Spitalul CFR a preluat primii pacienți buzoieni care necesită recuperare post-COVID

12 mai 2021 | 0 comentarii |

Nouă astfel de bolnavi au fost transferați astăzi, din secția Pneumologie a Spitalului Județean de Urgență în unitatea medicală din subordinea Ministerului Transporturilor, după luni întregi de tergiversări.

 

După aproape o jumătate de an de discuții sterile, tatonări și tergiversări, Spitalul CFR Galați a acceptat să preia în secția exterioară Buzău (cunoscută buzoienilor ca spitalul CFR), în sfârșit, pacienți care au nevoie de recuperare post-COVID care, deși au scăpat de infecția cu noul coronavirus, au rămas cu sechele și au nevoie, în continuare, de îngrijiri medicale și monitorizare sub supraveghere medicală, pentru a se putea recupera.

Primii nouă pacienți au fost transferați astăzi, din secția Pneumologie a Spitalului Județean de Urgență, care ajunsese să fie sufocată de pacienți infectați cu coronavirus și să nu mai aibă locuri pentru internarea și tratarea bolnavilor cu afecțiuni ftiziologice și/sau pulmonare care nu au legătură cu virusul SARS-CoV-2. După ce au fost reevaluați de medicii SJU, pacienții au fost preluați de ambulanțe și transportați la spitalul CFR, însoțiți de cadre medicale, care i-au supravegheat până la preluarea de către personalul medical care le vor acorda de aztăzi înainte îngrijiri medicale.

Sunt pacienți cu vârste cuprinse între 47 și 82 de ani care, în urma evaluării medicale, s-a decis că pot fi transferați pentru recuperare și monitorizare la spitalul CFR. Aceștia au fost transferați cu ambulanțe din cadrul SAJ Buzău și cu ambulanța pentru victime multiple a ISU-SMURD”, a precizat purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă.

 

Discuții privind posibila transformare a secției Buzău a Spitalului CFR Galați în unitate suport-COVID au existat încă de anul trecut, dar nu s-a ajuns la o înțelegere, unitatea medicală motivând că nu dispune de suficient personal și nici de aparatura medicală necesară.

Autoritățile medicale buzoiene nu au renunțat însă la solicitarea ca unitatea medicală din subordinea Ministerului Transporturilor să preia măcar pacienții care au trecut e boală, dar mai au nevoie de îngrijire și tratament de recuperare, întrucât secția Pneumologie a Spitalului Județean de Urgență ajunsese să fie supraîncărcată cu astfel de pacienți, care nu puteau fi externați, întrucât așa cum explica medicul șef de secție Nicoleta Bircăpacienţii infectaţi cu virusul SARS-Cov-2 pot rămâne cu multe sechele, în primul rând pulmonare și au nevoie de o perioadă lungă de recuperare. O parte dintre ei pot pleca acasă, dar sunt încă dependenţi de concentrator de oxigen pentru o lună, două luni şi chiar mai mult, dar alții, care au saturația de oxigen la risc, au nevoie în continuare de supraveghere medicală de specialitate. În plus, mulți dintre ei rămân cu sechele cardiace sau neurologice importante și au, de asemenea, nevoie de suoraveghere și monitorizare calificată”, iar din această cauză, pacienții cu patologie non-Covid și pacienții cu tuberculoză, care reprezintă categorii extrem de vulnerabile în cazul contractării infecției cu SARS-CoV-2, nu mai aveau loc în spital.

 

Discuțiile cu conducerea spitalului CFR au fost reluate în urmă cu câteva săptămâni dar, deși „am detașat oameni, am făcut eforturi logistice cu tehnicienii de la Spitalul Județean Buzău ca să îmbunătățim infrastructura de oxigen, nu am transferat niciun pacient până acum, pentru că nu am ajuns la o înțelegere și nici nu știu dacă vom ajunge”, declara săptămâna trecută, prefectul Silviu Iordache.

S-a creat o linie de gardă, au fost amenajate 25 de paturi, însă conducerea spitalului CFR a acceptat să primească doar pacienți cu o stare de sănătate bună, care să nu fie imobilizați la pat și să aibă o saturație de oxigen de peste 95 %. Ori, așa cum a subliniat conducerea Spitalului Județean, acești pacienți puteau fi externați, își puteau continua recuperarea sub supravegherea medicului de familie și ținând în continuare legătura cu medicii spitalului care i-au tratat până în această etapă. DE oxigen și supraveghere de specialitate au nevoie însă pacienții cu o stare mai puțin bună, după ce au trecut prin boală.

 

În urmă cu două săptămâni, potrivit reprezentanților SJU Buzău, situația ajunsese la disperare, pentru că „presiunea pe secțiile Spitalului Județean de Urgență erau foarte mari, aveam atât pacienți COVID cât și post COVID, precum și pacienți non COVID, nu mai știam unde și cum să-i împărțim, unde să separăm pacienții COVID și suspecți de infecție cu SARS-CoV-2 de cei non COVID, astfel încât să-i protejăm pe toți, pacienți și cadre medicale. Trebuia găsită o soluție, de aceea transferul celor care au nevoie de recuperare post-COVID în Spitalul CFR era gura de oxigen de care aveam nevoie”, a explicat purtătorul de cuvânt al SJU Buzău.

Discuțiile și negocierile cu conducerea de la Galați a Spitalului CFR au continuat și, într-un final s-a ajuns la un acord. Astfel, în această după-amiază au putut fi transferați primii pacienți, urmând ca în zilele următoare, în funcție de nevoi și de posibilități, să poată fi transferați și alți pacienți care au nevoie de recuperare post-COVID și nu sunt în stare foarte gravă, dar nici nu pot fi externați.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*