România a început demersurile pentru procurarea medicamentului anti-Covid cu administrare orală produs de Pfizer

24 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Antiviralul Paxlovid a fost aprobat ieri în Statele Unite, iar  în aceeași zi, ministrul Alexandru Rafila a avut o întâlnire cu reprezentanții companiei producătoare.

 

România ar putea începe administrarea tratamentului oral împotriva Covid-19 cu medicamentul produs de Pfizer chiar înainte ca acesta să fie aprobat în Uniunea Europeană, dacă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, va reuși să ajungă la o înțelegere cu producătorul, ținând cont că Statele Unite au emis deja o aprobare pentru acesta. Este vorba de medicamentul Paxlovid, al doilea tratament anti-Covid cu administrare orală după medicamentul similar produs de companiile farmaceutice MSD și Ridgeback Biotherapeutics.

Potrivit ministrului Rafila, ambele medicamente se află în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului și nu există dubii privind aprobarea lor, fiind deja utilizate în Statele Unite, iar în Europa, medicamentul produs de MSD și Ridgeback fiind autorizat deja de săptămâni bune, în Marea Britanie.

În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, Alexandru Rafila spune că a avut ieri o întâlnire cu reprezentanții companiei Pfizer, pentru a identifica soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienții români, discuțiile având loc la mai puțin de 24 de ore după ce acesta a fost autorizat în Statele Unite.

 

Paxlovid este un antiviral cu administrare orală și este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, iar studiile arată că reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90%, dacă este administrat în primele zile de boală. Agenția Europeană a Medicamentului analizează datele provenite dintr-un studiu care a comparat efectul Paxlovid cu cel al unui tratament placebo la pacienții nespitalizați, cu formă ușoară până la moderată de Covid-19, care prezentau un risc crescut de a dezvolta o formă severă a infecției.

Rezultatele preliminare indică faptul că Paxlovid a redus riscul de spitalizare și de deces, în comparație cu placebo, atunci când tratamentul a fost administrat în decurs de 3 sau 5 zile de la debutul simptomelor de Covid-19, iar agenția europeană analizează și datele privind calitatea și siguranța medicamentului.

 

În același timp, Ministerul Sănătății a anunțat că ieri au fost confirmate încă 9 cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România, astfel că numărul persoanelor confirmate în România cu noua tulpină a crescut la 25, iar faptul că printre pacienți se numără și persoane care nu au călătorit în străinătate denotă că deja putem vorbi de transmitere comunitară. Este vorba despre 3 bărbați și 3 femei cu vârste cuprinse între 19 și 84 de ani din București, un bărbat în vârstă de 31 de ani din județul Dâmbovița cu istoric de călătorie în Marea Britanie, un bărbat de 43 de ani din județul Ilfov cu istoric de călătorie în Belgia și un altul de 49 de ani din județul Prahova. Dintre aceștia, 5 sunt nevaccinați, restul fiind imunizați cu schemă completă, precizează MS.

Potrivit ultimelor date din Africa de Sud, Scoția și Anglia, oținute în urma a trei studii realizate de cercetători, infectările cu Omicron ar produce forme mai puțin severe ale Covid-19, în ciuda creșterii masive a numărului de cazuri. Rezultatele fiecărui studiu sunt încă preliminare, dar toate au sugerat că oamenii infectați cu Omicron sunt mai puțin expuși riscului de a ajunge la spital, dacă sunt vaccinați sau au trecut prin boală. Oamenii de știință avertizează însă că valul pandemic din mai multe țări, unde rata de vaccinare este scăzută, ar putea duce la o suprasolicitare a spitalelor prin faptul că varianta se transmite mult mai repede decât variantele precedente.

William Hanage, epidemiolog la Harvard T.H. Chan School of Public Health, spune că cercetările arată clar că oamenii care nu au fost vaccinați sau nu au trecut prin boală sunt în mod special la risc, iar șansele ca aceștia să se infecteze în următoarea perioadă sunt „foarte mari”, și chiar dacă forma bolii „va fi un pic mai puțin severă decât în cazul Delta”, asta e „ca și cum ai spune că ai fost lovit în cap cu un ciocan, în loc de două ciocane. Și există mai multe șanse ca ciocanul să te lovească acum”.

 


Adaugati un comentariu


 

*