La spitalul Sfânta Maria s-a realizat cel de-al patrulea transplant pulmonar

13 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Specialiștii singurului centru de transplant pulmonar din țară au anunțat succesul unei noi intervenții, efectuată la jumătatea acestei săptămâni.

 

Viața unei paciente de 51 de ani, din Iași, a fost salvată la jumătatea acestei săptămâni, în urma celui de-al patrulea transplant pulmonar realizat în România. Intervenția a avut loc în cadrul Centrului de transplant pulmonar de la spitalul Sfânta Maria din Capitală, singurul din țară acreditat pentru astfel de operații, toate cele patru transplanturi de plămâni fiind efectuate, aici, în cursul acestuia an.

Succesul acestei ultime intervenții a fost anunțat de conducerea spitalului prin intermediul unui comunicat de presă, în care se precizează că operația a avut un grad mai ridicat de dificultate, fiind nevoie de aplicarea unei proceduri pe care o folosesc foarte puține clinici de profil din Europa.

Pacienta a cărei viață a fost salvată datorită acestui transplant suferea de fibroză pulmonară, hipertensiune pulmonară şi emfizem pulmonar și se afla de mai multă vreme pe lista de așteptare a centrului de la spitalul Sfânta Maria.

 

Din păcate, în urma ultimelor două prelevări de plămâni efectuate recent nu s-a găsit un pacient compatibil în România, astfel că organele au fost trimise la clinica AKH din Viena, prin agenția Eurotransplant, pentru a salva viața altor pacienți, deși câteva zeci de români se află pe lista de așteptare. Pentru femeia de 51 de ani din Iași, organul salvator a fost găsit marți noaptea, când la Spitalul Județean Oradea, mai multe echipe de medici din București și Oradea au prelevat rinichii, plămânii, ficatul și inima, care ulterior au salvat mai multe vieți. Femeia din Iași a fost anunțată că s-a găsit un donator cu care era compatibilă, iar medicii de la Sfânta Maria au realizat, în cursul zilei de ieri, transplantul.

La finalul intervenției, medicii au anunțat că transplantul a reușit, menționând totodată că a fost vorba de o operație mai complicată. Managerul spitalului Sfânta Maria, dr. Narcis Copcă, a explicat că a fost nevoie ca pacientei să îi fie montată o pompă exterioară, pentru a i se asigura circulația sanguină, procedura fiind una folosită destul de rar, doar în câteva clinici din Europa. Starea pacientei este bună, în  prezent fiind internată în secția de terapie intensivă, unde este monitorizată.

 

Dr. Narcis Copca

Managerul spitalului a mai explicat că pacienta va parcurge toate etapele impuse de protocoalele medicale, iar după externare va fi îngrijită chiar de mama lui Mugurel Amariei, primul pacient care a beneficiat de un transplant pulmonar efectuat în România, intervenție ce a avut loc în luna aprilie a acestui an, tot la centrul de la Sfânta Maria. Dr. Copcă a mai precizat că atât acesta, cât și cel de-l doilea pacient transplantat la Sfânta Maria, la începutul lunii mai, se simt excelent, au luat peste 10 kilograme în greutate și chiar practică sport. În privința celui de-al treilea pacient, transplantat la finalul lunii octombrie, managerul spitalului spune că acesta se află în perioada de recuperare postoperatorie, iar evoluția sa este una favorabilă.

În finalul comunicatului, dr. Narcis Copcă nu a uitat să arunce și câteva „săgeți” în direcția fostului ministru al sănătății, Vlad Voiculescu și a fostului premier, Dacian Cioloș. „Iată că la doi ani de când echipa noastră medicală a fost trimisă în penal şi în derizoriu de Cioloş şi Voiculescu, am realizat patru transplanturi de plămâni, doar într-un an. Asemenea operaţii dificile se fac în străinătate doar în centre medicale cu extrem de multă experienţă, a menționat acesta.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*