Medicul endocrinolog Roxana Dumitriu-Stan explică de ce și când trebuie să ne îngrijoreze nodulii tiroidieni

27 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Peste 15 la sută dintre români pot avea noduli tiroidieni, iar depistarea precoce, evaluarea și urmărirea acestora sunt esențiale în prevenirea unor complicații cu risc crescut pentru sănătate.

 

Nodulii tiroidieni sunt formațiuni care apar la nivelul glandei tiroide și apar foarte frecvent, dar în mare parte vorbim despre noduli tiroidieni benigni. Odată cu înaintarea în vârstă, însă, crește prevalența acestora. Se estimează că aproximativ 15% din populația României poate avea noduli tiroidieni, care pot fi depistați fie la palpare, fie ecografic. Medicul endocrinolog este specialistul care are competența necesară pentru a depista, stadializa și trata un nodul tiroidian și, la nevoie, pentru a îndrepta pacientul către o intervenție chirurgicală.

As. univ. dr. Roxana Dumitriu-Stan, medic specialist endocrinologie cu competență în ecografia endocrină, care își desfășoară activitatea în București, vine oferă consultații de specialitate și în cadrul clinicii Laurus Medical Buzău.

Cititorii SănătateaBuzoiană.ro vor afla, cu ajutorul medicului endocrinolog, ce sunt nodulii tiroidieni, când și de ce este nevoie să ne adresăm specialistului, care sunt principalele simptome la care trebuie să fim atenți, cum se pot trata și care sunt riscurile generate de nodulii tiroidieni dacă nu sunt diagnosticați și tratați la timp și eficient.

 

Medicul endocrinolog a explicat că depistarea precoce, evaluarea și urmărirea nodulilor tiroidieni sunt esențiale în prevenirea unor complicații cu risc crescut pentru sănătate. „Majoritatea nodulilor sunt asimptomatici și sunt insesizabili. Sunt descoperiți adesea la un examen de rutină sau la investigații precum tomografia computerizată sau ecografiile efectuate din alte motive. Dacă nodulul tiroidian este mare, poate determina fenomene de compresie.Utilizarea ecografiei pe scară largă în ultima perioadă a determinat creșterea prevalenței nodulilor tiroidieni. Importanța evaluării acestora este legată de excluderea cancerului tiroidian”, afirmă medicul endocrinolog.

Cei mai mulți noduli tiroidieni sunt benigni, iar într-o proporție mai mică sunt maligni.Nodulii pot apărea pe fondul unei boli tiroidiene autoimune (cum este tiroidita cronică autoimună) sau datorită deficitului de iod care poate duce la creștearea în dimensiuni  a glandei tiroide (gușa difuză) și ulterior la apariția nodulilor. Simptomele apar, în general tardiv, creșterea fiind în general, lentă, însă durerea cervicală anterioară și creșterea rapidă a unui nodul pot indica o hemoragie intranodulară. Nodulii mari pot determina însă fenomene compresive, de aceea este indicat examenul endocrinologic”, menționează dr. Roxana Dumitriu.

 

Nodulii pot fi nefuncționali (funcția tiroidiană este normală) sau funcționali (prezintă hiperfuncție tiroidiană).

Dr. Roxana Dumitriu-Stan atrage atenția că „nodulii de dimensiuni mici sunt asimptomatici, dar cei mai mari de peste 1 cm pot afecta structurile vasculare și nervoase din apropiere și cauzează răgușeală, dificultate la înghițire, tuse persistentă, disfagie, dispnee (respirație dificlă). Dacă simptomele persistă și după un tratament ORL, este necesar și un consult endocrinologic”, explică medicul.

„Există anumiți factori de risc care cresc supiciunea de nodul malign, de cancer tiroidian, printre care și vârsta sub 20 de ani, sau peste 70 de ani, sexul masculin, radioterapia capului sau gâtului în copilărie sau adolescență, creșterea rapidă și recentă a unui nodul, disfonia și disfagia recent instalate”.

Abordarea terapeutică a nodulilor tiroidieni poate varia de la un caz la altul, iar dacă sunt asimptomatici, benigni și nu cauzează niciun fel de disconfort respirator sau la deglutiție, sunt ținuți sub observație, pentru că își pot modifica structura și pot deveni maligni, caz în care este necesară intervenția terapeutică.

 

După o anamneză (istoric medical), medicul va palpa tiroida, pentru a identifica existența și proprietățile nodulilor (localizare, formă, consistență).

Dacă nodulul apasă pe esofag, apare disfagia, adică pacientul are dificultate la înghițirea alimentelor solide sau a lichidelor. În cazul în care comprimă nervul laringeu recurent apare disfonia (răgușeala). În existenței unui nodul tiroidian sau a unei guși polinodulare se vor efectua obligatoriu dozări hormonale – TSH (hormonul de stimulare tiroidiană), FT4 (tiroxina liberă), ATPO și ATG (anticorpi anti-tireoperoxidază și anti-tiroglobulină, utili în identificarea tiroiditei cronice  autoimune) și nu în ultimul rând dozarea calcitoninei, marker pentru carcinomul medular tiroidian. Este esențială evaluarea ecografică tiroidiană, prin care se realizează stadializarea – se evaluează structura și dimensiunea nodulilor tiroidieni. Dacă în urma evaluării ecografice apar suspiciuni sau pentru a căpăta informații în plus despre nodul, se efectuează o puncție tiroidiană cu ac fin, o investigație minim invazivă prin care se recoltează celule din nodulul suspect care vor fi analizate la microscop. Puncția tiroidiană cu ac fin ghidată ecografic este standardul de aur în evaluarea citologică a nodulilor cu criterii ecografice de suspiciune”, explică dr. Roxana Dumitriu-Stan.

