Dr. Alina Iordache: Prevenția nu înseamnă administrarea de medicamente la orice strănut!

12 septembrie 2022 | 0 comentarii |

În cadrul unei întâlniri cu părinții, medicii Alina Iordache, Cosmin Ursăchescu și Lucia Vasile, alături de psihologul Ana Maria Vlade au subliniat că pentru a menține copiii sănătoși e nevoie în primul rând de igienă, alimentație sănătoasă, sport și vaccinare.

 

Trei medici și un psiholog din Buzău au oferit, în weekend, informații prețioase părinților care doresc să știe cum să-și protejeze mai bine copiii de bolile sezoniere, de infecții și de alte riscuri de sănătate, printr-o discuție liberă și interactivă care a avut loc în cadrul unui eveniment organizat în colaborare cu Fundația Comunitară Buzău.

Medicii Alina Iordache (Clinica de pediatrie IVY Kids), Cosmin Ursăchescu (Clinica Angi San) și Lucia Vasile (Stomamed Estet), cărora li s-a alăturat psihologul Ana Maria Vlade (Fundația Crucea Alb Galbenă) au stat la dispoziția părinților prezenți la Centrul Cultural Margiloman, timp de câteva ore, oferindu-le sfaturi din domeniile Pediatrie, ORL și Stomatologie, dar și despre impactul gadgeturilor asupra celor mici.

Atât părinții cât și reprezentanții Fundației Comunitare Buzău au apreciat evenimentul ca fiind unul inedit, în care cei patru „profesioniști s-au implicat și au reușit” să răspundă multor întrebări și să spulbere multe mituri privind sănătatea celor mici, prin sfaturi despre „Prevenție și Educație pentru Sănătate”.

La final, părinții au fost invitați să facă un test psihologic pentru a înțelege influența gadgeturilor asupra copiilor.

 

Prevenția, cel mai bun tratament

 

Plecând de la ideea unanim acceptată că prevenția și profilaxia sunt mai mai ușor de gestionat și de suportat decât tratamentele care devin necesare în cazul unor afecțiuni cronice, accentul a fost pus pe prevenirea unor afecțiuni ale copiilor care intră în colectivități, prin măsuri simple și la îndemână, eficiente în prevenirea bolilor, cea mai ieftină și la îndemână armă care îi poate feri de bolile cronice. „Cu cât suntem mai atenți cu sănătatea noastră, mai ales în copilărie, cu atât avem șanse mai mari să ducem o viață mai lungă și mai sănătoasă la maturitate și să avem o bătrânețe frumoasă”, este concluzia la care s-a ajuns în Campania de Prevenție și Educație pentru Sănătate derulată de Fundația Comunitară Buzău împreună cu cei trei medici și psihologul care li s-a alăturat.

Câteva din măsurile recomandate de medici pentru a preveni anumite afecțiuni în rândul copiilor au vizat igiena, asigurarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, integrarea sportului în viața copiilor, respectarea schemei din Programul Național de Vaccinare a copiilor și evitarea suprastimulării imunității cu tot felul de suplimente alimentare. Cei trei medici au vorbit și despre efectul antibioticelor administrate cu prea multă ușurință, despre cum poate fi evitată o otită purulentă, despre regula lui 2 în cazul periajului dentar la copii, despre regula 3-6-9-12 în privința impactului ecranelor asupra vederii și a dezvoltării creierului la copii.

 

Răcelile sunt normale la vârste mici 

 

Dr Alina Iodache

Și pentru că vorbind despre copii, medicul pediatru este primul la care se gândește orice părinte, iată câteva dintre recomandările dr. Alina Iordache, medic primar pediatru, care a pus accent pe imunizarea naturală a copiilor. „Dăm sau nu dăm copiilor suplimente alimentare în acestă perioadă?” – este întrebarea cu care medicul pediatru spune că se confruntă cel mai des în această perioadă.

Cu toții ne dorim copiii sănătoși și ne doare când îi vedem bolnavi dar, la vârstă mică, racelile, virozele sunt normale. Contactul cu virusurile, bacteriile și toate microorganismele din mediu sunt cele care ajută la construirea sistemului imunitar al copilului nostru”, a explicat medicul, oferind în continuare, răspuns la această întrebare, pe mai multe paliere.

