Medicul chirurg buzoian Marius Anastasiu, prezent cu trei lucrări științifice la CNC 2023

27 mai 2023 | 2 comentarii |

La Conferința Națională de Chirurgie din acest an, care s-a desfășurat la Eforie Nord, peste 150 de lectori din țară și din străinătate au prezentat lucrări științifice pe teme de mare actualitate.

 

Medici chirurgi de renume din țară și din străinătate, dar și tineri dornici să învețe de la cei cu experiență au participat la conferințele, simpozioanele și mesele rotunde organizate în cadrul Conferința Națională de Chirurgie (CNC) 2023, structurată pe două mari teme principale: „Chirurgia modernă – impactul noilor tehnologii” și „Pregătirea rezidenților de chirurgie”, la care au fost prezenți peste 1000 de participanți.

Chirurgi de top din România și din străinătate au prezentat, la malul Mării Negre, în perioada 24-27 mai, ultimele noutăți din domeniul diferitelor specialități chirurgicale, studii de caz, rolul și abordările terapeutice revoluționare care se pot realiza cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație, dar și rolul chirurgiei clasice care rămâne, în anumite cazuri, indispensabilă. De asemenea, au fost organizate cursuri practice în cadrul cărora participanții au avut posibilitatea de a învăța tehnici noi în abordarea terapeutică.

 

Traian Patrascu

A avut astfel loc un veritabil schimb de informații între experți, dar și un transfer de experiență către generația tânără, care a avut oportunitatea de a afla de la cei ale căror nume au marcat chirurgia românească și internațională, secretele unei profesii deloc ușoare, dar care oferă satisfacții pe măsură.

Suntem martorii unor mari progrese în chirurgie, generate de tehnologia modernă care a dus la apariția unor noi tehnici, dar a și îmbunătățit multe proceduri clasice. În acest context, chirurgia minim invazivă, laparoscopică și robotică, care se impun din ce în ce mai mult, sunt exemplificarea cea mai potrivită. A doua temă mi se pare foarte importantă pentru că pregătirea rezidenților trebuie să țină pasul cu chirurgia prezentului și a tendințelor dezvoltării ei”, a afirmat prof. dr. Traian Pătrascu, președintele Societății Române de Chirurgie și președintele Comitetului Științific al Conferinței Naționale de Chirurgie (CNC) 2023, în deschiderea evenimentului, odată cu mesajul de bun venit adresat participanților.

 

Medicul chirurg buzoian Marius Anastasiu, care a fost și moderator în cadrul sesiunii Societății Române de Chirurgie de Urgență și Traumatologie (SRCUT), a prezentat trei lucrări care s-au bucurat de apreciere și au generat ample discuții la final, ca urmare a interesului manifestat de participanți.

În cadrul temei „Managementul chirurgical al defectelor parieto-abdominale în regim de urgență”, Dr. Marius Anastasiu a fost prezent cu lucrarea „Hernia ombilicală la pacientul cirotic” (foto 1*), prezentată într-o formă preliminară la Congresul Societății Franceze de Chirurgie (AFC Paris 2019).

Lucrarea reprezintă în fapt rezultatul colaborării și finalizării unui studiu multicentric retrospectiv realizat cu o echipă chirurgicală din Franța – Prof. David Moszkowicz de la Université de Medecine Paris Nord și Prof. Marc-Antoine Allard de la Centre Hepato-Biliaire Villejuif Hopitaux de Paris”, a explicat medicul buzoian, pentru SănătateaBuzoiană.ro.

 

Studiul a fost publicat inițial în ediția în limba engleză a JurnaluluiChirurgia” din 2020 (Foto 2*), actuala prezentare din CNC 2023 standardizând indicația și strategia tratamentului chirurgical în corelație directă cu stadiul evolutiv al patologiei cirotice.

Pe un eșantion reprezentativ de pacienți operați în Spitalul Județean de Urgență Buzău, analiza statistică multivariată a parametrilor clinico-biologici a evidențiat că stadiul evolutiv avansat (CHILD-PUGH) și abordul chirurgical în urgență se constituie în factori predictivi importanți ai morbimortalității post-operatorii la acești pacienți unde prevalența herniei ombilicale este de 6 ori mai mare față de populația generală”.

Dincolo de aprecierea profesională a lucrării, concluziile sintetizate după discuțiile care au avut loc după prezentare au fost că finalizarea acestui studiu deschide o nouă oportunitate de colaborare academică cu Asociația Franceză de Chirurgie și College Français de Chirurgie Viscerale.

 

A doua lucrare prezentată de Dr. Anastasiu în cadrul CNC 2023 – „Complicație rară după osificarea heterotopă a unei cicatrici post-operatorii abdominale” (Foto 3*) este un caz clinic prezentat în urgență în stare se șoc hemoragic la UPU Buzău, cu o patologie rar citată în literatura medicală internațională (Pub-Med care este Biblioteca Congresului American recenzează doar 16 cazuri publicate în revistele de specialitate).

