Mierea de albine, medicamentul dulce și parfumat

6 august 2023 | 0 comentarii |

Considerată pe bună dreptate „hrana zeilor”, mierea de albine are virtuți terapeutice străvechi care nu se dezmint nici acum. Este un aliment natural cu gust dulce şi aromat și cu multiple proprietăți terapeutice, despre care se spune că a fost prima substanţă dulce pe care omul a consumat-o.

 

Încă din antichitate, mierea de albine era considerată un întăritor al organismului, iar tracii o numeau „hrana vie”. Și în zilele noastre, mierea este folosită atât ca aliment, cât și ca medicament, cu reultate excelente în diverse terapii, datorită conținutului său bogat în vitamine, aminoacizi, oglioelemente, săruri naturale, fructoză, glucoza, lactoză, proteine, grăsimi, enzime, substanțe volatile și aromate.

Proprietăţile şi beneficiile pe care le are pentru organism au fost dovedite și susținute de numeroase studii științifice. Mierea de albine este un excelent tonic al sistemului imunitar și nervos, normalizează tensiunea arterială, ajută în migrene, afecțiuni digestive și pulmonare și în multe alte afecțiuni. În plus, ne menține frumusețea și sănătatea pielii timp îndelungat.

Mierea este un îndulcitor pur oferit de natură, bogat în glucide, proteine, vitamina C, câteva vitamine din complexul B, acid folic, substanţe minerale, enzime, antioxidanţi şi antibiotice naturale (nu din cele cu care unii producatori convenționali tratează albinele).

 

Mierea de albine este cel mai puternic şi rapid energizant oferit de natură, are valoare energetică foarte mare, în funcție de sortiment, climă, condiții de recoltare. Caloriile conţinute sunt repede absorbite şi asimilate în organism, asigurând în acelaşi timp o parte dintre mineralele, vitaminele şi enzimele necesare zilnic.

Glucidele din miere sunt de trei tipuri: fructoză, glucoză şi zaharoză, iar în funcţie de tipul de miere sau de regiunea geografică, proporţiile acestora pot fi diferite. Aşadar, mierea este alimentul dulce neprocesat, care poate înlocui cu succes îndulcitorii artificiali, o variantă sănătoasă, ce aduce şi numeroase beneficii organismului.

Are, de asemenea, un puternic efect antimicrobian cu acţiune benefică pentru întreg organismul, de la piele până la sistemul respirator şi mai ales digestiv. Poate fi benefică în prevenirea și tratarea răcelilor, având capacitatea de a proteja sănătatea căilor respiratorii și este un important adjuvant şi în tratarea alergiilor de sezon.

Există numeroase tipuri de miere, în funcție de florile pe care le polenizează albinele și din care-și culeg nectarul, de anotimp și de areal, fiecare având propriile sale proprietăți medicinale.

 

Mierea polifloră este considerată a fi cea mai benefică pentru că este mai complexă, însumând nectarul din mai multe specii de plante. Este un tip de miere foarte complex, pentru că are în compoziție nectarul de la câteva zeci sau chiar sute de plante medicinale și, în consecință, beneficiază și de proprietățile terapeutice ale acestora. Mierea polifloră este indicată în perioadele de surmenaj, oboseală fizică sau intelectuală sau în stările de convalescenţă. Mierea polifloră de la câmpie are o acţiune antiseptică şi sedativă mai puternică, în timp ce cea din regiunile muntoase hrănește, tonifică, imunizează și ameliorează durerile de gât. În medicina tradițională, mierea de munte este folosită pentru dezinfectarea rănilor și a inflamațiilor pielii. Pentru a consolida sistemul imunitar, este recomandat să bei o cană de lapte cald în fiecare dimineață amestecat cu o lingură de miere polifloră de munte.

Mierea de tei se obține din nectarul florilor cu același nume, mierea de tei poate fi de un galben deschis sau închis la culoare și are un gust tipic și pronunțat. Ameliorează problemele respiratorii și este utilizată la tratarea simptomelor răcelii și gripei. Este o miere bogată în farnesol, substanță care ameliorează spasmele și calmează durerile. De asemenea, conține flavonoide, antioxidanți importanți care ajută rinichii să scape de toxine. Mierea de tei, datorită proprietăților sale liniștitoare, este de asemenea eficientă împotriva stresului, a insomniei sau a anxietății.

