Ministerul Sănătății anunță finalul crizei de imunoglobulină

12 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că există stocuri suficiente de medicamente, iar managerii unităților sanitare trebuie să dispuna achiziția acestora de la Unifarm.

 

După ce România a ajuns la un moment dat în situația de a activa mecanismul de protecție civilă la nivelul Uniunii Europene, pentru a asigura necesarul de imunoglobulină pentru pacienții din țară, autoritățile dau asigurări că situația de criză a fost depășită. La momentul actual există stocuri suficiente pentru a asigura necesarul pe o perioadă de trei luni, iar până la sfârșitul anului va fi achiziționat un nou lot de imunoglobulină, susține ministrul Sorina Pintea.

Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Sănătății, în stocurile existente sunt peste 49 de kilograme de imunoglobulină, aflate în depozitele Unifarm, societate care va mai achiziționa până la 31 decembrie  echivalentul a cel puțin 7.200 de flacoane de 2,5 grame de Flebogamma, Privigen și Intratect – produse din gama imunoglobulinei umane. Sorina Pintea a făcut un apel și către specialiști, recomandându-le să utilizeze imunoglobulinele cu administrare intravasculară și imunoglobulinele umane, doar conform indicațiilor terapeutice incluse în rezumatul caracteristicilor produsului. „Exceptând produsul cu denumirea comercială Pentaglobin, care nu se administrează pacienţilor cu imunodeficienţe primare, celelalte cinci imunoglobuline cu administrare intravasculară au exact aceleaşi indicaţii terapeutice, diferă doar denumirea comercială”, se mai arată în comunicatul semnat de ministrul Sănătății.

 

Sorina Pintea mai precizează că ministerul pe care îl conduce a făcut tot ce se putea pentru a depăși criza de imunoglobulină și de a asigura stocurile necesare pe piața din România, stocuri care se află în prezent în depozitele companiei de stat Unifarm. Ministrul atenționează însă că pentru ca medicamentele să ajungă la pacienți este necesar ca acestea să fie achiziționate de către unitățile sanitare, iar aceasta este misiunea managerilor, care trebuie să ia măsurile ce se impun în acest sens. Ministrul spune că există și spitale „în care responsabilii nu ştiu sau nu acordă suficient interes nevoilor pacienţilor şi aceştia suferă încă din lipsa acestui medicament”. „Fac apel către managerii de spitale să facă toate demersurile necesare pentru a asigura pacienţilor accesul permanent la tratamente. Sunt proceduri legale prin care, în cazul în care un contract de furnizare de medicamente nu poate fi onorat, acesta poate fi denunţat şi spitalul poate demara o procedură de achiziţie directă a unui produs disponibil cu aceeaşi substanţă activă, dar cu o altă denumire comercială”, a mai declarat Sorina Pintea.

 

Referindu-se la situația de la maternitatea Giulești, care ar trebui să se redeschidă mâine, conform celor mai optimiste previziuni, ministrul Sănătății a subliniat că lucrurile nu trebuie grăbite, iar reluarea internărilor se va face doar după ce analizele vor stabili că secțiile și saloanele maternității sunt sigure pentru pacienți.

Prelevarea probelor a continuat și în cursul zilei de marți, urmând să se facă prelevări și azi, timpul de analiză necesar fiind de 72 de ore. În aceste condiții termenul anunțat la începutul acestei săptămâni nu se va decala, ministrul precizând că maternitatea Giulești se va redeschide „joi sau vineri”.

Totul ține de finalizarea analizelor efectuate de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, Sorina Pintea anunțând că vor fi aplicate și sancțiuni pentru situația creată, iar amenzile nu vor fi deloc mici.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*