Cazul, finalizat cu succes la SJU Buzău, a fost publicat în prestigioasa revistă de chirurgieAnnali Italiani di Chirurgia”. Studiul actual completează datele publicate cu un Review privind etiopatogenia, caracteristicile clinico-evolutive și posibilitățile terapeutice actuale.

Lucrarea s-a bucurat de comentarii elogioase la adresa tratamentului aplicat, plecând de la ineditul și raritatea patologiei la un pacient cu multiple comorbidități.

 

Dr Marius Anastasiu

Lucrarea „Colecistectomia subtotală – Abandon tehnic sau prudență responsabila?” (Foto 4*) prezentată de Dr. Marius Anastasiu, în cadrul unei mese rotunde cu tema „Provocări și soluții în terapia actuală a colecistitei acute”, s-a conturat în punctul forte al reuniunii, provocând auditoriul la un dialog pe o temă de excelență profesională.

Impactul a fost amplificat și de faptul că lucrarea propune o schimbare radicală a paradigmei de formare chirurgicală, abandonând dictonul «magister dixit» și practicarea unei chirurgii anatomice în favoarea unei strategii factuale (Evidence-Based Medecine) în care elementul esențial al ecuației decizionale îl reprezintă siguranța vieții pacientului”, a explicat pentru SănătateaBuzoiană.ro, dr. Marius Anastasiu.

Încă din 2007, medicul buzoian publica în JurnalulChirurgia un articol intitulat „Evidence Based Medecine – Provocare conceptuală sau viitorul cotidian al practicii medicale?” (Foto 5*) anticipând acest nou concept de abordare a strategiei operatorii.

Agenția de rating a celei mai mari baze de date medicale, „Pub-Med”, care repertoriază impactul tuturor lucrărilor internaționale publicate, încadrează lucrarea chirugului Marius Anastasiu în primele 10 lucrări de referință internațională pe acest subiect (Foto 6*).

 

Dezbaterile care au avut loc pe tema „Pregătirea rezidenților de chirurgie”, în cadrul unei mese rotunde cu tema „Formarea rezidenților în Chirurgie – realități și deziderate”, medicii cu experiență le-au împărtășit viitorilor chirurgi din experiența profesională personală, iar împreună au încercat să identifice căi de implementare a progreselor medicinei actuale, în unitățile medicale românești.

Cu această ocazie, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, și-a exprimat îngrijorarea față de interesul din ce în ce mai scăzut al tinerilor absolvenți de medicină față de specialitățile hirurgicale, subliniind că „la concursul de intrare în rezidențiat au rămas 90 de locuri neocupate în specialitatea Chirurgie. Dacă până acum câțiva ani, specialitățile chirurgicale erau primele opțiuni la intrarea în rezidențiat, acum sunt din ce în ce mai puțin solicitate, tinerii medici orientându-se către specialități în care, după absolvire, își pot deschide rapid cabinete particulare, ceea ce explică și criza majoră de medici în anumite specialități”.

 

La sesiunile organizate de Societatea Română de Chirurgie de Urgență au prezentat lucrări și invitați străini, precum Prof. Thierry Bege, din partea Societății Franceze de Chirurgie (AFC), Prof. Hayato Kurihara (Italia) fost președinte al Societății Europene de Chirurgie de Urgență (ESTES) și actual vicepreședinte al Societății Italiene de Chirurgie de Urgență (SICUT), Prof. Jonathan Tilsed (Marea Britanie), fost președinte ESTES, ale căror lucrări au fost primite cu mul interes, sălile fiind arhipline.

Una dintre sesiunile Conferinței a fost dedicată studenților mediciniști și asistenților medicali, iar cu acest prilej au fost prezentate noutăți terapeutice și studii de caz în diferite specialități chirurgicale.

În cadrul evenimentului, ca în fiecare an, au avut loc și ședințele Adunării Generale ale SNC și SRCUT, în cadrul cărora s-au prezentat bilanțurile activităților celor două societăți profesionale și s-au ales noile organe de conducere.

Evenimentul a fost creditat cu puncte EMC și OAMGMAMR.

 

FOTO*:

 

 



Comentarii (2)

  1. Bibi Ganga spune:

    Felicitări, dl doctor Marius Anastasiu! Datorita dvs. sunt bine, vă mulțumesc din suflet!

  2. Mirela Grigore spune:

    Felicitări, dl.doctor!
    Sunteti un medic specialist extraordinar.
    Datorita dv.tatal meu este bine in ziua de astazi.
    Multe mulțumiri si urări de sănătate.

Adaugati un comentariu


 

*