Victor Costache a plecat în Franța ministru „plin” și s-a întors interimar

7 februarie 2020 | 0 comentarii |

Abia revenit în țară, acesta a avut aseară o întâlnire cu ambasadorul Marii Britanii la București.

 

Ministrul Sănătății, Victor Costache, s-a aflat în perioada 4-6 februarie într-o vizită în Franța unde, așa cum Sanatateabuzoiana.ro a relatat, a avut o serie de întâlniri cu omologul său francez, cu reprezentanții Spitalului Universitar Foch, cu care a încheiat un acord în domeniul transplantului pulmonar, și cu medicii români care profesează în Franța.

Cu ocazia acestei vizite, ministrul a fost numit și membru al Academiei Naționale de Chirurgie din Franța, în cadrul unei conferințe pe tema tehnicilor minim invazive în chirurgia cardiovasculară.

Întâlnirea cu medicii români care profesează în Franța a avut loc în prezența ambasadorului României la Paris, Luca Niculescu, iar cu această ocazie, Victor Costache le-a explicat acestora care sunt reformele și măsurile luate în ultima vreme în sistemul medical din România, punând accent pe cele luate în perioada mandatului său.

 

La rândul lor, medicii români s-au declarat încântați în urma discuțiilor purtate cu ministrul, cât și de faptul că acesta a devenit membru al Academiei Naționale de Chirurgie din Franța. În cadrul discuțiilor s-a stabilit și organizarea, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, a unui congres al medicilor români care profesează în Franța.

Cu acest prile, dr. Constantin Turchină, președintele de onoare al Asociație medicilor de origine română de pe Coasta de Azur, a spus că „a fost o plăcere să ne întâlnim cu ministrul Victor Costache, proaspătul membru al Academiei Naționale de Chirurgie din Franța. Această distincție onorează atât școala românească de medicină, dar și încununează munca chirurgului Costache. Am fost cu toții de acord că demersul ministrului, ca administrator al sistemului medical românesc, este unul progresist, iar viziunea sa se apropie de standardul francez cu care se operează în sănătate. Această întâlnire a fost și un catalizator al comunității medicilor de origine română din Franța”, exprimându-și convingerea că, în cadrul congresului, se vor pune și bazele „unei asociații unitare a tuturor medicilor de origine română din Franța”.

În acest timp, în țară de petreceau schimbări importante, care l-au afectat direct și pe ministrul Sănătății, ca de altfel pe toți miniștrii cabinetului Orban, în frunte cu premierul. Este vorba de moțiunea de cenzură în urma căreia guvernul a fost demis, Victor Costache astfel devenind ministru interimar, până la desemnarea unui înlocuitor.

 

În cursul zilei de ieri, abia întors în țară, Victor Costache a avut o întrevedere cu Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la București, fiind preocupat de situația medicilor români care profesează în Anglia, țară care a părăsit recent Uniunea Europeană, în urma Brexit-ului.

Temele de discuție s-au concentrat pe noile modificări legislative din sistemul de sănătate din România, precum și pe dezvoltarea medicinei primare și modificările contribuției trimestriale pentru furnizorii de medicamente.

Cu această ocazie, ambasadorul britanic s-a declarat un susținător al reformelor sin sistemul medical românesc, iar la finalul discuțiilor a fost stabilit un calendar al unor viitoare întâlniri.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*