Peste 60 la sută dintre români nu fac diferența între medicamentele avizate și cele contrafăcute

25 februarie 2023 | 0 comentarii |

Este concluzia la care a ajuns Poliţia Română, în urma unui amplu studiu național, realizat prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, care scoate în evidență amploarea fenomenului de comercializare a medicamentelor și a suplimentelor alimentare contrafăcute.

 

În ciuda eforturilor din ultima perioadă ale Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Organizației de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR), Asociației Române a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) și Ministerului Sănătății (MS), medicamentle și suplimentele alimentare contrafăcute se vând „ca pâinea caldă” în România, în special online, majoritatea pacienților care le cumpără neștiind să facă diferența între medicamentele reale și cele contrafăcute.

Odată cu înființarea, în 2017, a Sistemului Național de Verificare a Medicamentelor (SNMV), în scopul împiedicării infiltrării medicamentelor falsificate în lanțul european de aprovizionare, fenomenul s-a mai diminuat. Chiar și așa, promovarea agresivă a unor medicamente și suplimente alimentare drept „panaceu universal” continuă să atragă cumpărătorii, în special online, deși în cele mai multe cazuri acestea nu au efectul scontat, iar uneori chiar fac rău. În perioada pandemiei s-a constatat o creștere alarmantă a consumului de medicamente și suplimente alimentare, peste 70% dntre români declarând, într-un studiu, că și-au  administrat, fără recomandarea medicului, vitamine sau alte suplimente alimentare, iar aproape 50% au luat medicamente.

 

Un studiu amplu, realizat la nivel național, de Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, care a vizat descrierea și analiza principalelor caracteristici și atitudini ale oamenilor privitoare la medicamentele și suplimentele alimentare comercializate prin intermediul internetului sau al altor surse decât cele oficiale, precum și identificarea mesajelor preventive ce pot fi distribuite potențialilor consumatori pentru evitarea victimizării, în vederea elaborării unei campanii de informare, arată că cei mai mulți români nu știu să facă diferența între medicamentele/ avizate și cele false.

S-a urmărit, de asemenea, identificarea mesajelor preventive ce pot fi distribuite potențialilor consumatori pentru evitarea victimizării, în vederea elaborării unei campanii de informare, precum și identificarea mesajelor necesare pentru a încuraja raportarea medicamentelor și a suplimentelor contrafăcute.

Conform studiului, cei care comercializează astfel de medicamente „se bazează atât pe nevoia oamenilor de a obține tratamente care sunt greu de procurat, cât și pe lipsa de resurse financiare ale acestora, promovând prețuri mai mici decât pe piața licită, transmite IGPR”, printr-un comunicat.

 

În acest context, 26,3% dintre respondenții studiului au achiziționat medicamente sau suplimente alimentare prin intermediul internetului, iar 62,3% dintre persoanele chestionate au admis că nu pot sesiza diferențele dintre medicamentele acreditate și cele contrafăcute.

De asemenea, aproape jumătate dintre respondenți nu verifică ambalajul, iar mai mult de jumătate dintre aceștia nu sunt atenți la numărul autorizației de punere pe piață și nu verifică existența produsului în Nomenclatorul medicamentelor pentru uz uman.

Potrivit IGPR, există anumite situații care favorizează cumpărarea de medicamente sau suplimente alimentare neconforme. „Unele dintre elementele care determină această conduită țin de promovarea produselor sau de existența unui preț mai mic”. Poliția Română recomandă să se cumpăre medicamente și suplimente alimentare „doar de la comercianții autorizați”, să vă informați înainte de a achiziționa astfel de produse și să reclamați autorităților responsabile orice suspiciune sau neconformitate în legătură cu produsele cumpărate sau persoanele care comercializează astfel de medicamente.

 

La fel cum, în nenumărate ocazii, au atras atenția și Colegiul Farmaciștilor din România, ANMDMR, OSMR, MS sau diferite asociații din industria farma, Poliția Română subliniază că „medicamentele și suplimentele alimentare neconforme pot avea efecte negative asupra sănătății dumneavoastră, de aceea este important să verificați elementele de siguranță ale acestora”.

„Fiți atenți la lotul, numărul seriei sau codul produsului, ambalajul și numărul autorizației de punere pe piață. Verificați dacă produsul se regăsește în Nomenclatorul medicamentelor pentru uz uman și cumpărați doar produsele a căror autenticitate este garantată. Manifestați prudență atunci când achiziționați medicamente și suplimente alimentare. Cumpărați doar de la comercianți autorizați și doar de pe site-uri securizate, autentice. Informați-vă cât mai bine, din diferite surse de încredere și consultați un medic sau un specialist înainte de a utiliza astfel de produse. Sesizați orice suspiciune în legătură cu site-ul sau produsele achiziționate și nu subestimați riscurile la care vă expuneți atunci când utilizați astfel de medicamente sau suplimente alimentare!”, recomandă IGPR.

 


Adaugati un comentariu


 

*