Dr. Iordache a explicat că nu este normal ca un copil să jungă să facă forme grave de boală, dar a atras atenția că „răcelile usoare, cu nas care curge câteva zile, cu durere ușoară de gât, tuse și febră câteva zile sunt frecvente și, ne place sau nu ne place, fac parte din dezvoltare”.

 

NU administrați antibiotice la cel mai mic semn de răceală!

 

Toate statisticile indică românii ca unii dintre cei mai mari consumatori de antibiotice și de medicamente, în general, după „ureche”, după sfaturile găsite pe internet, pe rețelele de socializare sau ca urmare a impactului reclamelor agresive de la televizor. În pandemie, în România aproape că s-a triplat consumul unor antibiotice. S-a dovedit a fi un tratament inutil pentru Covid,  dar s-a confirmat că abuzul de antibiotice, în schimb, întărește rezistența microbilor periculoşi. Experţi din mai multe ţări, care de un deceniu luptă împotriva rezistenţei bacteriilor la terapii, au tras un nou semnal de alarmă privind consumul responsabil de antibiotice, România fiind „în top” la acest capitol. 70% dintre părinţi recunosc că au dat tratament copiilor după ureche și mulți dintre ei cred că antibioticul îi scapă de febră pe cei mici.

Dr. Alina Iordache atrage însă atenția că, dimpotrivă, antibioticele pot face uneori mai mult rău decât bine.  NU le administrați antibiotic la cel mai mic semn de răceala, pentru că antibioticul slăbește imunitatea, iar dacă vor primi tot timpul sau de mici antibiotic, vor fi cu siguranță mai predispuși să se îmbolnavescă, pentru că vom modifica sistemul de apărare al organismului. NU vă recomand să exagerați cu suplimentele pentru imunitate, nu este un lucru chiar bun să suparastimulăm imunitatea la vârstă mică, pentru că nu știm ce se va întâmpla în perioada de adult. Există riscul ca oferind tot timpul imunostimulante să declanșăm boli alergice sau boli autoimune, așa că nu exagerați cu suplimentele”, este sfatul medicului pediatru pentru părinți.

 

 

Alimentația poate oferi cea mai bună protecție

 

Parinti

Medicul Alina Iordache amintește părinților că alimentația diversificată îi oferă copilului una dintre cele mai bune protecții. „Vitaminele se absorb mai bine din alimente decât din suplimente, așa că încercați să oferiți o alimentație sănătoasă, cu fructe și legume (preferabil crude), lactate, carne, ou. Făinoasele le plac în mod deosebit copiilor, dar nu trebuie să le oferim doar fainoase. Bineînțeles că vor primi și făinoase, pot primi și un dulce, dar nu exagerați. Copilul nu trebuie să fie gras ca să fie sănătos (din contră, de cele mai multe ori copiii grași nu sunt sănătoși). Eu, personal, prefer copiii slabi, copiii care frunzăresc mâcarea, care mănâncă câte puțin din fiecare grupă de alimente, care alergă toată ziua și care nu au răbdare să stea la masă să mănânce două feluri de mâncare. Nu este nevoie să mâncăm două feluri de mâncare la masă! Oferind o alimentație diversificată putem crea un sistem imunitar competent, iar un copil fără carențe alimentare va fi mai rezistent în fața bolilor”, atrage atenția medicul pediatru buzoian.

În același timp, mediul pediatru sfătuiește părinții să profite cu încredere de Programul Național de Vaccinare care este asigurat gratuit și să respecte schema de vaccinare a copiilor, pentru că este esențială în prevenirea unor boli grave și chiar în salvarea vieților acestora.

 

Vitaminele esențiale

 

Dr Alina Iodache

Părinții au întrebat cum pot fi administrate suplimentele de vitamine în perioada copilăriei. Medicul consideră că acestea pot fi administrate, pe lângă o alimentație sănătoasă și diversificată, dar numai dacă medicul de familie sau pediatrul recomandă acest lucru.

Vitamina D: „Eu recomand administrarea zilnică a vitaminei D sugarilor și copiilor cu vârsta până la 2 ani, iar celor mai mari de 2 ani le recomand administrarea de vitamina D în lunile cu «R» ( din septembrie până în aprilie). Însă, la fiecare evaluare cu analize, vă recomand și dozarea vitaminei D”.

