv.

Ultima raportare consemnează peste 7,2 milioane de persoane vaccinate cu schema completă și alte peste 7,6 milioane vaccinate cu prima doză, ceea ce înseamnă că atingerea pragului propus de autorități s-ar putea realiza doar prin efectuarea celei de doua doze pentru aproximativ jumătate din cei vaccinați în prezent doar cu o doză. Prin urmare, acest prag s-ar atinge „de la sine”, pe măsură ce persoanele vaccinate se vor prezenta la rapel, astfel că autoritățile nu ar trebui să facă vreun efort deosebit în acest sens, în afară de a asigura necesarul de doze de vaccin și de personal în centre. Interesul populației pentru vaccinare este însă în scădere, în condițiile în care Camera Deputaților prelungește nepermis de mult supunerea la vot a proiectului de lege privind certificatul digital.

 

Referitor la campania de vaccinare, în programul de guvernare se  precizează că trebuie făcută „printr-o abordare onestă faţă de populaţie, fiind necesară regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea şi aplicarea acesteia pentru diversele categorii sociale şi în funcţie de mediul de provenienţă, urban sau rural”.

Documentul mai prevede extinderea testării prin înfiinţarea de noi centre şi asigurarea unui număr lunar de teste gratuite pentru angajaţii sectoarelor esenţiale, pentru o perioadă definită de timp.

Nu în ultimul rând, se intenționează reorganizarea Ministerului Sănătăţii, reînfiinţarea unei structuri de sănătate publică şi a celei de coordonare a intervenţiilor pentru asigurarea asistenţei medicale şi a tratamentului pentru persoanele infectate cu SARS-CoV-2 şi a celor cu alte patologii, precum și pregătirea sistemului de sănătate pentru evitarea repetării situaţiei din valul 4. În acest sens se dorește dezvoltarea serviciilor ambulatorii de asistenţă medicală primară şi de specialitate, înființarea unor  structuri de coordonare a asistenţei primare spitaliceşti la nivel judeţean și a altei  structuri de coordonare la nivelul Ministerului Sănătăţi, precum și organizarea şi realizarea de stocuri ale bazei logistice de aprovizionare şi de intervenţie.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*