 

Medicul endocrinolog menționează că, în ultima perioadă, cu ajutorul tehnicilor ecografice pot fi depistați nodulii tiroidieni în fază incipientă, când au dimensiuni de 1-2 mm și când nu există nicio suspiciune vizibilă.

 „Gușa polinodulară apare în urma dezvoltării nodulilor tiroidieni și este des întâlnită în rândul populației adulte și în special în rândul femeilor. Este posibil, nu se cunoaște exact mecanismul, ca populația feminină să prezinte un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune de-a lungul vieții și un posibil rol să îl aibă și estrogenii poate, dar eu cred totuși că avem statistic mai multe cazuri depistate la femei datorită faptului că acestea sunt mai conștiincioase și se prezintă mai des la medic, pentru evaluarea periodică a stării de sănătate. Este bine de știut că aspectele ecografice sunt mult mai importante decât dimensiunea nodulilor identificați ecografic pentru că există anumite riscuri și în cazul celor mai mici, care pot avea caractere de malignitate. În cadrul clinicilor Laurus există aparatură performantă pentru astfel de investigații, iar ecografia tiroidiană efectuată e un medic endocrinolog cu experiență oferă date complete în 99 % din cazuri ”, precizează dr. Roxana Dumitriu-Stan.

 

Se cunosc mai multe forme de cancer tiroidian, cu evoluție și frecvență diferite.Dintre acestea, cel mai comun cancer tiroidian diferențiat este carcinomul tiroidian papilar, care afectează preponderent femeile, este un cancer diferențiat, cu evoluție lentă. Cancerul tiroidian folicular se întâlnește frecvent la persoanele de vârstă mijlocie, este caracterizat printr-o agresivitate mai mare decât carcinomul papilar și diseminează preponderent hematogen. Aceste forme de cancer sunt TSH dependente, captează iodul radioactiv și au evoluție lentă. Carcinomul tiroidian medular are un prognostic mai puțin favorabil, în majoritatea cazurilor apare sporadic sau poate fi parte a unor sindroame genetice complexe care se datorează unor mutații. Originea lui este în celulele C parafoliculare care secretă calcitonina, de aceea aceasta reprezintă marker de diagnostic și de urmărire”, arată dr. Roxana Dumitriu-Stan.

Mult mai rar este carcinomul tiroidian anaplazic, foarte agresiv și greu de tratat (apare de obicei vârstnici), și are un prognostic nefavorabil, cu o supraviețuire scăzută.

 

Ținând cont de faptul că unele forme de cancer tiroidian pot fi agresive, identificarea lor precoce poate contribui substanțial la vindecare, cu atât mai mult cu cât cele mai multe dintre formele bolii maligne ale tiroidei sunt tratabile.

E bine de știut că există noduli complet asimptomatici, dar care, descoperiți ecografic și eventual puncționați când este indicat, la care se indică tratamentul chirurgical. Se indică tiroidectomia totală, postoperator examenul histopatologic, extrem de important, oferă diagnosticul de certitudine. Odată extirpată glanda tiroidă, se instituie tratamentul de substituție hormonală, adică se vor administra hormoni tiroidieni. Postoperator, la o lună, se face o evaluare a funcției tiroidiene și se decide dacă este necesară ajustarea dozei de tratament, astfel încât pacientul să aibă o viață normală. Ulterior, evaluarea se face de la caz la caz, în funcție de evoluția postoperatorie, valoarea markerilor urmăriți în cazul cancerelor tiroidiene papilare și foliculare și respectiv a celor în cazul carcinomului medular tiroidian. Așadar, depistate precoce, cancerele tiroidiene pot fi vindecate, tratamentele actuale având succes garantat. Tocmai de aceea, ținând cont de faptul că pot apărea atât la adulți cât și în cazul copiilor, este recomandat consultul endocrinologic de la adolescență până la senectute!”, conchide, pe un ton optimist, medicul endocrinolog.

 

* Dr. Roxana Dumitriu-Stan este medic specialist endocrinologie cu competență în ecografia endocrină și doctorand, asistent universitar pe perioadă determinată în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” – Disciplina Endocrinologie.

Își desfășoară activitatea de cercetare în cadrul Institutului Național de Endocrinologie „C. I. Parhon”, având baza clinică la Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila”.

În perioada verii a participat activ la Campania de screening „Asumă-ţi să fii sănătos!”, derulată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, în parteneriat cu Societatea Română de Endocrinologie şi Societatea Română de Dermatologie pe Litoral, unde aproape 4.400 de turiști au fost consultați gratuit.

Dr. Roxana Dumitriu-Stan oferă consultații și tratamente de specialitate și buzoienilor, la Clinica Laurus Medical, în cadrul căreia sunt abordate: Hipertiroidiile -Boala Graves-Basedow; Hipotiroidia; Tiroidita cronica autoimuna (Hashimoto); Tiroidita subacuta; Hiperparatiroidismul; Hipoparatiroidismul; Insuficienta corticosuprarenala; Hipercorticismul; Hipogonadismele; Tulburarile de ciclu menstrual; Tulburarile de menopauza; Osteoporoza; Obezitatea; Prolactinomul.

 


Adaugati un comentariu


 

*