O nouă ediție a caravanei medicale „Nu am făcut destul”

6 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Peste 1.000 de persoane din mediul rural vor beneficia, în weekendurile din perioada 9 septembrie – 5 noiembrie, de controale medicale gratuite în cadrul campaniei de depistare precoce a cacerului, organizată de FABC. 

 

Cea de-a zecea ediție a caravanei medicale „Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România ajunge, anul acesta, în opt comune din județele Galați, Vrancea, Vaslui, Dolj și Brașov. Este vorba de o campanie anuală de screening, demarată în urmă cu zece ani, ca o acțiune de depistare precoce a cancerului de sân și de tratare a acestuia în fazele curabile.

Între timp, paleta de servicii gratuite oferite prin intermediul caravanei s-a diversificat, iar investigațiile au ca scop depistarea bolilor oncologice și includ: analize de sânge și urină, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, teste PSA pentru prostată, dermatoscopii pentru depistarea afecțiunilor pielii, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar, măsurarea tensiunii, glicemiei, greutății, înălțimii, indicelui de masă corporală. Controalele vor fi realizate de medici specialiști și rezidenți, asistente medicale, studenți ai facultăților de medicină și elevi ai școlilor postliceale sanitare, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției .

 

Calendarul ediției 2023 a campaniei

 

• 9, 16 și 17 septembrie – Teliu, jud. Brașov

• 16, 23 și 24 septembrie – Suhurlui, jud Galați

• 23, 30 septembrie și 1 octombrie – Oltenești, jud. Vaslui

• 30 septembrie, 7 și 8 octombrie – Cîmpuri, jud. Vrancea

• 7, 14 și 15 octombrie – Măceșu de Sus, jud. Dolj

• 14, 21 și 22 octombrie – Cuza Vodă, jud. Galați

• 21, 28 și 28 octombrie – Tulnici, jud. Vrancea

• 28 octombrie, 4 și 5 noiembrie – Girceni, jud. Vaslui.

În fiecare sat vor avea loc câte două vizite, prima pentru recoltarea de probele de sânge și urină, iar a doua (în weekendul următor), după venirea rezultatelor, medicii vor realiza consultații și investigații mai amănunțite. Fiecare persoană care va ajunge la în caravană va beneficia de analize și investigații care pot ajunge la 2.750 lei.

 

Educație medicală

 

Campania se adresează pacientelor din mediul rural care, având acces mai dificil la cabinetele medicilor de specialitate și o educație sanitară mai deficitară, nu conștientizează importanța efectuării unor controale medicale periodice în vederea depistării din timp a bolilor oncologice și instituirea tratamentelor specifice care pot ajuta la prevenirea complicațiilor și chiar la vindecare.

Odată cu controalele medicale gratuite, persoanele din mediul rural care se prezintă la caravană vor beneficia și de o importantă componentă educațională. Pe lângă dialogul constant cu medicii și voluntarii despre importanța prevenției și investigațiilor medicale, pacienții vor primi pliante și broșuri informative și vor putea urmări filmulețe educative care vor rula pe ecranele instalate în sălile de așteptare.

Pacienții cu suspiciuni de cancer vor fi redirecționați pentru investigații suplimentare gratuite și sprijiniți pe tot parcursul acestui proces.

 

Bilanțul edițiilor anterioare

 

Pe parcursul celor nouă ediții organizate până acum, în cadrul caravanei au fost testate peste 10.100 de persoane din localități rurale din 34 de județe, cu implicarea a peste 600 de medici, asistente și studenți voluntari. Doar în ultimii 5 ani, caravana a facilitat diagnosticarea a cel puțin 28 de cazuri de cancer (mamar și de piele).

Proiectul rămâne relevant în contextul în care România are un mare deficit de medici de familie, dar și de medici specialiști, în marea majoritate a zonelor rurale (aproximativ 50% dintre medicii din România profesează în București și în 5 județe cu centre universitare). În plus, România este pe ultimul loc în UE din punct de vedere al cheltuielilor cu sistemul de sănătate și al cheltuielilor cu medicina de familie. Totodată, mortalitatea prin cancer în România este mai mare decât media UE și a crescut în ultimul deceniu, deși prevalența cancerului în România este mai mică decât media UE. În anul 2022, CNAS nu a decontat nicio mamografie în nouă județe din țară”, transmit reprezentanții proiectului.

Mai multe detalii despre campanie, pe www.invingemcancerul.ro.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*