 

Mierea de salcâm are o concentraţie mare de fructoză, datorită căreia poate avea efecte benefice asupra organismului. Are o culoare deschisă și aromă dulce și este adesea folosită pentru a îndulci băuturile calde sau reci, deoarece este bogată în fructoză. Acest tip de miere este, de asemenea, liniștitor și este utilizat pentru a trata insomnia și anxietatea. Înlocuiește sedativele cu un suc proaspăt de lămâie amestecat cu o lingură de miere de salcâm. Mierea de salcâm este ideală pentru diabetici, deoarece conține mai multă fructoză decât glucoză. Ca urmare, nu crește foarte mult nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, este recomandat ca fumătorii să ia zilnic o lingură de miere de salcâm pentru a vindeca tusea cauzată de fumat.

Mierea de păpădie este de un galben strălucitor și are o aromă discretă și dulce. Este eficientă în tratarea bolilor hepatice (ciroză, colecistită, colelitiază), boli gastrice și constipație. Pentru a trata aceste boli se diluează o lingură de miere de păpădie într-un pahar cu apă plată și se consumă zilnic.

Mierea de rapiţă este bogată în proteine, carbohidrați, glucide, lipide, minerale (bor, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu), vitaminele A, B1, B2, B3, C și betacaroten și este de ajutor în tratarea osteoporozei, afecțiunilor respiratorii, bolilor renale, a celor de stomac și circulatorii, având totodată un efect antibacterian puternic.

Mierea de mac are efect somnifer și ajută la întărirea sistemului osos și la prevenirea osteoporozei.

 

Mierea de floarea-soarelui are culoarea galben strălucitor, mierea de floarea-soarelui are un gust de polen și este bogată în oligoelemente, calciu și siliciu. Întărește sistemul imunitar, tratează bolile respiratorii, tulburările digestive și bolile renale. Este, de asemenea, un cicatrizant eficient care ameliorează inflamația pielii. Această miere este recomandată persoanelor care suferă de boli de inimă, persoanelor în vârstă care au nevoie de energie și copiilor.

Mierea de lavandă are un aspect limpede, mierea de lavandă are un gust și miros intense. Are proprietăți antiseptice și antiinflamatoare, deoarece este bogată în acizi formici care acționează împotriva bacteriilor rele. Această miere este cunoscută și pentru conținutul de calciu. Prin urmare, este recomandat persoanelor care au deficiență de calciu sau celor care suferă de osteoporoză pentru a-și întări oasele. Mai mult, mierea de lavandă este potrivită pentru tratarea infecțiilor tractului respirator, plămânilor și pentru calmarea tusei. Dacă ești alergic la polen, ia în fiecare zi o lingură de miere de lavandă.

Mierea de castan este de culoare maro închis, cu un miros pronunțat de lemn, mierea de castan este bogată în minerale precum zinc, seleniu, fier. Această miere este folosită pentru a trata diverse boli și inflamații, cum ar fi ulcerele, hepatita, bacteriile din sistemul urinar și circulația sangvină deficitară. Mierea de castan poate fi folosită și pentru tratarea afecțiunilor digestive sau a constipației. Dacă ești fumător, este recomandat să iei o lingură dimineața, pe stomacul gol, pentru a curăța plămânii.

 

Mierea de Manuka este o miere monofloră, preparată de albine din florile arborilor de Manuka, arbori ce cresc doar în insulele sălbatice şi nepoluate din Noua Zeelandă. Cercetările efectuate de oamenii de știință au dovedit că mierea de manuka are multe proprietăți medicinale, și, pe lângă faptul că cicatrizează și vindecă rănile pielii, are puternice efecte antbacteriene ce pot distruge un spectru larg de microorganisme bacteriene şi fungice dintre cele mai rezistente, cum ar fi Stafilococ auriu meticilino-rezistent – o bacterie rezistentă la antibiotice, E.coli, Salmonella, Helicobacter, streptococi. În caz de răceală sau gripă, o lingură de miere de manuka poate face minuni.