Vitamina C: „Este benefică în perioadele reci, poate ajuta unele organisme să lupte cu virozele, dar nu este necesară suplimentarea dacă avem un copil cu o alimentație din care nu lipsesc fructele și legumele. O alimentație sănătoasă, diversificată, va acoperi necesarul de vitamina C al organismului. Poate fi utilă în perioadele de boală, poate fi administrată și pentru a pregăti organismul pentru vremea rece, dar nu exagerați, nu este nevoie să administrăm continuu, toată iarna”.

Multivitaminele: „Nu este recomandat să le administrați fără indicația unui medic care să evalueze necesarul de vitamine al copilului dumneavoastră. Se pot crea excese de vitamine în organism și intoxicații medicamentoase. NU se asociază complexele de multivitamine cu alte tipuri de vitamine, nu vă recomand să dati cure lungi de multivitamine, faceti pauze în administrarea lor și suplimentati aportul de apă atunci când le folosiți. Ideal ar fi să cereti sfatul unui medic și să îi spuneți când a mai luat copilul multivitamine sau ce vitamine a mai luat în ultimul an”.

 

Mineralele 

 

Parinti

Calciul: „Nu administrați calciu fără să vedem rezultatele analizelor! Dacă suplimentăm acolo unde nu este nevoie, riscăm să producem calculi (renali, biliari). Nu se vor forma în perioada de copil mic, cel mai probabil se vor vedea la vârsta adultă”.

Fierul: „Carența de fier este frecventă și poate influența, pe lângă starea generală a organismului, performațele școlare și imunitatea. Fierul se suplimentează acolo unde este nevoie, după ce vedem rezultatele analizelor de sânge, în care vom verifica și depozitele de fier. Singura administrare profilactică a fierului se poate face la sugarul mic, sub indicația medicilor”.

Uleiul de pește: „Este foarte bun pentru dezvoltarea sistemului nervos, reglează și grăsimile organismului, vă recomand să le dati copiilor din când în când. Există pe piață diferite forme (ulei, jeleuri, capsule), îl puteți folosi în funcție de preferința copilului dumneavoastră. Are în compoziția lui și vitamina D, nu este însă tot timpul suficient pentru a acoperi și necesarul de vitamina D”.

 

Mișcarea și aerul curat, cei mai buni doctori

 

Știm cu toții că aerul curat și mișcarea înseamnă sănătate, dar nu întotdeauna profităm de acești „doctori” care ne întăresc imunitatea, ne feresc de boli și ne mențin în formă, iar dacă apar unele accidente, ajută organismul să se refacă mult mai repede. Din păcate, în ultimul timp, din ce în ce mai mulți oameni, inclusiv copii, sunt sedentari, fie din cauza gadgeturilor care-i țin ore întregi pe scaun sau în fotoliu, iar asta a dus la o creștere alarmantă a supraponderalității și obezității, care pot avea efecte drastice asupra sănătății generale și pot duce la complicații dintre cele mai grave: diabet, boli cardiovasculare etc.

Copiii trebuie să stea mult în aer liber, să facă mișcare, indiferent de temperatura de afară. Pot să alerge și să meargă cu bicicleta sau cu trotineta și la -5ºC. Nu îi învățați cocoloșiți, nu le puneți fularul la gură la cea mai mică briză, nu e nevoie de căciulă în septembrie”, completează dr. Iordache, subliniind că „pe cât de rezistenți îi învățăm, pe atât de rezistenți vor deveni ca oameni. Este normal să fie fereatra deschisă în sălile de clasă, trebuie aerisite sălile în care sunt mulți oameni (chiar și copii mici). Aerul curat nu face rău! Este normal să alerge în curtea școlii în decembrie, la ora de sport (sportivii devin rezistenți tocmai pentru că își călesc organismul)”, concluzionează medicul Alina Iordache.

 

* Despre celelalte sfaturi oferite părinților în cadrul Campaniei de Prevenție și Educație pentru Sănătate vă vom informa în câteva articole viitoare.

* Sursă foto: Fundația Comunitară Buzău – Bulibașa Sorin Constantin / Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*