Medicii de familie anunță un acces mai facil la analize, de luna viitoare

Aceștia spun că de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare noul Contract-cadru, vor exista și o serie de beneficii pentru pacienți.

 

Până acum, mulți dintre pacienții care au dorit să își facă analizele gratuite la care aveau dreptul în calitate de asigurați, nu au putut beneficia de acest serviciu, deoarece plafoanele alocate laboratoarelor de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) erau deja epuizate. Astfel, pacienții aveau de ales între a-și plăti din buzunar analizele „gratuite” sau a aștepta următoarea alocare de fonduri, în speranță că atunci vor fi mai norocoși. Pentru a avea un astfel de „noroc”, era bine să se adreseze laboratoarelor la început de an, când existau șanse mai mari ca fondurile alocate de CNAS să nu fie deja epuizate.

Președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, dr. Gindrovel Dumitra, a anunțat că astfel de situații vor dispărea odată cu intrarea în vigoare a noului Contract-cadru, care va permite un acces mai facil al pacienților la analize medicale. Asta ar urma să se întâmple începând cu data de 1 iulie, când noul Contract-cadru pentru servicii medicale încheiat cu CNAS va intra în vigoare și va asigura un „acces mai bun la serviciile medicale de prevenție, precum și la serviciile medicale necesare pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor”.

 

Dr. Gindrovel Dumitra

Dr. Gindrovel Dumitra a precizat că documentul va aduce mai multe schimbări în bine pentru pacienți, facilitarea accesului la analize fiind una dintre ele.

Sunt mai multe schimbări, pentru că, începând cu data de 1 iulie, va intra în vigoare noul contract-cadru, care va viza și aspecte în ceea ce privește prevenția. Indiferent de grupa de vârstă, românii vor putea beneficia de anumite analize profilactice. Mai precis, consultații la medicul de familie în care vor fi identificați factorii de risc și vor fi determinate măsurile de prevenție, în urma diverselor investigații de laborator. Cele mai importante investigații au în vedere bolile cronice, precum astmul bronșic, hipertensiunea, brohnopneumopatia ori diabetul zaharat. Mai exact, laboratoarele aveau prin contract o obligație ca 10 la sută din fondurile care erau destinate de către Casa Asigurărilor de Sănătate să fie asigurate din venitul propriu pentru prevenție. Ei bine, acest termen a făcut ca această reglementare să nu poată fi aplicabilă, iar pacienții care aveau nevoie de aceste examene profilactice să nu poată să beneficieze de ele”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra.

 

Acesta a mai adăugat că, datorită acestor schimbări, situațiile în care pacienții vor fi refuzați de laboratoarele de analize medicale pe motiv că nu mai există plafon vor deveni foarte rare.

Dr. Gindrovel Dumitra a vorbit și despre fondurile care vor fi alocate medicilor de familie prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Din cele 2,45 de miliarde de lei care vor fi alocate sectorului sanitar, o parte vor fi alocați pentru dotarea și renovarea a 3.000 de cabinete ale medicilor de familie, având prioritate cel din mediul rural.

În PNRR sunt prevăzute 3.000 de cabinete cu prioritate pentru mediul rural, incluse în proiect pentru dotări în ceea ce privește aparatura, dar și activități de reabilitare a clădirilor. Nu este prevăzută construcția de noi cabinete, dar românii care locuiesc la sat ar putea să nu mai fie nevoiți să facă naveta până oraș pentru investigații amănunțite. Am observat că tot în PNRR este specificat că putem achiziționa un microanalyzer pentru laborator, dar și un EKG sau un ecograf necesare pentru a completa serviciile medicinei de familie”, a mai precizat medicul de familie.

 


Adaugati un comentariu


 

*