Mierea de mană (mierea de pădure) este singura miere naturala din tara noastra care nu este produsa de albine din nectarul florilor. Spre deosebire de celelalte sortimente de miere, cea de mană conține, pe lângă alte zaharuri, un tip de zahăr specific (melezitoza) care se presupune ca ar fi sintetizat chiar în tractul digestiv al insectelor. Mierea de mană, în a carei compozitie melezitoza depășește 15%, poate cristaliza chiar în faguri, imediat ce a fost produsă de albine. Conține substanțe antioxidante, acizi organici, bioflavonoide, vitamina C si vitaminele grupului B, multă inhibina (bactericid) și enzime, este mult mai bogată în săruri minerale decât mierea florală (calciu, magneziu fier, potasiu, fosfor, seleniu) și are un puternic efect antiinflamator asupra tubului digestiv şi este un bun laxativ.

Mierea (mana) de brad are proprietăţi benefice asupra sistemului respirator și este de ajutor ca tratament antitusiv şi expectorant.

 

Mierea de zmeură are în compoziția sa polen de zmeur și de floră spontană și se bucură de un parfum și o aromă proaspătă specifică acestei plante și este una dintre cele mai rafinate specialități de miere românească. În plus, este de ajutor în funcționarea sistemului endocrin, reglează activitatea ovarelor, este un bun remediu în răceală și gripă și previne apariția osteoporozei. Poate fi folosită și pentru îndulcirea ceaiurilor și pentru că are proprietăți de reîntinerire a tenului este folosită pentru măști și tratamente cosmetice.

Mierea de mentă are o culoare galben-verzuie și conferă o anumită răcorire atunci când se înghite. Ea se poate găsi în forma fluidă, vâscoasă sau cristalizată și este renumită pentru efectul calmant al sistemului gastro-intestinal, are proprietăți analgezice şi poate combate balonarea.

Mierea de trifoi are nu numai calități înalte de gust, ci conține și o întreagă gamă de proteine ​​și aminoacizi, vitamine și antioxidanți și poate fi folosită pentru a trata o mare varietate de afecțiuni. Are efect un puternic efect hemostatic, antiinflamator, antibacterian și antioxidant, reglează hipertensiunea arterială, este un bun diuretic (poate contribui la eliminarea apei din ţesuturi) şi contribuie la fixarea calciului în oase. Mierea de trifoi este foarte utilă și persoanelor care suferă de boli hepatice, ajută digestia, încetinește creșterea celulelor canceroase, stimulează mușchii intestinului și îi dă organismului o cantitate mare de energie.

 

Mierea de cimbrişor este foarte bogată în antioxidanţi care-i conferă calități deosebite în tratarea a numeroase probleme de sănătate și este un ingredient important în industria cosmetică. Are proprietăţi antiseptice, tonice, calmante și expectorante (calmează tusea convulsivă, bronșita și răgușeala), stimulează circulația sângelui, acţionează asupra ficatului şi rinichilor ameliorând starea lor de funcţionare, este tonică în cazul anemiilor și are și un efect ușor afrodiziac.

Mierea de coriandru  are gust dulce și parfumat, aspect semifluid, vâscos sau cristalizat și culoare specifică, având un conținut mare de zaharuri și substanțe minerale, vitamine, enzime, acizi organici și este este folosită cu precădere ca adjuvant în tratarea ulcerelor şi gastritelor. De asemenea are importante aplicații în alimentația artificială, în alimentația pre- și postoperatorie, în pediatrie și ginecologie.

* Atenție, mierea de albine nu trebuie dizolvată în lichide sau alte alimente fierbinți, deoarece căldura îi distruge enzimele și proprietățile și o poate tranforma într-un aliment nociv pentru sănătate, ca urmare a apariției unui compus nenatural periculos pentru sănătate, numit HMF (5-hydroxymethylfurfural), ca rezultat al procesului de încălzire.

 


Adaugati un comentariu


 

*